Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Minden tizedik balesetet a kerékpáros okozza Sopronban

Tudunk-e a közlekedésben részt vevő védtelenebb társainkkal szemben kellő figyelmet tanúsítani?

Az új kerékpárhálózat soproni kialakítása a városi kerékpározás kultúrájának színvonalát kívánja emelni. Azért tekintjük ezt igen fontos lépésnek, mert tapasztalatunk szerint illetékességi területünkön minden tizedik balesetet a kerékpárosok okozzák – fogalmazott Kovács Miklós alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Kovács Miklós
Kovács Miklós


– Ettől függetlenül a nagy kérdés: tudunk-e a közlekedésben részt vevő védtelenebb társainkkal szemben kellő figyelmet tanúsítani? A belvárosban újonnan létrehozott forgalomtechnikai rendszer a kerékpárosok közlekedését segíti. A kerékpársáv az úttesten útburkolati jellel kijelölt rész, egyirányú forgalmú.

A haladási irány az úton lévő jelzésekből egyértelműen kitűnik. Fontos tudnivaló, hogy a nyitott, szaggatott jelű kerékpársávot el szabad hagyni például balra kanyarodáskor, s más járművek is ráhajthatnak, jobbra forduláskor. Egyirányú forgalmi úton kerékpárral a forgalommal szemben haladni akkor lehetséges, ha ezt közúti jelzőtábla lehetővé teszi. Sopronban ilyen a Rózsa utca. Ha a kerékpársáv mellett parkoló autók vannak – ilyen például a Mátyás király utca –, a biciklisek tartsanak biztonságos ajtónyitási távolságot.

– Fokozott figyelmet kérünk mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok részéről, ahol a kerékpársáv a járdára csatlakozik. Ez esetben a kerékpárt tolva szabad a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladni, majd a közúti jelzéseknek megfelelően haladhatnak tovább a biciklisek. A kerékpársávon haladva elsőbbségadási kötelezettségünk is van a forgalom többi résztvevőjével szemben, amely a kihelyezett közúti jelzésekből egyértelműen megállapítható.

– A kereszteződéseknél való áthaladás előtt teremtsünk szemkontaktust a keresztező jármű vezetőjével, s győződjünk meg arról, hogy adott esetben – ha az jár a kerékpárosnak – megadják az elsőbbséget – hangsúlyozta az alezredes.

– Zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbségük, tehát a bicikliseknek csak akkor, ha a zebránál leszállnak és gyalogosként áttolják a kétkerekűt.

– Ajánljuk a rendszeresen kerékpározóknak, hogy tudatosan nézzék át, mi változott, ne megszokásból kerekezzenek.

Az újonnan kijelölt várakozóhelyek, valamint az őszi időjárási viszonyok okán kérjük a közlekedés valamennyi résztvevőjét a fokozott körültekintésre. Lakott területen kívül kötelező a bicikliseknek – és a gyalogosoknak – a láthatósági mellény viselése, de ez belterületen is akár életet menthet. Külön felhívjuk a figyelmet a kerékpárok műszaki állapotának, valamint a kötelező tartozékok ellenőrzésére – zárta Kovács Miklós.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom kutyát altatnak el Sopronban

Többszöri halasztást követően végső stádiumba jutott a Pozsonyi út menti ingatlanon élő kutyák… Tovább olvasom