Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -2°C | 10°C Még több cikk.

Milyen a magyar? A világ 169 országában járt a soproni Kiss Róbert Richard - fotók, videó

A Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő célja, hogy az ENSZ-tag 193 országba eljusson. Legutóbbi könyvében azt mutatja be: milyennek látnak bennünket.

  • A törökök szerint a mohácsi csata tévedés volt
  • A kínaiak rokonoknak tartanak
  • A japánok félnek a magyar vonatokon
  • A nyelvünk földönkívüliÍgy látják a magyarokat a világban címmel a közelmúltban jelent meg a soproni származású Kiss Róbert Richard legújabb könyve.

A Prima Primissima díjas újságíró eddig, a világ 169 országában járt már. Útjai során számos olyan emberrel beszélt, aki ismer bennünket. Ezen főbb megállapításokat mutatja be a szerző, akinek az 1980-as évek közepén az első cikkei a Kisalföld napilapban jelentek meg.

- Érdekes volt látni, hogy másként vélekednek rólunk mindazok, akik már jártak Magyarországon, mint azok, akik csak hallottak rólunk - kezdte Kiss Róbert Richard. - Az általános kép, hogy pesszimisták vagyunk, ugyanakkor a kreativitásunk átlagon felüli.Ázsiában, a szegénységben, nyomorban élők többet mosolyognak mint mi. Pedig nekik sok esetben a napi örömöt az jelentheti, hogy jutott a friss vízből. Mégsem fordulnak befelé, és marcangolják magukat. Az indiaiak nem értik, hogy miért siránkozunk folyton.

A japánok például azt jegyezték meg, hogy pontatlanok vagyunk. A vonatokra felülve egészen elképedtek, az utat egy horror utazásnak írták el. Szerintük szépek a magyarok, főleg a nők.

Kiss Róbert Richard beszélt olyan orosz ismerősével is, aki furcsállta: miért dicsekszünk a betegségeinkkel. Náluk ez magánügy, és eszükbe sem jutna például a munkahelyen az egészségügyi problémákról beszélni.

Magyarországon másként mennek a dolgok: a férfiak részletesen ecsetelik egymásnak, hogy mi történt velük a prosztata vizsgálaton. Ami pozitívum: Budapest szépsége mellett rácsodálkoznak az olyan kisebb városokra, mint Győr, vagy éppen Sopron.

Kiss Róbert Richard, a világutazó- Egy átlagos egyesült államokbeli földrajztudása nem feltétlenül éri el az európait, de ha tudnak is néhányan rólunk, a toposz gyakran megvan bennük: még mindig a puszta közepén élünk.

Rengetegen úgy gondolják, rosszul öltözködünk, ruháink nem követik a divatot. A nyelvüket furcsának találják. Miért ilyen? Talán földönkívüli lények vagyunk, akik így kommunikálnak egymással. Bernard Shaw jegyezte meg: életműve akkor lett volna teljes, ha magyarul írt volna...

A törökök egészen érdekesen gondolnak ránk, a mohácsi csata szinte csak tévedés volt. Úgy vélik, mi rokonuk vagyunk. A kínaiak közül sokan a hunok leszármazottainak tartanak, Kínában még hun múzeumot is létrehoztak.- Természetesen csak általános megállapításokat lehet tenni, melyek összességében egy népcsoportra általában igazak, de az egyes egyénre már nem biztos - említi a módszertanról Kiss Róbert Richard. - Nekem is van olyan orosz ismerősöm, aki nem fogyaszt alkoholt, pedig róluk azt mondjuk és tudjuk, hogy vodkafogyasztó nép.

Mint írtuk már, Kiss Róbert Richard eddig 169 országban járt, meglesz az összes? - tettük fel a kérdést.

- Még évekkel ezelőtt nagy volt a lelkesedésem, aztán ez kicsit alábbhagyott akkor, amikor kiderült, hogy egy kanadai fiatalember megelőzött - hangzott a felelet. - Ám most ismét foglalkoztat a gondolat, hogy eljussak a 193 ENSZ-tag országba. Oly gyakran és sokat változik a világ, de szerintem tíz-húsz éven belül meg is valósulhat mindez.

A jelenleg Pozsonyban és Budapesten élő Kiss Róbert Richard az utazásai mellett továbbra is szerkeszti a Világszám című rádióműsorát, s további könyvötletei is vannak. A világ legszebb szállodái sorozatban öt kötet jelent meg eddig.

Kiss Róbert Richard, a világutazó- Itt lenne az ideje lassan egy hatodiknak is - mondta. - Az elmúlt években nem épült annyi új érdekes szálloda, hogy érdemes lett volna új kötetben bemutatni. Ez az egyik fő oka annak, hogy szünetet tartottam.

A legjobb magyar szállodák összefoglalóját pedig frissíteni lehetne, bár erről azóta mások is írtak. Míg tíz évvel ezelőtt már wellnessnek számított az a hely, ahol volt egy közepes úszómedence, mára már jelentősen megváltozott a kínálat, s az igények is.

Kiss Róbert Richard munkássága

Sopronban járt általános iskolába, majd a Berzsenyi-gimnázium elvégzése után az ELTE BTK magyar-történelem szakán tanult, nyelvészetből doktorált. Második doktori címét az ELTE ÁJK-n szerezte.

Munkásságát teljes valójában nehéz lenne felsorolni, így néhány momentumot emelünk ki most. 1991-ben, a Köszönésformák a soproni diáknyelvben című dolgozata első helyezést ért el az OTDK-n. Szerzője, A világ legszebb szállodái könyvsorozatnak. Összegyűjtötte a legjobb magyar 50 szállodát.

Köszönésformák a magyar nyelvben, illetve Nyelvi finomságok címmel is írt könyvet. Kis kitekintésként csokorba szedte A világtörténelem legszebb nőit. Jelent meg munkája a fantasztikus nyelvről is.

A Világszám című televíziós műsor szerkesztő-műsorvezetője, korábban dogozott a Magyar Rádiónál, a Friderikusz-show munkatársaként, valamint a ma már nem sugárzó Danubius Rádiónál.

2010-ben kapta meg Prima Primissima Díjat, tavaly pedig a horvát turisztikai minisztérium sajtódíját. Pulitzer-emlékdíjas.     

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekli az itt-ott babarózsaszín, műemlék villa Sopronban?

Hogy pontosan mennyiért eladó, arra még nem sikerült rájönnünk, ugyanis az ingatlanbazar.hu oldalán két hirdetést is találtunk... Tovább olvasom