Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Milyen színházra van szükség?

A soproni színházban a jegyeladások az elmúlt esztendőkben sajnálatos módon visszaestek.
A soproni színház tizenöt évének tényszerű történetéhez tartozik, hogy a jegyeladások az elmúlt esztendőkben sajnálatos módon visszaestek. A megoldásról Mikó Istvánt és Szilágyi Tibort kérdeztük.

– Milyen előadásokat képzelnének el, hogy a nagyközönség egyre jobban visszataláljon (visszapártoljon) a színházhoz? – fordultunk a Petőfi teátrum első igazgatójához, Mikó Istvánhoz és a mostani színidirektorhoz, Szilágyi Tiborhoz.

– Budapesten dolgozom, s bár rendre hallok Sopronról, azt nem mondhatnám, hogy napra készen tájékozott lennék a színház életéről – kezdte Mikó István. – A Petőfi Színház idei műsortervét viszont ismerem, tudom, a Tizenkét dühös embertől a Három nővérig terjed a skála, s a Kisszínházban is két remek darabot adnak. Szerintem a repertoár vállalható, sokféle műfajból merít, szép színészi feladatok várnak megformálásra. Sopron vonatkozásában mindig is az eklektikus színház híve voltam, hiszen egy ötvenezres város színházának kötelessége kiszolgálni a más és más műfajok iránt érdeklődő nagyközönség rétegigényeit. Azt is nagyon fontos szempontnak tartottam, hogy a társulat milyen kvalitású művészekből tevődik össze. Ez alapján már a siker reményében lehet „sakkozni", hogy a kiválasztott színdarabok figuráit a társulat mely karakterei keltik életre. A telitalálatos szereposztás már fél siker.

– Az mindenképpen örömünkre szolgál, hogy az etalonnak minősülő színházi bérletesek száma egyáltalán nem csökkent – fogalmazott Szilágyi Tibor. – Ez is erőt ad munkánkhoz. Nevezetesen mind a kiválasztott színművek, mind a megformálás tekintetében, továbbra is minőségi színjátszást érdemel Sopron, annak ellenére, hogy a színház anyagi támogatottságát hétmillió forinttal csökkentették. Úgy gondolom, a kevesebb pénz sem lehet indok arra, hogy az elért, s a szakma által is elismert színvonalból engedjünk. Amíg igazgatói kinevezésem tart, színházi évadban semmiféle „bohózatnak" kinevezett gatyaletolásos gagyit nem fog látni a soproni közönség. Igényes vígjátékot ellenben igen, miként olyan, a mába nyúlóan érvényes élethelyzeteket boncolgató színműveket is, amelyek igazi színházi élményekkel ajándékozzák meg az arra fogékony – és a műfaji sokrétűség iránt érdeklődő – nagyérdeműt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós forrásból épülne

Körvonalazódik, hogy milyen besorolású útra és mely útszakaszokra kérhető európai uniós támogatás az elkövetkezendő hét évben. A végleges adatokat az úgynevezett Közlekedésfejlesztési Operatív Program tartalmazza majd, amit várhatóan október végén, november elején fogad el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A változások megyénket két esetben érintik. Tovább olvasom