Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Minden nap egy új kihívás

Sopron-Budapest - Az amerikai sebésztársaság tagjává választották dr. Langer Róbertet. Az egykori soproni széchenyis diák a budapesti transzplantációs klinika hasnyálmirigyprogramjának vezetője.

Nagy megtiszteltetés érte dr. Langer Róbertet, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika egyetemi adjunktusát, amikor a közlemúltban tagjai sorába választotta az amerikai sebésztársaság (ACS). Az egykori széchenyis diák a Kisalföldnek elmondta, ötödik magyarként lett tagja a neves társaságnak, ahová a tagok szakmai ajánlásával lehet bekerülni.

ACS: a világ legelitebb sebészeti társasága

– A felvételről évente egyszer döntenek, és a társaság éves konferenciáján iktatják be az új tagokat – avat be a részletekbe Langer doktor. – Ez az esemény idén október elején volt. A jelentkezéstől a beiktatásig több mint egy év telt el, ez idő alatt leinformálták az eddigi szakmai pályafutásomat, eredményeimet, és természetesen a főnököm véleményét is kikérték.

Dr. Langer Róbert szakterülete a vese-, a hasnyálmirigy- és a májtranszplantáció.


Az American College of Surgeons (ACS) a világ legelitebb sebészeti társasága. Ajánlásának és állásfoglalásának súlya van.
Langer doktor 1999–2002-ig dolgozott az Egyesült Államokban, ottani kollégáival a mai napig tartja a kapcsolatot. Ezért is állítja, a magyar orvosképzés nemzetközi szinten jó, a Semmelweis Egyetem neve különösen jól cseng. A tehetséggondozás terén azonban van tennivaló. „Termeljük a nagyvilágnak a nyelveket beszélő, kiemelkedő teljesítményeket felmutató fiatalokat, ahelyett, hogy megtartanánk őket. Jól tudom, itthon mások a lehetőségek, de ha valaki érzi, hogy számítanak rá, hazavárják, akkor szívesen jön vissza. Így voltam ezzel én is." A kórházak műszerezettségében persze jelentős különbségek vannak. „Nálunk igazából nem is a pénz, sokkal inkább a sikeres vagy sikertelen lobbitevékenység határozza meg egy-egy kórház felszereltségét. Az amerikaiak az alkalmazható technika terén jóval előttünk járnak. Az ottani orvosoknak például ott van a zsebükben egy kis komputer, amin azonnal utána tudnak nézni bármilyen szakmai kérdésnek."

A budapesti hasnyálmirigyprogram vezetője

Dr. Langer Róbert szakterülete a vese-, a hasnyálmirigy- és a májtranszplantáció, 2003-ban a budapesti hasnyálmirigyprogram vezetőjének nevezték ki. Mint mondja, a Semmelweis Egyetemnek ezen a területen sincs szégyenkeznivalója. A veseátültetés terén például Európában az első tízben vagyunk, az Egyesült Államokat tekintve pedig az első 25 között lennénk az átültetések számát illetően. A klinikán évente mintegy 160–180 vese-, 40–50 máj- és 5–7 hasnyálmirigy-átültetést végeznek. A veseátültetések magas aránya annak tudható be, hogy vesedonornak akár hetvenéves személy is alkalmas, ráadásul a vese páros szerv, míg a honi táplálkozási és italozási szokások miatt az átültetésre alkalmas májak száma jóval kevesebb. Langer doktor szerint a kórházaink jól felkészültek a szervkivételre, de hogy az utóbbi évben mégis húsz százalékkal visszaesett a donorok száma, az annak tudható be, hogy a legtöbb intenzív osztályon lecsökkentették az ágyszámot.

Szervátültetés után újjászületik a beteg

Amikor a transzplantációs sebészet jelentőségéről faggattuk, egy felmérést említett dr. Langer Róbert. – Egyik amerikai lapban olvastam egy összeállítást arról, hogy mi volt a XX. századnak az a tíz vívmánya, amely előbbre vitte a világot. Ebben az űrhajózás, a számítógép és a mobiltelefon mellett ott volt a transzplantáció is. Az űrhajózáshoz tudnám hasonlítani a szakmánkat: noha csak kevesen jutnak ki a világűrbe, az űrhajózással kifejlesztett technológia előrelendítette a fejlődést. Ugyanígy húzóágazat a transzplantáció a sebészet és sok más társszakma számára is. Transzplantációs osztályon dolgozni nap mint nap kihívást jelent, semmiképpen sem rutinmunka. Egy sikeres szervátültetés után újjászületik a beteg. Ez az orvos számára is olyan napi élmény, amely fenntartja a lelkesedést.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vád: tizenhat betörés

Sopron - Másfél hónapos betöréssorozat végére tettek pontot a Soproni Rendőrkapitányság nyomozói. Az… Tovább olvasom