Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Minden második kullancs fertőz

Régió - Közeledik a kullancsszezon, az élősködők száma a tíz évvel ezelőttihez képest megsokszorozódott. Minden második vérszívó fertőzött, agyvelőgyulladást és Lyme-kórt terjeszthetnek. Előbbi ellen van védőoltás, lassan időszerű a beadatása.
– A védőoltások elterjedése óta kullancs okozta agyvelőgyulladás ritkán, Lyme-kór éves átlagban mintegy hetven esetben fordult elő térségünkben – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Amberger Erzsébet, a Sopron–fertődi Kistérségi Intézet tiszti főorvosa. – Mivel egyre több a fertőzött kullancs, fontos a megelőzés, amelynek két útja lehetséges: a védőoltás, illetve a kullancscsípés elleni védekezés.

Védőoltás csak a vírus okozta agyvelőgyulladás ellen van, a védettség a második oltást követő tizennégy nappal alakul ki.

Lassan időszerű a vakcina beadatása, hiszen a felmelegedéssel megnő a kullancsok aktivitása. A védettség 2–3 alapoltásból és emlékeztető oltásból álló sorozattal érhető el. A hosszan tartó védettség érdekében ez utóbbit 5 évente érdemes beadatni. A gyógyszertári forgalomban kapható oltóanyagok vénykötelesek. Az Encepur nevű szer felnőtt változata tavaly június óta hiánycikk a patikákban, ára támogatással 2117 forint lenne. A fiataloknak való típusa most is kapható, ez receptre támogatással 1796 forint. A felnőtteknek most az FSME nevű szert kínálják a gyógyszertárakban, ami 5950 forintba kerül, erre a tb nem ad támogatást.

Lengyelné dr. Horváth Gyöngyi gyógyszerész: Támogatott kullancs elleni vakcina csak a gyerekeknek vásárolható, a támogatás nélküli védőoltások felnőtt és junior változata is kapható.
Lengyelné dr. Horváth Gyöngyi gyógyszerész: Támogatott kullancs elleni vakcina csak a gyerekeknek vásárolható, a támogatás nélküli védőoltások felnőtt és junior változata is kapható.

A kullancscsípés ellen számos készítménnyel védekezhetünk, spray-k, krémek is kaphatók. Jó szolgálatot tesz a bokánál zárt, világos színű ruházat is.

A szakembertől megtudtuk, ha a bőrünkbe fúródott a kullancs, akkor minél hamarabb el kell távolítani. A kórokozók átvitele ugyanis a beszúrást követően néhány óra múlva megkezdődik. A kullancs kiszedéséhez használjunk vékony hegyű csipeszt – ennek speciális fajtája a patikákban kapható –, mert ezzel a bőrhöz legközelebbi részén foghatjuk meg az élősködőt anélkül, hogy potrohát összenyomnánk. Nem gond, ha a szájszerv a bőrben marad, mert ez a kórokozó átvitele szempontjából veszélytelen. Az idegen test idővel magától kilökődik.

Fontos tudnivalók az oltásról

Ha a kullancscsípés az első oltást követően 14 nappal történt, akkor a második részoltást azonnal be kell adni, mert az egyetlen oltás nemhogy védene, hanem egy esetleges fertőződésnél súlyosbítja a betegséget. Ha nem vagyunk beoltva, és megtörténik a kullancscsípés, az azonnali oltás nem ajánlott, mert az nem alakít ki elég gyorsan védettséget. Sőt, az ekkor beadott vakcina fokozza az esetleges megbetegedés kockázatát.


Olvasóink írták

 • 5. panni68 2009. március 12. 12:41
  „Ritt !!! De van vakcina én pénteken váltottam ki a kisfiamnak,a szebelédi patikában”
 • 4. lenk 2009. március 12. 10:31
  „Még a kullancsok is?”
 • 3. Ritt 2009. március 11. 20:34
  „Az lehet,hogy ez az oltóanyag jó és olcsó,de van benne bibi.Nem lehet kapni az ország egész területén,mivel erre van tb támogatás ezért nem csinálnak belőle,hogy ne keljen hozzájárulni az árhoz.Nagy szemét ez az egészségügy.De ha kicsit gondolkodnának szerintem olcsóbb ha a vakcinához járulnak mint a baj után a kórházi kezelésekhez ami nagyon hosszú időt és pénzt vesz ki a tárcából.”
 • 2. pampus 2009. március 08. 10:55
  „Elnézést nem ide szántam az"1". hozzászólást, hanem a másik "kullancsos" helyre.”
 • 1. pampus 2009. március 08. 10:51
  „Képzelem milyen sikere lesz majd "Viktornak", ha Ő lesz a király! Főleg, ha megzenésítik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NASA is beszáll a kutatómunkába

Sopron - Virtuális szellemi műhelyt avatnak április 24-én a Nyugat-magyarországi Egyetemen a NASA… Tovább olvasom