Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Napi ötszáz autó a közös határon

Ágfalva - Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közös rendezvénysorozattal ünnepelte azt az osztrák gesztust, hogy tavaly december 21-én, schengeni csatlakozásunkkor nem raktak ki behajtani tilos táblát a burgenlandi település határába.
Az Ágfalván felállított hatalmas sörsátor a helyi és a szomszédos osztrák falu, Somfalva énekkarainak, fúvósegyütteseinek műsorától volt hangos az elmúlt hétvégén: a helybéliek falunapjával vette kezdetét a június 22-ig tartó rendezvényfolyam. Somfalva és Ágfalva közös gyökerei igen hosszú múltra nyúlnak vissza, s ezzel mindenki tisztában van.

Somfalván a nagy többség helyeselte, hogy szabad legyen a két falut elválasztó határ tavaly december 21. után. Ez köszönhető többek között a két polgármester, Gaál István és Alfred Grafl, valamint a két község kulturális egyesületei kiváló kapcsolatainak.

– Mint kiderült, döntésünkkel talán az egyetlenek voltunk a határon fekvő osztrák települések közül, s nem bántuk meg – mondta a Somfalváról érkezett egyik vendég, Erwin Kurtz technikus. – Valaki megszámolta, naponta mintegy ötszáz jármű halad át a határon, s szerintünk ez a közeledés jele. A közlekedés biztonsága érdekében azért kitettünk egy 30 kilométeres sebességkorlátozó táblát, s fekvőrendőrt is elhelyeztünk. De aki akar, az igenis csak jöjjön, minden jó szándékú embert örömmel fogadunk.

Gráf Mihály, Arthofer Károly és a somfalvi Ernst Grafl régi jó barátok, az ágfalvi falunapok sátrában is kellemesen töltötték az időt. Fotó: Gosztonyi Miklós
Gráf Mihály, Arthofer Károly és a somfalvi Ernst Grafl régi jó barátok, az ágfalvi falunapok sátrában is kellemesen töltötték az időt. Fotó: Gosztonyi Miklós


– Ágfalva és Somfalva között alig több mint két kilométer a távolság – vette át a szót Arthofer Károly ágfalvi nyugdíjas. – Nekem a nagyapám is tősgyökeres ágfalvi volt, s tudom jól, Somfalvával és Lépesfalvával (Loipersbach) a falu mindig is kiváló kapcsolatokat ápolt. Az önkéntes tűzoltó-egyesület tagjaként jól emlékszem, a somfalviakkal sokat gyakoroltunk együtt. Barátok között pedig nincs szükség „határokra".

– Több mint huszonöt éve járok át Ágfalvára, s öröm volt látni, ahogyan az évszázadokra visszanyúló családi-baráti kapcsolatok újraéledtek – meséli Ernst Grafl vasutas, a somfalvi fúvósegyüttes szárnykürtöse. – A közös énekszó, a muzsika pedig még jobban összehozza a szomszédos települések lakóit.

– A rendszerváltás után pünkösdhétfőn és búcsúkor mindig megnyitották a közös határt, s ezt már akkor jó előjelnek tekintettük – említi Gráf Mihály tősgyökeres ágfalvi muzsikus. – A két faluban sok, a határ miatt egykoron szétszakított rokonság, végre most ismét találkozhatunk anélkül, hogy óriási, több tíz kilométeres kerülőt kellene tennünk. Számos ismerősöm van Somfalván, s köszönjük nekik, hogy ők komolyan veszik, a határ nem elválaszt, hanem összeköt bennünket. A közös rendezvénysorozat somfalvi kulturális napjaira is elmegyünk a barátaimmal együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biogázerőművet építenének a tehenészet mellé

Hegykő - Mintegy hétszázmillió forintos költséggel biogázerőművet építenének a hegykői tehenészet… Tovább olvasom