Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Munkavállalás Ausztriában: Nagyobb esély – nagyobb veszély

Példáért nem kell messzire menni, saját ismerőseink közül is sokan mennek Ausztriába szerencsét próbálni. Sokan még mindig a feketemunkát tartják a legegyszerűbb megoldásnak, holott rengeteg kockázattal jár. Ennél már csak az egyoldalú, kizárólag a munkaadó érdekeit védő munkaszerződés jelent nagyobb problémát.
A rendkívül hátrányos munkaszerződésre vegyünk egy kirívó példát. Egy magyar férfi szakácsként dolgozott egy burgenlandi vendéglőben.

Szerződésében többek között az alábbi pontok szerepeltek:
„A napi munkaidő (a szünetek nélkül) 8 óra. Az egyórás szünetet is beleértve ez 9 órás jelenléti időt feltételez. Az ezen felüli jelenlét a főszakács melletti továbbképzési időként értelmezendő, amely a munkavállaló önkéntes munkavállalásának értendő, s amely a munkavállaló ismereteinek kibővítése és elmélyítése céljából történik. Ez az önkéntes kiképzési idő a munkavállaló kifejezett kérésére történik, ezért a munkáltató által külön nem javadalmazott.“

„A munkavállaló köteles tudomásul venni, hogy minden, a kiegyezett béren felüli teljesítmény, különösen a túlórák, túlórapótlékok, részlet-bérfizetés, szabadnapokra járó pótlékok és egyéb pótlékok a munkaadó által önkéntesek, és bármikor visszahívhatóak.“

Az ilyen és ehhez hasonló, német nyelvű szerződéseket sok munkavállaló hajlandó aláírni – a megfelelő nyelvtudás híján, vagy mert nincs tisztában a felmerülő munkajogi kifejezések jelentésével.

Segít az eligazodásban

A Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) elsősorban a Burgenland - Nyugat-Magyarország határmenti régióban működik, 2002 óta. Elsődleges célja az volt, hogy mind hazánkat, mind Ausztriát felkészítse Magyarország 2004-es EU-csatlakozására. Tevékenysége azonban itt nem ért véget, a két ország szakszervezetei közötti együttműködés, sokoldalú integrációs törekvés azóta is működik. Az IGR célja többek között a munkaviszonyok korrekt kialakítása, a kollektív szerződések és munkafeltételek kiegyenlítése, a munkajogi és szociális biztosítási rendszerek harmonizációja, a határon átnyúló képzések koordinációja. Honlapjuk (http://www.igr.at) számos hasznos információval szolgál az Ausztriában munkát vállalók számára.

A szervezet Burgenland több városában is nyújt jogi tanácsadást az érdeklődők munka- és szociális jogi igényeiről, mivel tapasztalatai szerint sokan nincsenek tisztában jogaikkal és kötelezettségeikkel. Az említett honlap számba veszi azokat az alapvető fogalmakat, témákat, melyek ismerete nélkül nem is érdemes átlépni a határt. Ilyen többek között a foglalkoztatási, munkavállalási, szezonális engedély, a határmenti ingázói munkavállalási engedély – e kifejezésekről illetve az ezek közti különbségekről rengetegen nem is tudnak. A munkajog kapcsán mindenki hallott már a munkaidőről, túlóráról, pihenőidőről, szabadságról, a munkaviszony megszűnéséről vagy megszüntetéséről és a végkielégítésről, de hogy ezek egészen pontosan mit takarnak, arról már jóval kevesebben, különösen a fiatalabb munkavállalók. A családi támogatások lehetőségére, szociális jogi rendelkezésekre és adójogi tudnivalókra szintén kiterjed az IGR tevékenysége, a weboldalon letölthető nyomtatványok (adózás, családi juttatások, nyugdíj) segítik az eligazodást.

További részletek és információ: http://www.igr.at
(A szervezet tevékenységi köre július elejétől kibővül, ezzel egyidőben a honlap tartalma is módosul. A változásokról a későbbiekben tájékoztatjuk olvasóinkat.)

Önnek milyen tapasztalatai vannak az ausztriai munkavállalásról? Mire érdemes figyelni? Írja meg nekünk az online@kisalfold.hu címre!

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. GINGER 2008. október 13. 10:59
  „Nyilván nem fogok nevet írni ki az kinek a kinti munkája után mennyit hoz a postás!!!
  Németországban mint köműves szakember dolgozott, 15 évet.

  Ha utána kérdezel Ausztriában a munkanélküli járulék 1000 euró,a legalacsonyabb nyugdíj szintén annyi. Olaszországban a mukanélküli járulék 1250 euró .

  Valószínű fontos melyik országban vállalsz munkát, vagy hol fogadnak el mint vendégmunkás, mert bagóért dolgoztatnak sok helyen.
  Nem akartam lázítani, főleg bárkit is megsérteni !!”
 • 29. LAZA 2008. szeptember 24. 13:06
  „Hát bizony egy volt melós(ha kicsit vulgárisan is)elmondta mi is a valódi állapot.Itthon és kint egyaránt.Nem hiszem,hogy ezért meg kellene sértődnünk.Sajnálatos de ilyenek vagyunk.(Persze most sokan mondják,hogy igen mások de én nem.Dehogynem!
  Volt szerencsénk megismerni a burgelandi büdös paraszt viselkedését az elmúlt negyven év folyamán.Vendéglátásunk,szolgáltatásunk mégis kinyalta nekik azt a bizonyost!
  Mióta mehetünk azóta meg megyünk is:legtöbbször cselédnek vagy finoman fogalmazva mezőgazdasági munkásnak.
  Tökéletesen tisztában vannak az itteni bérekkel és éppenhogy annyit tesznek rá,hogy azért még megcsináljuk a piszkos munkát.
  Többet nem is irok mert egy melós már kifejtette.”
 • 28. akarki 2008. szeptember 09. 22:55
  „16. hozzászólás GINGER 2008.06.25 10:08

  Valóban mennyivel jobb ha itthon aláznak meg dolgozó embereket mint külföldi munkavállalókat.BÜSZKE LEHETEK ARRA HOGY NAGYVEN ÉVI MUNKÁMÉRT ITTHON MOST NINCS HATVANEZER FORINT NYUGDÍJAM!!! Kellett nekem itthon a vállalkozásom után fizetni a járulékokat, hozzáteszem a vállakozásom szellemi munka volt , tehát nem volt mit vissza forgatnom. Becsületes állampolgárként, mint egy BAROM FIZETTEM. K...-ul megérte!!! Most ott tartok nesze Ökö...dögölj meg mert, amit kapok abból csak vegetálni sem lehet, mivel egyedül vagyok. Rezsik fizetése.. gáz .stb.HÁT IGEN AZT AJÁNLOM MINDENKINEK AKI TUD IGEN HADJA EL AZT AZ ORSZÁGOT AMIT A HAZÁMNAK NEVEZEK,MERT ITT EGY FIATALNAK JÖVŐJE NAGYON NINCS, tisztelet a kivételnek biztos van ilyen is nem akarok megsérteni senkit sem. De baráti körömben is van olyan ki kint dolgozott most a postás HAVI 380000 IGEN HÁROMSZÁZNYOLCVANEZER NYUGDIJJAL KOPOGTAT

  Hat megneznem azt az ismerösödet!!! A ferjem 45 evet dolgozott abbol 34-et Ausztriaban--es közel sincs annyi nyugdija amiröl te itt irogatsz.Kivancsi lennek--mit es mennyi ideig es hol dolgozott??
  Nagyon erdekelne!!!”
 • 27. Korrekt 2008. július 28. 15:01
  „MELÓSNAK nagy részben igaza van, csak nyelvtudás nélkül nem lehet egyenrangu lenni.

  "egy külföldön élö magyar"”
 • 26. LEHELKE 2008. július 23. 01:17
  „EGY VOLT MELOS !! NE KEGYEL MAR ENNYIRE BUNKO, ES LENEZO A SAJAT FAJTADDAL !!! AZ ILYEN HAZASE JOJJON !! UGY LATSZIK MAR ATDETTED A TOROK ES YUGO SZINVONALAT AZ EVEK FOLYAMAN !! SOTET VAGY ES NAGYON KULTURALATLAN VAGY !!! MUVELTSEGED ES NEVELTETESED EGYENLO A NULLAVL ! SZERINTEM KOLTOZZ LE A BALKANRA !! BIZTOS BEFOGADNAK !! MEHETSZ CSETNIKNEK , ES MELLETTE TERELHETED A KECSKEKET SZERBIABA !!!”
 • 25. Egy volt melós 2008. július 22. 21:35
  „H Feri, mondok valamit: nem fogja mert akkor már megtehette volna, volna rá oka épp elég! A sok nyomor magyar meg pláne nem fog mit tenni hanem örül h lyuk van a seggén aztán kint melózhat az ottani nyugdíjért! Ha meg nem tetszene nekik hogy viszonyulnak hozzájuk, kivágnák őket mint macskát szarni aztán beljebb tessékelnék a törököt meg a jöttment jugoszláv csürhét, nekik édes mindegy kiket hajtanak. Különben a saját nyomorult hazádban is megnézheted hogy hogyan néznek rád mikor külföldi multinál melózol, nem vagy egyéb mint az egyik úgynevezett gyarmaton lévő leányvállalat egyik biorobotja, az audiban alig találsz magyar tájékoztatót, a többi ipariparki cégnél úgyszintén. Az atranypolgár maszek közül meg lehet válogatni: 13 óráztat naponta, elvárja hogy a szaros vállalkozásáért élj-halj ha már egyszer ott melózol, minimálra bejelent aztán 100e körül odavág a havi 280 óráért, túlóra, bejárás nincs fizetve, mindennap talál okot hogy csinálja a műbalhét mert ugye ő a főnök miközben hülye mint a segg, aztán ha megemlíted hogy tartozása van feléd másnap nem kell bemenned mert állnak az ajtóban: még 20 bamba balfasz hogy őket is kizsigereljék! Meg egyébként is 60-ra vagy bejelentve akár annyit is adhatna, egyébként meg ott is csak egy szaros eszköz vagy a nyilvántartásában csak te tudsz járni-beszélni. persze meg lehet próbálni labancoknál melózni de sokan basznak kimenni a biztos nyomorból a pár fokkal jobb bizonytalanságba, meg ugye meg kéne oldani a szállást is ha csak nem hegyesből v sopronból jársz be kocsival napi 2x 2 óra alatt! Meg már van egyfajta konkurencia is amiről szó volt tehát nem fognak a zsírosabb melókkal dobálódzni, mert az max a 90-es évek elején volt, abból a korból van több ismerősöm aki Győr mellől járt ki kocsival naponta, és 5 év alatt épített fel egy emeletes családiházat, a neje meg panziót felügyelt a balatonon amikor még az akkor nagy sláger volt,!
  Most meg úgy senki nem fog kimenni max ha évek alatt sem talál melót, hogy szimplán kiutazom aztán végigcsöngetek mindenkit este melósszállóra megyek aztán lesz ami lesz, a közvetítők meg ott basznak át mindenkit ahol érnek, ja és ugye jól kéne beszélni németül is ami nem szokása a magyarnak, pl én sem beszélek szinte egy kukkot sem, és mivel az összes ismerős már messziről integet h idén sem kell szüretre ember ezért meg sem próbálok kint erőlködni, Európa egyébként is telített, bőven 90 előtt megszállták a Jugók meg a törökök, 90 után meg mitadisten a Lengyelnek meg a románnak jutott eszébe először kolóniákat építeni meg kapcsolatokat míg a sok balfasz itthon várta a megváltást mert ugye hirtelen nyakunkba szakadt ez a rohadt nagy jólét a kapitalizmussal mi?! Na ez a javíthatatlan baja a magyarnak:
  képtelen józan ésszel gondolkodni, leszállni az álomvilágból, időben cselekedni, és azt a segget nyalni amit érdemes mert a javára válna!”
 • 24. H Ference 2008. július 22. 20:41
  „Az osztrakoknak mi magyarok "csocselek" vagyunk. Semmi sem valtozott ev-szazadok ota. Kihasznalnak, leneznek es szolga-modra bannak munkasainkkal. Isten verje meg oket.”
 • 23. Korrekt 2008. július 06. 22:49
  „Kedves GINGER!

  Legnagyobb baj az országban az, hogy a cégtulajdonosok-szállodaipar-válakozók stb, nyugati árakat kér, de a dolgozóinak balkáni fizetést ad.

  Ha a magyar nép megpróbálna összefogni és evvel meg hasonlóval foglalkozna akkor más lenne a helyzet.
  Nem szabadna engedni magát hülyiteni, belemenni mindenfél pártok uszitásába.

  Egyedül nagyon nehéz és kilátástalan, de a nyugat bebizonyitotta már régen, hogy elösször rendbetesszük a társadalmat és utánna jöhet a politika.

  Mindenesetre, minden jót kivánok és kitartást.”
 • 22. GINGER 2008. július 03. 18:25
  „Helló Korrekt

  Semmi probléma, bár mi is jön próbálok talpon maradni.

  Olyan sok keserűség igazságtalanság ért, természetes a sok családi probléma is, én nagyon át értékeltem az életemet.

  Szomorú kimondani de itthon kevés ember elégedett a jövedelmekkel,
  mert nagyon alacsony béreket fizetnek. Vállalkozni meg kész öngyilkosság, kivéve ha valakinek nagyon bejött .......de melyik vállakozás az??? de van ilyen is,”
 • 21. Korrekt 2008. július 03. 18:05
  „....bocs, hogy le kisöregeztelek :))”
 • 20. Korrekt 2008. július 02. 21:56
  „......GRINGER....öszintén sajnálom a körülményedet, det én csak arra a részre válaszóltam mely az adóról szólt.

  ....szörnyü országgá válik ez az ország, hogy az emberek ennyire felelötlenek és szivtelenek legyenek:(
  REMÉLEM JÖN JOBB IS”
 • 19. GINGER 2008. június 27. 00:07
  „Bocsika .....korrekt,

  Budapesten egy külföldi érdekeltségű cégnél dolgoztam mint adminisztrátor, és vállakozóként alkalmztak csak, BRUTTÓ 110000-ÉRT minden számlán volt, tehát nem volt mit elsíbolnom,

  hát erről ennyit, ha ki tudtam volna menni külföldre biztos kimentem volna.

  sajna túlságosan törvény tisztelő vagyok, ha nem lettem volna az biztos többre vittem volna, és most nem itt tartanék.A lázítás távol áll tőlem!!4

  hozzáteszem, a kisfiam 13 éves korában elhunyt, betegségekor férjem lelépet, lányomat egyedül taníttatom sajna fizetős egyetem, az édesapám most hunyt el, lelkiismeret fúrdalásom van mert, mig tudtam a drága gyógyszereket megvenni addig élt.

  ez az igazság hogy tudtam volna még dolgozni bárhol is, "mint fekete munkás"??”
 • 18. Korrekt 2008. június 26. 21:27
  „GINGER!!!!

  Kit akarsz ¨hülyiteni?
  Amennyit bevalottál akkora nyugdijat kapsz.
  Ez csak uszitás kisöreg.
  Majd ha itt külföldön annyit valottál volna be mint amennyit valóban, megnézhetnéd, hogy mennyi nyugdijat kapnál.

  Valamikor már megtanúlhatnátok, hogy a bevalott-megkeresett fizetés és annak az adója határozza meg a nyugdijat.

  Aki külföldön dolgozik és nem gondoskodik arról, hogy belegyen fizetve a megfelelö adó, akkor ugyan ugy jár mint te vagy még rosszabbúl.”
 • 17. GINGER 2008. június 25. 10:48
  „Nem uszítok senkit sem, de körül kell nézni nyitott szemmel, azok a fiatalok jutnak előbbre kiket a szülők tudnak anyagilag támogatni. Elkellene gondolkodni igen is a minimálbérekből élnek nálunk nagyon sokan, és mindezért még "hálásak" is lehetnek hogy van munka. Hol van, hogy elmehet egy átlag ember nyaralni. Ez nagy luxus?? Mindenki fut-rohan, ugyan hova???, oda ahonnét már nem jövünk vissza, csak visznek. Meg kell nézni az újságok egy bizonyos rovatát hány évesek mennek már el közülünk?? Ugye azért mert olyan "nyugodt-jó" körülmények között élünk. Miért szomorúak a Magyar emberek ,miért nem mosolyognak ha mennek az utcán ???? Ha havi egy millával kopogtatna a postás, lehet hogy nem mennénk, repülne minden ember.”
 • 16. GINGER 2008. június 25. 10:08
  „Valóban mennyivel jobb ha itthon aláznak meg dolgozó embereket mint külföldi munkavállalókat.BÜSZKE LEHETEK ARRA HOGY NAGYVEN ÉVI MUNKÁMÉRT ITTHON MOST NINCS HATVANEZER FORINT NYUGDÍJAM!!! Kellett nekem itthon a vállalkozásom után fizetni a járulékokat, hozzáteszem a vállakozásom szellemi munka volt , tehát nem volt mit vissza forgatnom. Becsületes állampolgárként, mint egy BAROM FIZETTEM. K...-ul megérte!!! Most ott tartok nesze Ökö...dögölj meg mert, amit kapok abból csak vegetálni sem lehet, mivel egyedül vagyok. Rezsik fizetése.. gáz .stb.HÁT IGEN AZT AJÁNLOM MINDENKINEK AKI TUD IGEN HADJA EL AZT AZ ORSZÁGOT AMIT A HAZÁMNAK NEVEZEK,MERT ITT EGY FIATALNAK JÖVŐJE NAGYON NINCS, tisztelet a kivételnek biztos van ilyen is nem akarok megsérteni senkit sem. De baráti körömben is van olyan ki kint dolgozott most a postás HAVI 380000 IGEN HÁROMSZÁZNYOLCVANEZER NYUGDIJJAL KOPOGTAT”
 • 15. bogote 2008. június 24. 21:48
  „Igen "olvasó" pontosan így van!”
 • 14. olvasó** 2008. június 24. 20:25
  „Sopronban is van nagyon sok munkahely,ahol a dolgozókat nem veszik ember számba,a különbség csak az,hogy őket havi 60-70-80 ezerért alázzák.
  Span!
  Egyébként honnan az infó,hogy a Magyarokat úgy kezelik mint a leprásokat?Sok ismerősöm dolgozik kint,van aki feketén,van aki hivatalosan,de panaszkodni még nem hallottam őket,sőt...nagyon jól érzik magukat,megbecsülik a munkájukat és a fizetésükkel sincs problémájuk.”
 • 13. bogote 2008. június 24. 17:19
  „"joco" nincs egyöntetű véleményed a témában. Forgatod a szavakat.”
 • 12. joco1 2008. június 24. 13:54
  „bogote: majdnem igazad van.igaz , hogy nem kötelezö kint dolgozni, de van akiknek "muszály". a Be kopogtatást nem Neked irtam”
 • 11. bogote 2008. június 23. 21:33
  „"joco" én nem szoktam házakhoz bekopogtatni . Kint dolgozom egynehány éve, de itthon a környezetemben hallom a mhelyi problámákat hát ugyanaz. Nem kötelező kint dolgozni ha olyan megalázó.”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT Fesztivál, Múzeum – játssz a kisalfold.hu-val!

VOLT Fesztivál, Múzeum címmel játékot indít portálunk. Személyes fotókat, emlékeket, és hozzájuk… Tovább olvasom