Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Mennyibe kerül a saját weboldal?

Ha honlapot szeretne cégének, egyéni vállalkozásának és nincs ebben tapasztalata, akkor nehéz megtenni az első lépéseket. Az előző részben a domain névről olvashattak, most a webtárhelyről írunk.
2. rész: Mi is az a webtárhely? Miért kell, mennyibe kerül?

Előzetesen elmondható, hogy amennyiben teljes mértékben megbízik abban a cégben, akit megbízott vagy meg fog bízni honlapja elkészítésével, úgy biztosan fog információt és javaslatot kapni a webtárhelyekkel kapcsolatban, de általánosan itt is olvashat róla.
Tegyük fel, hogy sikerült domain nevet, neveket választania és igényével felkereste a szimpatikus céget, akit megbíz a domain nevek bejegyzésével. Ahhoz, hogy a megvásárolt címen honlapja elérhető legyen, a tartalmat szerverszámítógépre kell feltölteni. (A feltöltés természetesen majd a honlapkészítő feladata lesz a későbbiekben.) Nem kell Önnek mindezért saját szerverszámítógépet vennie, elegendő csupán a weboldalhoz szükséges méretű webtárhelyet bérelnie. Ez azt jelenti, hogy ilyen célra speciálisan kialakított, és ún. szerverteremben elhelyezett szerver kapacitását veszi bérbe.

Tárhelybérléssel kapcsolatosan mindenképpen érdemes kikérni szakértő véleményét, ugyanis a piacon minden tekintetben széles skálán mozog a kínálat. A korszerű weboldalak működtetéséhez sokféle opció, feltétel szükséges a webtárhelyen. Legjobb, ha ezeket az elején tisztázza a fejlesztővel, így elkerülhet olyan kellemetlen helyzetet, hogy szerződést köt egy kedvező árat kínáló webtárhely-szolgáltatóval, majd kiderül, hogy az „olcsó" csomag korántsem elegendő korszerű weboldala üzemeltetésére, ami megfelel az pedig sokkal drágább, mint máshol.

Mire figyeljen?

Érdemes tájékozódni a biztonsági mentésekről. Az általános és elfogadott a 24 óránkénti teljes mentés. Ezen kívül -, mint minden más szolgáltatás esetében is – kérjen referenciákat! Nézze meg, hogy melyek azok a vállalkozások, magánszemélyek, akik elégedettségüket fejezik ki a szolgáltatás felől. Akinek a honlapját egyszer feltörik a tárhely-szolgáltató hibájából, vélhetően nem viszi jó hírét. (Más kérdés, hogy ez legalább annyira a weboldal-készítő felelőssége is, de erről majd későbbi cikkünkben olvashat.)

Ne dőljön be olyan „cégeknek", ahol a Kapcsolat menüpontban sem egy cégnév, telefonszám, csak egy kapcsolat-felvételi űrlap található, mert valószínűleg később bánja meg, hogy a legolcsóbbat választotta!
A tárterület mérete manapság már mindenhol elég nagy, esetleg az adatforgalom korlátozását érdemes elkerülni. Van ugyanis olyan szolgáltató, ahol limitálják a havi forgalmat, így amennyiben sikeresen elindít egy weboldalt, előfordulhat, hogy a szolgáltató lekapcsolja a honlapot, mert az túl nagy forgalmat generált. Kisebb honlapok esetén ez nem lehet probléma, de jobb elkerülni a bajt.

Mennyibe kerül?

Mint szolgáltatás tekintetében, az árak terén is széles a kínálat. Átlagosnak mondható méretű és forgalmú weboldalhoz szükséges tárhelyet lehet bérelni már évente 4.000 Ft+ÁFA-tól, egészen akár 20.000 Ft+ÁFA áron vagy azon felül is. Amennyiben 9-12.000 Ft+ÁFA díjat fordít webtárhelyre joggal várhat el biztonságos megoldást egy évre, legalább 10 email postafiókot a saját domain nevéhez (valaki kukac az-on-cege.hu végződéssel), valamint napi mentést is.

Összegzés

Ha teheti, kérje ki a leendő honlap-fejlesztője véleményét. Ő tudja, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy a weboldal probléma nélkül üzemeljen, az árakra viszont érdemes odafigyelnie.

Milyen alapvető weboldal-típusokat különböztetünk meg és ezek közül melyikre lehet szüksége?
Erről legközelebb ugyanitt olvashat.

Fekete Attila, Mérnök-informatikus
Feki Webstudio Kft.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűsítenék az útügyi szabályozást

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár bevezető gondolataival kezdődött meg az Útügyi… Tovább olvasom