Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Mikor lesz múzeum a Rejpál-házból?

Holtponton áll a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület és a Páneurópai Piknik alapítvány ötlete, hogy a Várkerület 7. szám alatti Rejpál-ház állandó kiállításaiknak adjon otthont.

Sokat ígérően kezdődött a Rejpál-ház múzeummá történő átalakítása, ám most csak várakozással telnek a hónapok: holtpontra jutott az elképzelés megvalósítása. A Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány és a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület pár évvel ezelőtt olyan frekventált helyet keresett állandó kiállításaik otthonául, amely méltó módon hirdethetné a Sopronba látogató hazai és külföldi vendégeknek a város világraszóló nevezetességeit: Liszt Ferenc városhoz való kötődését, illetve a keletnémetek határáttörésének történelmi jelentőségét. A Rejpál-ház e célból került a megyei önkormányzat kezeléséből a városhoz. Az ötletgazdák a Norvég Alapra pályáztak a hatszázmilliós projekttel, s tavaly tavasszal vált nyilvánvalóvá a sikertelenség. Azóta nem történt semmi.

– Bennünk megvolt a civil kurázsi – összegzett dr. Szilágyi László a két szervezet nevében.
 
Nagy léptékű projekt: A Rejpál-ház kulturális célú hasznosításáról nem mondott le a városvezetés, keresik a pályázati forrást. Fotó: Magasi
Nagy léptékű projekt: A Rejpál-ház kulturális célú hasznosításáról nem mondott le a városvezetés, keresik a pályázati forrást. Fotó: Magasi

– A Liszt-fesztiválokkal nevet szereztünk a nagyvilágban, például Sopronban alakult meg a Liszt-társaságok Nemzetközi Szövetsége. Új apropója lenne a múzeum lehetséges megnyitásának, hogy 2011-ben ünnepeljük Liszt születésének 200. évfordulóját, ha már a Páneurópai Piknik 20. évfordulójára nem is sikerült az állandó múzeum megnyitása.

– Sopronnak nem áll saját forrás rendelkezésére, hogy ilyen nagy léptékű projektet felvállalhasson – mondta Abdai Géza alpolgármester. – Ugyanakkor változatlanul keressük azokat a pályázati forrásokat, amelyek lehetővé teszik a Rejpál-ház kulturális célú hasznosítását. Az önrészt biztosítaná a városvezetés.


A házról

A római kori épületmaradványokra 1560 körül reneszánsz stílusban épült Rejpál-ház mai formáját 1700 körül nyerte el. Az egyemeletes lakóházat a XVIII. század végén bővítették.

 

Olvasóink írták

 • 6. zooberon 2009. november 18. 21:00
  „Ja, a sült galamb egyszer majdcsak berepül...”
 • 5. mindigatutit 2009. november 18. 11:30
  „2-es
  azért vannak a "nagy " turisztikai emberek itt a városban is,hogy ezeket a dolgokat megoldják.nem nekünk kell.”
 • 4. thurvj97 2009. november 17. 20:58
  „Matyika mizújs? Ha jól emlékszem már egyszer learadtad a babért az ügyben. Vagy nem jött be a buli? Azt is illene egy országgyűlési képviselőnek bejelenteni!”
 • 3. zooberon 2009. november 17. 18:34
  „jártassuk...”
 • 2. zooberon 2009. november 17. 18:33
  „Rajta Bernabeu! Tegyél valamit az ügy érdekében! Például felajánlhatnál egy kisebb összeget egy látványos Liszt szoborra, vagy szervezhetnél egy óriási Liszt heppeninget. Rajta, rajta, elkél a sok ügyes kéz! Ne csak a pofánkat jártassátok állandó jelleggel, tegyünk is valamit a közért! Rajta hát!”
 • 1. Beaubo 2009. november 17. 17:20
  „Kínos! Itt látszik milyen béna, tehetetlen a városvezetés a turizmus területén. Pedig 2011-ben Liszt-év lesz...
  Doborjánban már 2006 óta áll az új nemzetközi Liszt központ ami hollandi építészek tervezték. Sopronban még mindig nincs semmi Liszt kapcsán, csak emléktáblák és egy Liszt szalon ahol politikus sajtótájekoztatókat szerveznek... és ami a Szilágyi mondja, nem igaz, mert a mostani soproni Liszt fesztivál nem versenyképes...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügyi adatbázist készítenek

Sopronban egy új kezdeményezésként internetes egészségügyi adatbázis készül. Tovább olvasom