Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Menekültek találtak nálunk második hazára

Brennbergbánya–Fertőszentmiklós - A hetven évvel ezelőtt kirobbant második világháború kezdetén hazánk is befogadta a lengyel menekülők ezreit. Brennbergbányán koszorúztak, Fertőszentmiklóson emlékművet avattak a tisztelgő ünnepségeken.


Joanna Stempinska, Lengyelország magyarországi nagykövete vasárnap megyénkbe látogatott. A ˝Lengyel szeptember˝ elnevezésű országos program keretében Brennbergbányán emléktábla megkoszorúzásával, Fertőszentmiklóson emlékműavatással tisztelegtek a lengyel menekültek magyarországi befogadásának 70. évfordulóján. Mindkét település aktívan kivette a részét a lengyel tömegek elhelyezésében.

Joanna Stempinska nagykövet és Horváth Tibor polgármester leplezte le a lengyelek befogadása előtt tisztelgő emlékművet. Fotó: Magasi
Joanna Stempinska nagykövet és Horváth Tibor polgármester leplezte le a lengyelek befogadása előtt tisztelgő emlékművet. Fotó: Magasi

˝Lengyelország nem felejti el a magyarok jóságát. A legrosszabb időkben segítettek a menekülteken, akik második hazára leltek Magyarországon˝ – mondta Joanna Stempinska nagykövet.

Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere kiemelte: a máig élő emlékek jól példázzák a lengyel–magyar barátságot. Az emlékművet Péntek József helyi plébános áldotta meg. Az emlékezés virágainak elhelyezésekor a megyét Firtl Mátyás alelnök képviselte.

Olvasóink írták

 • 2. TancsKaszabell 2009. szeptember 08. 11:31
  „Én egy felkiáltó jelnek láttam első ránézésre.

  Talán...Ez a menekülésre kényszerült emberek félelmét és bizakodását is jelenti és bennünk bizony nem is csalatkoztak.Kevés erre hajazó példa van a világban...

  Talán...Mai jelentése,hogy ilyen szőrnyű események még a XX.század végén is történtek közel hazánkhoz saját testvéreinket is érintve és ha nem vigyázunk a XXI.-ik században is történhetnek a ma történéseit látva !

  Ebben az országban szinte mindenhova kerültek akkoriban lengyel menekült családok.Talán ezért is éreznek ők is irántunk ma is szeretetet.”
 • 1. Tapmancs 2009. szeptember 08. 09:43
  „Mit ábrázol ez az emlékmű? Vagy nonfiguratív?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törtek az autók

Több közlekedési baleset történt Sopron vonzáskörzetében a hétvégén – tudtuk meg Varga Klára zászlóstól, a kapitányság ügyeletvezetőjétől. Tovább olvasom