Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Menüajánlat a kitüntetett séftől

Sopron - Hegedüs István mesterszakács ha újra pályát választhatna, sem döntene másként, mint gyermekkorában. Elhivatottságát, kiemelkedő szakmai tudását Sopronért emlékéremmel díjazta a város a hűségnapi díszünnepségen.
Hegedüs István, a Danubius Hotels Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója, a Soproni Szakács Klub alapító tagja, a már hagyományos Pannon Gastro Napok szervezője mindig is szakács szeretett volna lenni. Elmondása szerint valójában nem is tudta, mire vállalkozik, hiszen nem léteztek a ma népszerű tévés főzőcskék, így a kulisszák mögé sem tekinthetett be bárki. Nem számított a szakma divatosnak sem, őt mégis a vendéglátóipar vonzotta. Hamar eldöntötte, nem akar a vendégek előtt szerepelni, inkább a konyhában maradna. Kitanulta a szakmát, a tudását külföldön is csiszolhatta, versenyzőként is számos megmérettetésen szerepelt. Csapatban – több díja mellett – olimpiai és világbajnoki érmeket szerzett és tanítványok tucatjait készíti fel a szakácsversenyekre. Diákjai ugyancsak szállítják a sikereket, így szereznek ezzel hírnevet iskolájuknak és a városnak.

Hegedüs István szerint újévkor együnk lencséből készült ragut, levest vagy főzeléket, hogy gazdagok legyünk.
Hegedüs István szerint újévkor együnk lencséből készült ragut, levest vagy főzeléket, hogy gazdagok legyünk.

Szilveszter lévén menüajánlatot kértünk a mesterszakácstól.

– Az év végi ünnepek a hagyományos magyar konyhára épülnek. Ilyenkor bőrös malacsültet kínálunk pezsgős káposztával, előételnek rákkoktélt ajánlanék. Éjszakára egy hideg sültekből összeállított tálat készíthetünk, másnap pedig a fáradságot korhelylevessel és finom kocsonyával űzhetjük el. Azért pedig, hogy gazdagok legyünk, újévkor együnk lencséből készült ragut, levest vagy főzeléket – tanácsolta.

S hogy kié a főszerep Hegedüsék konyhájában?

– A feleségem szintén szakács, nagyon jól készíti el az ételeket. Ha nem vagyok otthon, övé a terep, de ha ráérek, a családomnak is örömmel főzök. A fiamat is és a lányomat is érdekli a gasztronómia, s noha más vonalon tanulnak tovább, mire önállóak lesznek, mindketten jól forgatják majd a fakanalat – mondta a Sopronért emlékérem újdonsült birtokosa.

Olvasóink írták

  • 1. rozsdas 2009. január 04. 20:15
    „A világ legjobb szakoktatója! Mint emberileg, mint szakmailag!!!
    Oktatott és terelgetett minket a tinédzser kor és felnőtté válás közötti rögös útakon, s közben igazi szakácsokat nevelt(ek) belőlünk! (perszcse csak abból aki hagyta :) )
    Ez úton is köszönjük!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegykőn meghaladta a százezret a vendégéjszakák száma

Hegykő - Válság ide, válság oda, Hegykőn a vendégéjszakák száma meghaladta a százezret. A… Tovább olvasom