Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Mit lehet, és mit nem karácsonykor?

Jobb, ha betartunk néhány illendő dolgot karácsonykor. Így elkerülhetők a sértődések.

Az alábbiakban néhány illő és nem illő dolgot sorolunk fel, amiről úgy tartják a protokoll szakemberek, hogy jobb ha betartjuk az ünnepek alatt is, mielőtt sértődés lesz a dologból. Apró figyelmetlenségek vagy éppen figyelmességek, de sok múlhat rajtuk.

Mindjárt itt az első, az ajándék. Jó ha tudjuk, hogy míg máshol illik megvárni az ajándékozó távozását, addig ma Magyarországon még ennek a személynek a jelenlétében kell kibontani a meglepetést, hiszen ha nem így teszünk, akkor azt hiheti, hogy érdektelenek vagyunk az ajándékával kapcsoltban.

Arról már említést sem teszünk, hogy szigorúan tilos ajándékot tovább adni. Akár még le is bukhatunk vele és nincs az az ünnepi hangulat, ami elegendő lenne a megbocsájtáshoz…

Sokan esnek abba a hibába, hogy pénzt adnak szerettüknek, hogy vegye meg ő magának, amire szüksége van. A szakemberek ezt sem tartják illendőnek és inkább az utalványt ajánlják, de ezzel azért lehet vitatkozni, hiszen amellett,hogy valóban fantáziálatlanságra utal, és nagyon olyan szagú a dolog, hogy a másik egy lépést sem tesz annak érdekében, hogy minket meglepjen és kicsit is gondolkodjon valami személyre szólón, bizonyos helyzetben bizony mégis csak jobb megoldás a bankók ajándékozása. Gondoljunk csak bele, mennyi szarvas mintás, kötött pulcsitól vagy a huszadik köntöstől, pizsamától és zoknik hadától mentjük meg magunkat, ha nem bízzuk a nagymamira a vásárlást. Persze itt is lehetnek kivételek, ezt elismerem.

A sorban következő az árcédula, amit semmi pénzért ne hagyjunk az ajándékon, mert komolyan felsülhetünk vele, így mindig alaposan nézzük át a terméket, mielőtt becsomagoljuk.

Figyeljünk arra is, hogy ne bántsunk meg senkit az ajándékunkkal, tehát az önsanyargató barátnőnknek ne vegyük meg a legújabb fogyis könyvet, a konyhában még sete-sután mozgó sógornőnk pedig ne kapjon gourmet szakácskönyvet, de figyeljünk arra is, hogy a magát ezermesternek képzelő „és mindent szuperül megjavító" párunk sem örülne, egy „Hogy kell használni a csavarhúzót" című könyvnek, így igyekezzünk végiggondolni mindent, mielőtt megvesszük a meglepetést.

A végére pedig egy-két aranyszabály:

Kedves Hölgyek! Férfiaknak zokni, alsónadrág, borotva és tartozékai, valamint a piperecsomag és a nyakkendő már régen nagyon ciki, vegyük a fáradtságot és gondolkozzunk kicsit azon a személyes ajándékon. Ezeket bármikor megvehetjük nekik csak úgy, ne ez legyen a karácsonyi ajándék szegényeknek!

Kedves Férfiak! Tudjuk,hogy a teremtés koronái bombabiztos meglepetéseket tudnak kitalálni, de előre szólunk, hogy az ékszer és a parfüm is lehet nagyon kedves ajándék, de már kicsit az is belecsusszan a ciki kategóriába és nagyon mellé lehet lőni mindkettővel. Ez is az ajándék vásárlás gyors letudására utal. Ha kicsit jobban odafigyelnek párjuk mondandójára, mindig el lehet csípni egy-két ötletet, hiszen a konyhába, a nappaliba is nagyon jól jönne pár dolog és ezt a nők elejtik a beszélgetéseikbe. Nem beszélve arról, amikor a kivilágított városban sétálva a szeretett személy percekig nézi a kirakatokat. Ezeket tessék megfigyelni, és szívből ajándékozni, ne akarják megúszni egy tucatillat megvásárlásával.

Karácsony egyszer van egy évben és mindenki nagy jelentőséget tulajdonít neki, így mindkét nemnek azt tudom ajánlani, hogy gondolkozzanak, de ne csak egy percet és higgyék el,hogy párjuk, szerettük, szüleik és barátiak kamatostul megfizetik a fáradtságukat, hiszen egy őszinte mosolynál és az örömnél amit az arcukon látni fognak, nincs nagyobb ajándék!

Minden más sablonos dolgot megadhatunk a másiknak bármelyik más napon!

És még valami, ami nagyon fontos. Mindig csomagoljuk be amit vettünk, ugyanis az emberek nagyobb százaléka nem szeretné egyből tudni, hogy mit tart a kezében, hiszen a bontogatásnak is van egyfajta varázsa!

Olvasóink írták

 • 7. Aranymag 2011. december 20. 14:53
  „Én gyártom az idén az ajándékokat. Már amelyik sikerül :)”
 • 6. Soproni_01 2011. december 19. 17:14
  „Miért kell Karácsonykor mindig ajándékot venni? Ez az ünnep nem a szeretetről szólna? A szeretetünket eszerint már csak minden féle ajándékkal tudjuk csak kimutatni?”
 • 5. mrs.pupi 2011. december 19. 16:44
  „Récsöl!Részben igazad van,de ha még egyszer elolvasod,a szövegben is az áll,hogy néha bizony inkább a pénz,mint egy újabb pulcsi :)Idén én is nagy gondban vagyok,hogy kinek mit,pedig így is csak valami jelképeset szeretnék ajándékozni!Mézeskalácsot már biztos,hogy mindenki kap,nekem bejött a recept,ami itt van fent!:)”
 • 4. öröksoproni 2011. december 19. 15:39
  „Én már október körül megveszem az ajándékokat, sőt, van úgy, hogy ha hamarabb látok valami jó dolgot, megveszem és elteszem karácsonyra. A gyerekek általában egyetlen ajándéknak örülnek igazán, bár általában többet kapnak a családtagoktól. Érdemes kreatív játékot venni, pl. Playmais, befesthető nyomdák, matricás ismeretterjesztő albumok (3 éveseknek való is van).”
 • 3. Récsöl 2011. december 19. 14:21
  „pedig néha az ember pénznek jobban örülne,mint egy újabb felesleges ajándéknak.”
 • 2. karakter 2011. december 19. 11:57
  „Egy törhetetlen játékot, amivel össze tudja törni az összes nem törhetetlen játékát.”
 • 1. orion1 2011. december 19. 11:36
  „Én már a hároméves gyereknek sem tudom mit vegyek, fél méter vastagon áll a játék a szobájában...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi ünnepségek Sopron környékén - fotók

Petőháza, Fertőd, Hegykő, Fertőszentmiklós karácsonyi ünnepségein járt fotósunk vasárnap. Galériák. Tovább olvasom