Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Miniszteri megbízott a kastély élén

A hazai építészet egyik legjelentősebb műemlék-együttese, a fertődi Esterházy-kastély helyreállítása, értékelvű turisztikai fejlesztése továbbra is a kulturális tárca kiemelt tervei közé tartozik.
A hazai építészet egyik legjelentősebb műemlék-együttese, a fertődi Esterházy-kastély helyreállítása, értékelvű turisztikai fejlesztése továbbra is a kulturális tárca kiemelt tervei közé tartozik. Ezt támasztja alá, hogy Hiller István miniszter egyedi miniszteri megbízást adott a többéves program végigvitelére Varga Kálmánnak, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökének. A kastély kezelője továbbra is a Műemlékek Állami Gondnoksága marad, viszont dr. Varga Kálmán a projekt operatív vezetője. A szakember számára – aki jelenlegi munkája mellett látja el új megbízatását – nem újdonság az ilyen jellegű feladat: korábban, a Horn-kormány idején a gödöllői Grassalkovich-kastély rehabilitációját irányította miniszteri biztosként.

Nyolcmilliárdos uniós projekt

– Az Esterházy-kastély felújításához és fejlesztéséhez három irányban kell lépni – nyilatkozta a Kisalföldnek Varga Kálmán miniszteri megbízott. – Egyrészt az áprilisban kezdődő új idegenforgalmi szezonra növelni szeretnénk a turisztikai kínálatot, ami nem elsősorban pénz, hanem szervezés kérdése. Így például bővülhetnének és specializálódhatnának a látogatói útvonalak s gazdagabb ajándéktárgy-kínálat várhatná a turistákat. Másrészt finomítani és véglegesíteni kell azt a hasznosítási programot, amely uniós projektként szerepel a régió és a tárca tervei között, mintegy nyolcmilliárd forint keretben.

Harmadrészt föl kell gyorsítani a 2009-ben aktuális Haydn-évfordulóra való felkészülést – ekkor lesz Joseph Haydn halálának 200. évfordulója –, hogy május végére már konkrét rendezvénytervvel rendelkezzünk az előttünk álló két évre. Ez utóbbi, az ország nemzetközi megítélését, műveltségi imázsát is meghatározó eseményhez olyan emlékbizottság felállítását látom szükségesnek, amelyben a magyar szaktekintélyek mellett külföldiek is részt vesznek.

Nemzetközi szinten népszerűsítené

Varga Kálmán kifejtette: feladatai ellátásánál a továbbiakban is számít a Műemlékek Állami Gondnokságának szakértelmére. Ugyanakkor megbízatása arról is szól, hogy mérlegeljék a kastély működtetésének leghatékonyabb formáját. Fölvetődik például közhasznú társaság felállításának gondolata is, miként a gödöllői és a keszthelyi kastély esetében ez bizonyíthatóan járható útnak bizonyult.

Arra a felvetésre, miszerint XIII. Esterházy Antal igényt tartana Fényes Miklós egyik emeleti, a látogatók által amúgy is elzárt egykori nyolcszobás magánlakosztályára, hogy prominens személyiségeket hívhasson meg a műemlékegyüttesbe, Varga Kálmán kijelentette: támogatja az elképzelés valóra válását. – Jogosnak tartom Antal herceg kérését. Ehhez viszont komoly anyagi erőforrás szükségeltetik, gondolok itt különböző kutatási és restaurálási költségekre. Viszont a nemzetközi médián keresztül minden magas rangú protokollvendég vagy arisztokrata fertődi látogatása hírünket vinné a nagyvilágba, ami hathatósan népszerűsítené a műemlékegyüttest. Ezen túlmenően javítani szeretnék a kastély és a környező települések közötti kapcsolatokon, hiszen a térség és a kastély elválaszthatatlan együttest alkot; a közös összefogásban rejlő erő pedig mindenki hasznára válik.

Gosztonyi M.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sötétben menekítették partra a hajósokat

A tűzoltók és a rendőrség közös akciójának eredményeként sikerült annak a vitorlásnak a négytagú… Tovább olvasom