Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Méteres gaz a Fertő-parti úton

Fertő-part - Méteres gaz fogadja a Fertő-part menti kerékpárúton közlekedőket. Az árok kaszálására évente csupán kétszer jut pénz és kapacitás.

A földhivatalok munkatársai már elkezdték az elhanyagolt, gazos és parlagfüves területek felkutatását. A Fertő-part térségében biztosan akad dolguk, hiszen az ott vezető kerékpárút menti árokban több helyütt méteres a gaz. A legkritikusabb helyzet Fertőboz és Fertőhomok között van.

A Kisalföld információi szerint a Magyar Közút Nonprofit Kft. pénz és kapacitás hiányában évente csupán két alkalommal – a nyár elején és ősszel – hajtja végre a kaszálást. Ez pedig kevés. Már csak azért is, mert a kerékpárutat egyre több hazai és külföldi turista használja, ezért sem mindegy, milyen kép fogadja őket a világörökség részét képező Fertő-tájon. Az érintett önkormányzatok a bicikliút mentén egy-egy méteres sávban elvégeztetik a kaszálást, de az út és az árok közti rész már a közút kezelésében van, azaz az ő feladatuk lenne a rendben tartása. Ezeken a helyeken tehát a szűkös források miatt nyugodtan és zavartalanul nőhet a gaz, helyenként a parlagfű.

Az árok nagy részében nyugodtan és zavartalanul nőhet a gaz, helyenként a parlagfű. Fotó: Magasi
Az árok nagy részében nyugodtan és zavartalanul nőhet a gaz, helyenként a parlagfű. Fotó: Magasi

Az érintett önkormányzatok a bicikliút mentén egy-egy méteres sávban elvégeztetik a kaszálást.
Tegyük hozzá, a Fertő-parti út domb felőli oldala magánszemélyek tulajdonában van. Ám itt sem mondható el, hogy mindenütt teljesen rendben tartanák a birtok szélét. Pedig az egészség védelme mellett a bírság elkerülése miatt is érdemes lenne tisztán tartani az árkot, s az út szélét. Amennyiben a földhivatal munkatársai parlagfüves területtel találkoznak, azonnal elvégeztetik a kényszerkaszálást, amelynek költségét utólag a tulajdonossal fizettetik meg. Ennek összege a 15 ezer forinttól egészen a 15 millióig terjed. Egyéb gazos és elhanyagolt földek esetében felszólítást küldenek, a munka elvégzésének határideje általában nyolc nap. A bírság alsó szintje itt is 15 ezer forint, míg a legmagasabb összeg 5 millió.

Olvasóink írták

 • 3. vanessa 2009. augusztus 21. 08:37
  „sajnos az uj földtulajdonosok se törödnek a földjük környékével,meglehet nézni nyugat europában nem csak a födjeik rendezettek hanem a környéke
  sok munkanélkülinek lehetne munkát adni,ebben az országban nagyon el van szurva minden, csak az egymásra mutogatás van ,”
 • 2. janika 2009. július 28. 14:12
  „Mint, ha vadkender formája lenne. Nem itt termesztik a drogosok?”
 • 1. Tapmancs 2009. július 28. 13:48
  „"csupán kétszer jut pénz és kapacitás"

  Ha nem Abszurdisztánban élnénk, a sok ingyenélő segílyest befognák az ilyen munkákra a segély fejében. Van kapacitás, pluszköltségek nélkül, csak a szándék hiányzik. Vajon mikor kerekedik felül a józan ész?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukoricásban teperte le a lányt

Gyalóka - Kukoricásba vonszolt fényes nappal egy 17 éves lányt az a 30 év körüli férfi, akit… Tovább olvasom