Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Mikulás-figura-kommandónk akcióban

Mikulás-figurák tömkelege „ácsorog” vásárlóra várva szinte minden élelmiszerüzlet polcain, már a bejáratnál.
Mikulás-figura-kommandónk intenzív nyüzsgést tapasztalt az egyik nagy élelmiszerlánc erre szakosodott osztályán, jóllehet hétköznap délelőtt végezte a mintavételt. A forgatagban tapasztaltak szerint egy közepes méretű – körülbelül százgrammos – Mikulás ára százötven és kétszázötven forint között mozog, ilyenkor persze minden édesipari gyártó bedobja a maga portékáját. A nevet, úgy tűnik, meg kell fizetni, a reklámokból jól ismert márkák lényegesen drágábbak a „hagyományosnál". Az egyik híres svájci márka 125 grammos termékéért például ezer forintot kérnek el a kasszánál. Lusták kedvéért kaphatók előre összeállított Mikulás-csomagok is, melyben a jó öreg Télapó mellé szaloncukrot vagy épp más édességet csomagolnak. Ezekből találtunk 450 és 750 forintosat, természetesen mennyiségi és minőségi különbséggel.

Kis üzletekben inkább az ár és nem a minőség a motiváló – tudtuk meg egy élelmiszerboltban. Az eladó szerint a vásárlók a közepes és alacsony árfekvésű termékek közül választanak, pedig a háromszáz forintos legdrágább termékük már közel kétszáz grammot nyom. – Én inkább a márkás terméket veszem meg a gyereknek, mert tudom, hogy azt szereti – mondja az eladó. – Itt viszont a közepes méretű, olcsóbb termékek keresettek.

Fontos azonban tudni, hogy nem mind csoki, ami annak látszik. Csokoládénak kizárólag a 43 százalékos kakaó-száraz- anyagtartalommal rendelkező édesség nevezhető, amiből legalább 26 százalék kakaóvaj.
Tehát ha alapanyagként nem csokoládé van a csomagolásra írva, hanem például „kakaós tejmassza", annak valóban kevés köze van a méltán népszerű édességhez.

Egy interneten közzétett felmérés szerint a magyar piac 16–18 százalékát a rossz minőségű, csokoládénak nem is minősíthető termékek teszik ki. Leginkább a táblás csokoládék, a pralinék és a szezonális figurák (Mikulás, nyúl, csokitojás) piacán jelennek meg az igen ócska áruk. Ezek többsége import, bár a hazai előállítók kis része is gyárt álcsokoládét.
A műcsokigyártás leggyakoribb formája, hogy a kakaóvajat növényi zsiradékkal váltják ki. A probléma az, ha rossz minőségű zsiradékokat tesznek a termékekbe, amelyek ócskaságát tovább lehet fokozni azzal, hogy jó minőségű tejpor helyett savóport, a kellő zsírtartalmú kakaópor helyett alacsony zsírtartalmút, esetleg egyéb kakaóhelyettesítő anyagot használnak fel. Ilyen „módszerrel" az előállítás költsége 30–35 százalékkal is csökkenhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riportfilm Sopron legidősebb lakójáról

Az ORF burgenlandi stúdiója munkatársai pár perces riportfilmet forgattak Sopron legidősebb… Tovább olvasom