Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Mi legyen a nyuszival húsvét után?

Az állatvédők szerint a húsvétra hazavitt nyuszik sokat szenvednek, pedig a tapsifülesek is nevelhetők házi kedvencként, akár a panellakásokban is.

Ha a gyerek mégis megunja az ajándékot, a kereskedésekben visszaveszik ünnep után a jószágot.

Az ünnep perceiben örömteli pillanatokat okozó nyuszi hamar megnő, piszkít, folyton éhes, mindent megrág, emiatt aztán sokan szélnek eresztik a megunt jószágot. Az egyik soproni állatkereskedésnél érdeklődtünk: mit tehetünk a tapsifülessel húsvét után?

– Ha nem szeretnénk megtartani a nyuszit, vigyük vissza a kereskedésbe, ott visszaveszik, de a pénzt nem kapja vissza a vevő. Ne eresszük szélnek, ne dobjuk ki a nyulakat, mert azzal halálra ítéljük őket – mondta el portálunknak Maráczi Lilla, az egyik kereskedés munkatársa.

– Nem kell félni, az állatok betegségeket nem terjesztenek. A nekik szánt lakhelyet célszerű forgáccsal kibélelni, ha hosszabb távra tervezünk, akkor egy nagyobb ketrecet érdemes vásárolni, ahol kedvükre mozoghatnak, és ki sem tudnak szökni belőle – tette hozzá.

Ne eresszük szélnek, ne dobjuk ki a nyuszikat, mert azzal halálra ítéljük őket – kérte Maráczi Lilla, az egyik állatkereskedés munkatársa. Fotó: Magasi Dávid
Ne eresszük szélnek, ne dobjuk ki a nyuszikat, mert azzal halálra ítéljük őket – kérte Maráczi Lilla, az egyik állatkereskedés munkatársa. Fotó: Magasi Dávid

Lakásban is tartható a házi kedvenc. A nyúl fő tápláléka a széna, friss fűből csak keveset kaphat, mert a magas nedvességtartalom miatt ettől felfúvódhat. Csemegének magokat, kereskedésekben kapható tápokat és zöldségfélét kínáljunk. Egy edényben vagy önitatóban folyadékot is biztosítsunk. Száraz kenyérhéjat is tegyünk a ketrecbe a fogak koptatásához.

A nyuszik örülnek a szabadságnak is. Lakásban vigyázni kell arra, nehogy megrágják a vezetékeket, kertben arra ügyeljünk, nehogy túl sokat lakmározzanak a harmatos fűből. Nyúlhám is kapható, de ezek az állatok nem igénylik a sétát, a 10. emeleti panelben is vígan leélik 3–5 évig tartó életüket. Az ugatástól félnek, de a tengerimalaccal jó barátságot kötnek.

A szakemberek szerint nevelési szempontból nem jó, ha a gyerek azt látja, hogy egy megunt ajándék eldobható (pláne egy élő állat!). Ezért ha tudjuk, hogy nincs mód a megtartásukra, akkor ne vegyünk ilyen ajándékot, vigyük inkább állatsimogatóba a gyereket.

Olvasóink írták

 • 13. c7 2010. március 30. 18:33
  „10
  Nem kell te ar...loch.”
 • 12. mz/x 2010. március 30. 14:28
  „Olyan édik a kis nyuszkók....
  Tényleg csak olyanok vásároljanak, akik nem eresztik szélnek őket, kár lenne értük.”
 • 11. Sophia 2010. március 28. 20:13
  „Mi anno a szomszédtól kértünk kölcsön Húsvétra 1 édes nyuszikát akit aztán vissza is vittünk az övéi közé az ünnep végekor.
  Ha valaki élő nyuszit akar a gyermekének az gondolkodjon kicsit tovább az ünnepek utánra is!”
 • 10. dr73 2010. március 28. 15:32
  „9.
  Nem értem hogy jön ide a hozzászólásod.
  Hogy jön ide a login-nevem?Mi a közöd?
  Azt várod válaszoljak?Nem fogok,gondolkodj!”
 • 9. c7 2010. március 28. 15:25
  „7
  Van e "Diplomád" ? Vagy csak szeretnél dr lenni 73évesen?”
 • 8. Auriana 2010. március 27. 17:35
  „Nyúlpaprikás?”
 • 7. dr73 2010. március 27. 15:04
  „5.

  A nyuszi árából el is lehet menni kirándulni egyet oda,ahol van állatkert és simogató.Azzal is az állatokat támogatják a jó-népek,ha befizetnek az állatkertbe.Hajrá,tegyük meg...és a gyerek is boldog lesz!”
 • 6. blanyiza 2010. március 27. 15:02
  „ha meg állatbarátok,de félnek, hogy megnő és emiatt esetleg nagyobb gond, vagy nagyobb ketrec, vegyenek törpenyuszit. azok úgyis aranyosabbak:)”
 • 5. fcsopron60 2010. március 27. 14:51
  „dr73!!

  És ha nincs állatkert a közelben akkor mi van?

  c7!!!

  Ez a legjobb megoldás!!”
 • 4. c7 2010. március 27. 13:52
  „Ugytudom, hogy "bérelni" is lehet. Húsvét után visszaadhatom a gazdinak. Vagy?”
 • 3. lolita 2010. március 27. 12:46
  „Nem rossz ötlet csak teljesüljön a kivansag.”
 • 2. laposibenö 2010. március 27. 12:39
  „Vagy ha már mégis megveték és nem tud vele mit csinálni felajánhatná a szegény emberek részére. Akár valamejik szociális intézménynek is!”
 • 1. dr73 2010. március 27. 11:19
  „Remélem eljön az az idő,amikor felnőnek a szülők a feladatukhoz és nem visznek haza nyulat...Ha kíváncsi a gyerek,akkor ott az állatkerti simogató.Otthonra meg legyen elég a csokoládéból készült állatkavalkád.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérkörkép Sopronban: tiszták, rendezettek

A tavasz beköszöntével ismét benépesültek a játszóterek. Körutunkon úgy tapasztaltuk, Sopronban… Tovább olvasom