Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Műemlék lett a hattyús ház

Műemlékké nyilvánította a kulturális és oktatási miniszter rendelete a soproni hattyús házat , melyet Schiller János tervei alapján 1901-ben építettek.
Műemlékké nyilvánította a kulturális és oktatási miniszter rendelete a soproni hattyús házat (Pócsi utca 2.). Az igencsak pusztulásnak indult épület lakóinak így lehetőségük nyílik pályázati úton felújítani a Schiller János tervei alapján épült házat.

Schiller János tervei alapján 1901-ben ifj. Forster Gusztáv építette Sopronban a Pócsi utca 2. szám alatti, úgynevezett hattyús házat, melyet a közelmúltban nyilvánított műemlékké Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A ház egykoron Sopron egyik legesztétikusabb lakóotthonának számított, szépségét ma már csak részleteinek szemlélésekor fedezhetjük fel.

– Ezt az épületet 1945 óta nem tatarozták, csak itt-ott javítgatta az IKV vagy mi magunk – emlékezik vissza a ház történetére a legrégebbi lakó, Molnár Attila. A hattyús házban hét lakást alakítottak ki, a földszinten pedig élelmiszerboltot üzemeltet egy vállalkozó. – Én ’58 óta élek itt, és biztosan állíthatom, ez az épület akkoriban Sopron legszebb háza volt – tette hozzá Molnár Attila.

– A lakók belülről újítgatják az otthonaikat, de a teljes felújítás igencsak ráférne a házra, ami már-már életveszélyes. Mállanak a falak, potyog a vakolat, egyszer az utca felőli kilépő is ledőlt. Még szerencse, hogy épp senki nem sétált arra. Az erkélyt persze nem állították helyre, csak leverték a maradékát, hogy ne hulljon az utcára. A kovácsoltvas ablakkorlátokat is eszi a rozsda, szörnyű látni, hogy így pusztul ez a gyönyörű épület – mondta el Molnár Attila.

Molnár Attila már gyermekkorában kapcsolatba került a házzal, ahol akkoriban szintén üzemelt egy vegyeskereskedés. – Apám katonai élelmezésvezető volt, gyakran segítettem neki hordani a zabot a lovaknak, vagy épp a festéket, ha itt vásárolt – folytatta a 73 éves férfi. – Aztán a faipari szövetkezet műhelyeit telepítették ide, ládák, dobozok készültek a mostani lakások helyén. A földszinten pedig hosszú idő óta élelmiszerbolt üzemel. Örülök annak, hogy műemlék lett a ház, ami talán a nevéhez méltó külsőt is kaphat a jövőben.

– Kétségbeejtő állapotban van a ház, szomorú, hogy ennyire engedték lerobbanni – tette hozzá Meszlényi Vilmos, a földszinti bolt üzemeltetője. A vállalkozónak vegyes érzelmei támadtak a műemlékké nyilvánítás kapcsán. – Örülök is, hiszen így valóban pályázati lehetőség nyílik a felújításra, de az itt élő idős lakók közül kétlem, hogy bárki is belekezdene a lehetőségek felkutatásába. A magam részéről hajlandó lennék részt vállalni a költségekből, természetesen nem egyedül, hanem az itt élőkkel közösen.

Meszlényi Vilmos hozzátette, a műemlékké nyilvánítás az üzlet részére nehézségeket is jelent. – Más műemléki épületben is üzemeltetek boltot, ahová egy egyszerű, nem hivalkodó előtető felszereléséhez is be kellett szerezni a hivatal engedélyét. Kész tortúra volt az ügy elintézése, pedig a korabeli fotókon is látni, hogy szinte minden várkerületi kis üzlet ponyvával védte a belépő vásárlót az esőtől vagy épp a kirakatot a tűző naptól. A bolt külsejének megváltoztatása bizonyára nehézkes lenne, de mindenképpen örülnék, ha méltó arculatot kapna a hattyús ház.

Veöreös András műemléki felügyelő a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a jellegzetes neobarokk épület esetében a nagy számban fennmaradt építészeti és iparművészeti részletek – a homlokzati szobrok és stukkók – indokolták a műemlékké nyilvánítást. A torony tetején található szélkakas hattyút formáz, de a Pócsi utca felőli homlokzaton is a madár mása található, innen lehet az elnevezés: hattyús ház.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határidőre befejeződhet a felújítás

A tervezett ütemben halad a Széchenyi István Gimnázium felújítása, valószínűleg a diákok és a… Tovább olvasom