Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Mennyibe kerül jövőre a buszjegy Sopronban?

Jövő év elejétől 4,5 százalékkal emelkedhetnek a jegyárak Sopronban, ha a közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadja a rendeletet.
Sopron közgyűlése júniusban döntött arról, hogy az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás biztosítása érdekében 2012. évre vonatkozóan pályázatot ír ki.

Mint arról beszámoltunk, a pályázati felhívásra csak a Kisalföld Volán Zrt. nyújtott be ajánlatot. A dokumentáció a formai feltételeknek megfelelt, azonban a több alternatívás ajánlatból egyik változat sem volt az önkormányzat számára elfogadható, ezért a közgyűlés az eljárást eredménytelennek minősítette.

Így tárgyalások kezdődtek a Kisalföld Volán Zrt.-vel, aminek eredményeképpen – a pályázati kiírásban rögzített műszaki, pénzügyi, gazdasági és szakmai paramétereket figyelembe véve – az alábbi megállapodás jött létre:
- a kibocsátott hasznos km, illetve a külszolgálati km a 2011. évivel azonos
- a helyi-helyközi járatok integrációja ugyancsak a 2011. évi szinten marad
- a 2012. január 1. napján hatályos menetrend azonos a 2011. december 31. napján hatályos menetrenddel.

- a jegyáremelés mértéke 4,5%
- az önkormányzat üzemeltetési támogatásának összege az alábbi határozati javaslat elfogadását követő 120 napon belül kerül meghatározásra, tekintettel arra, hogy a megállapodás időpontjában még nem zárult le a költségvetési törvény elfogadása, mely meghatározza az állami támogatás összegét. Továbbá módosítás alatt van az autóbusszal végzett menetrendszerinti személyszállításról szóló törvény, s nem ismert az önkormányzat költségvetése sem.

A közgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülésén dönthet a fentiekről, a határozati javaslat elfogadásával.

A Kisalföld Volán Zrt.-vel folytatott egyeztetések során a rendeletet érintően - mint írtuk - az a megállapodás született, hogy a jegyáremelés mértéke 4,5%. Tételesen mindez a következőt jelenti:

Sopron, helyi autóbusz-közlekedésének 2012. január 1-től érvényes díjtételei Ft-ban
További információk az előterjesztésben, amiről szintén csütörtökön dönthet a képviselő-testület.

Nyitóoldali képünk illusztráció.

Olvasóink írták

 • 19. *toro 2011. december 22. 22:37
  „Kedves bobo,kedves Csetneky,nagyon aranyosak vagytok,hogy így nyilatkoztok arról a korosztályról,aki felnevelt benneteket.Nagyon dicséretes részetekről az" együttérzés" az idősekkel szemben.De ne felejtsétek el: mi munkával töltöttük az életünket,amit tudtunk mindent megtettünk boldogulásotok,tanulásotok érdekében.63.éves vagyok,bottal járok különböző mozgásszervi okok miatt.Nem utazom ingyen,de nem sajnálom azoktól akik megtehetik.Igy ha tetszik,ha nem igenis buszra kényszerülök.A "bőséges" nyugdijam miatt megnézem,hol árulják 2 Ft.tal olcsóbban a farhátat,ha már egyszer "nyugger" vagyok.
  Egyébként dicséretes,hogy érthetően , világosan leírták,hogy mennyibe fog kerülni a jövő évi buszdíj.”
 • 18. Csetneky 2011. december 22. 08:54
  „bobo

  Teljes mértékben egyetértünk abban, hogy röhejes az ingyenes utazás, mert nem ingyenes, csak nem azok fizetik, akik használják, hanem az adófizetők. De ehhez nem mernek hozzányúlni, mert rettegnek a 3 millió nyugdíjas szavazótól.”
 • 17. bobo 2011. december 21. 22:07
  „Még valami: a legújabb terv, a kommunális adó alól is kik mentesülnek, na? Hát persze, a szent tehénként kezelt nyuggerek. Na meg a segélyből élők. Fizessenek csak a tisztességesen dolgozók.”
 • 16. bobo 2011. december 21. 22:05
  „14. Nem akarok én se vitatkozni, mert mindenre lehet példát és ellenpéldát is hozni. Csak arra akartam rávilágítani, hogy sokan nem választhatják meg, mivel közlekedjenek, a busz az egyetlen lehetőségük. Valamint egyetértek 1sopronival is, hogy míg valaki drága pénzért megveszi a havibérletét, amit a munkáltató vagy kifizet, vagy nem, addig 65 év felett nemcsak a magyarok, de a külföldiek is ingyen utazhatnak. Miért is ez a fene nagy kivételezés az adófizetők pénzén? Mitől ér ennyivel többet valaki idősen, mint dolgozóként? Cekkerrel kevesebbet fogyaszt a busz? Természetesen kell támogatást adni, de az ingyenesség szerintem rossz gyakorlat.”
 • 15. 1soproni 2011. december 21. 21:15
  „Én sem közlekedek busszal. "Nem fáj" nekem a drágább buszjegy. De ne is várja el senki, hogy azzal közlekedjek.
  Persze nem csak a buszjegy árát lehet levinni, hanem az üzemanyag árát is lehet a duplájára emelni. Akkor lehet, hogy majd átszoknak az emberek a buszra.
  Én mondjuk eltörölném, hogy pl a nyugdíjasok ingyen utazzanak a buszon, vonaton. Nekik minden évben jár az emelés. Ezen felül azt sem tudjuk, hogy mennyi ember után fizet az állam/önkormányzat a mávnak/kisalföldnek, hogy a ki tudja hány embert ingyen utaztassák.”
 • 14. Csetneky 2011. december 21. 21:03
  „10. bobo

  Tudomásom szerint az ingyenes tecsó busszal el lehet jutni a Jerevánról a Győri útra. Én ugyan még életemben nem utaztam vele, de állítólag van ilyen. A gyerekeim a legközelebbi óvodába és általános iskolába jártak, mégpedig gyalog. Jelenleg középiskolások, ahová szintén gyalog járnak, mert van lábuk, fejenként kettő. Ha pedig valakinek olyan igényei vannak, hogy a legtávolabbi intézménybe íratja a gyermekét, akkor ne sírjon, hanem vigye, ugyanis magának kereste. Aki pedig autóval jár, annak miért fáj, ha drágább a buszjegy? Egyébként meg ha van pénzem 20-30 millás lakásra egy lakóparkban, akkor jöjjön már össze az 550 forintos havi tanulóbérletre is. Szerintem. Ja, most ugrik be, hogy Sopronban a diákok ingyen utazhatnak a buszon. Hát akkor?
  Hozzáteszem, eszem,ben sincs kötözködni veled, mert az épeszű hozzászólók közé tartozol, ellentétben némelyekkel.”
 • 13. himbi 2011. december 21. 19:58
  „9. Csetneky!
  A FIDESZ más a FIDESZ a megtestesült tökéletesség! Miért nyomorgatja a népet? Az ÁFA emeléssel minden drágul. Mindenféle adót vetnek ki amit mindnyájan fizetünk keményen. A FIDESZ nem ezt ígérte mielőtt hatalomra került. Úgy gondolom, hogy nyugodtan mondhatjuk azt, hogy hazudtak, reggel, délben és este...

  11. titáti!
  A normális mit jelent? Hát nem azt amit a FIDESZ csinál ebben az országban.”
 • 12. csingilingi 2011. december 21. 19:57
  „Minden nagyon szép, minden nagyon jó, meg vagyok elégedve. Ezért is szavaztam erre!”
 • 11. titáti 2011. december 21. 18:19
  „Kedves himbi.

  A nominális szerinted mit jelent?”
 • 10. bobo 2011. december 21. 17:36
  „Csetneky: Sopronban egyre többen laknak a város széli lakóparkokban vagy a síneken túl (pl. nincs messze a József Attila ltp. légvonalban, de csak kerülővel lehet eljutni a belvárosba). Valamint azt is megnézném, aki gyalog megy a Jerevánról a Győri úti áruházakba bevásárolni. Tehát sok esetben nem kerülhető ki a tömegközlekedés. Sokan így is az autót választják, főleg, ha kisgyerek is van a családban, akit naponta bölcsibe/oviba kell vinni és jó lenne közben a munkából sem elkésni. Én magam ha tehetem, kerékpárral járok, de ez sok esetben nem kivitelezhető (időjárás, nagybevásárlás stb.). Ezért igenis szükség van normális, megfizethető buszközlekedésre. Ami lehetőleg nem az ingyen utazó nyuggerekkel van tele csúcsforgalomban, mert 2 Ft-tal olcsóbb a farhát valahol. Szerintem senki sem várta, hogy csökkenjenek a díjak, de az áfaemelés már kizárólag a mostani rendszer számlájára írható, kár másra mutogatni helyette. Ha csak ez nem lenne, rögtön a felére esne az emelés.”
 • 9. Csetneky 2011. december 21. 15:37
  „Sopronban - hacsak nem extrém esetet veszünk figyelembe, hogy a város egyik végéből a másikba megy valaki, szinte nem érdemes busszal közlekedni. Amíg elmegyek a buszmegállóba, amíg várok a buszra, amíg utazom a busszal és amíg a buszmegállótól a célomig megyek, az esetek döntő többségében gyalog simán odaérek és az egyelőre még ingyen van.
  Tudom, vannak az öregek, de ők ingyen utaznak, az pedig nem emelkedik.
  Ettől függetlenül értem én, hogy senki sem örül, ha amiért fizetni kell, drágább lesz, de gondolkodjunk egy kicsit. Az elmúlt 50 évben hányszor lett egyik évről a másikra olcsóbb a buszjegy?”
 • 8. himbi 2011. december 21. 15:10
  „3. titáti!
  Ha kapsz is kiegészítést akkor is talán csak az idei bérszínvonalat éred el... Mellette emelkedik az ÁFA, stb...”
 • 7. csery 2011. december 21. 15:01
  „Azt hiszem nem veszek bérletet januárban sem, inkább gyalogolok.”
 • 6. bgabri 2011. december 21. 13:58
  „pénzrablók!!!!!!!!!!”
 • 5. himbi 2011. december 21. 12:36
  „2. hopega!
  Sajnos azthiszem igazad van! Az enyém kb 6-7%-ot csökkenni fog az áldásos adóváltozások miatt! Sebaj, eddig is bringával jártam a városban ezután is azzal fogok 99.999%-ban.”
 • 4. 1soproni 2011. december 21. 12:11
  „Továbbra sem ösztönzőek az árak a tömegközlekedésre :(”
 • 3. titáti 2011. december 21. 11:35
  „Ha "szerencsém" lesz akkor kapok bérkiegészítést hogy ne csökkenjen a NOMINÁLIS nettó bérem.”
 • 2. hopega 2011. december 21. 09:36
  „A tied nem csak az övüké.”
 • 1. himbi 2011. december 21. 08:36
  „A fizetésem is emelkedik legalább 4.5 %-al?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar állampolgárságú réztolvajokat fogtak el Ausztriában

Három magyar állampolgárságú férfit gyanúsít az osztrák rendőrség azzal, hogy 1000 euró értékű… Tovább olvasom