Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Művésztábor és hagyományőrzés

Immár tizenharmadik alkalommal tartják meg Sarródon a Ferenczi József művész-tanárról elnevezett alkotó- és művésztábort. A képzőművészet rajongói régi mesterségekkel is megismerkedhetnek.
Az ország minden tájáról körülbelül nyolcvanan érkeztek Sarródra a napokban, hogy résztvevői lehessenek a 13. alkalommal megrendezett alkotó- és művésztábornak. A tábor ötlete Ferenczi József művész-tanártól ered. A sokak által tisztelt tanár úr sajnos nem érhette meg álmainak létrejöttét. Ezek megvalósításában nagy erővel dolgozott és dolgozik jelenleg is művészpártoló lánya, Rujavecné Ferenczi Katalin.
A tíz nap alatt a képzőművészet rajongói neves mesterektől sajátíthatják el a különféle technikákat. Idén az akvarellé és az olajfestészeté lesz a főszerep. Az elkészült alkotásokat kiállításon ismerheti meg a nagyközönség.

– Az idei tábor hagyományőrző napokkal bővült – mondja Rujavecné Ferenczi Katalin táborvezető. – Olyan régi mesterségekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, amelyek egykoron a helybéliek megélhetését jelentette vagy jövedelemkiegészítést hozott. Nagy múltja van a sásból, nádból készített használati tárgyaknak, amelyeket eladtak. Ezt szeretnénk visszahozni, megmenteni a múlt egy fontos részletét, és a fiatalokkal megismertetni elődeik munkáját. Fából, kukoricából, búzából pedig ajándéktárgyak készíthetők.

– A helyszín is igazodik a múlthoz – folytatja Rujavecné Ferenczi Katalin. – A templom, az iskola, a kocsma és a temető a faluban egy helyen található, ezért is választottuk a főteret.

Másodszor jött Sarródra a veszprémi Zsiga Henrik, aki vasárnap a kosárfonás rejtelmeit tanulta. – Számomra ez a tábor jelenti a nyaralást, a tíz nap alatt szeretnék mindent kipróbálni – mondja, miközben teker egyet a fűzfavesszőn.

A kapuvári Benedek Andrea Eszter sok időt tölt a festészettel, rajzolással. – Öt éve folyamatosan visszajárok, mert mindig újat tanulhatok – említi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázott és nyert Sopron

Közel nyolcvanmillió forintos támogatást nyert el a soproni önkormányzat szennyvízközmű-… Tovább olvasom