Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Melegházasság: Ön engedné, vagy mindenki legyen heteró?

Egybekelt Magyarország első "hivatalos" melegpárja, a januári engedélyezés után immár először ténylegesen is sor került "bejegyzett élettársi kapcsolatra" melegek között. Ön engedné, vagy tiltaná a melegek házasságát?

Magyarországon is bevezették a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, július 30-án így örökre összeköthette életét hazánk elős hivatalos meleg párja, Berki Viktor és Ács Gábor. Ezzel ismét egymásnak feszültek az ellentétek, pártolók és ellenzők között.

Az azonos neműek házassága kapcsán kialakult vitákban a legfőbb ellenérvek a homoszexuális kapcsolat elítéléséből fakadnak. Az ellenzők tábora szerint a kereszténység és egyéb vallások elítéleik az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot, hiszen ellentmond a vallási parancsolatoknak, azaz erkölcstelen, így a hazásságuk is csak bűnös lehet. A házasság hagyományosan csak nő és férfi között jöhet létre, hiszen a homoszexuálisok házassága nem töltené be alapvető feladatát, a gyermeknemzést.

Berki Viktor és Ács Gábor
Berki Viktor és Ács Gábor

A 2007-es törvény alapján az élettársi kapcsolat bejegyzése a házassághoz hasonlóan anyakönyvvezető előtt történik, felbontása pedig közjegyző előtt. A bejegyzett élettársi kapcsolat két kivételtől eltekintve a házassággal azonos joghatásokkal jár: a bejegyzett élettársak nem jogosultak gyermek örökbefogadására, és nem vehetik fel egymás nevét.
„A házasság szent, a homoszexuális kapcsolatok viszont ellenkeznek a természetes erkölcsi törvénnyel. A homoszexuális cselekedetek ugyanis kizárják a nemi aktusból az élet ajándékát. Nem az igazi érzelmi és szexuális komplementaritásból származnak. Nincs olyan eset, amikor jóváhagyhatók lennének“ - olvashatjuk a katolikus egyház hivatalos honlapján, a Megfontolások az azonos nemű személyek együttéléseinek törvényes elismertetésére irányuló törekvésekről című írásban.

Az azonos neműek házasságát támogatók ezzel szemben azzal érvelnek, hogy egy demokratikus jogállamban az állam a vallási elvektől függetlenül kell, hogy működjön. Az egyes felekezetek eldönthetik, hogy milyen párkapcsolatokat kultiválnak, de ezen elveiket ne kényszerítsék rá az egész társadalomra. Az, hogy egy kapcsolatból nem születhet gyerek, a heteroszexuálisok esetében sem jelenti a házasság akadályát, hiszen meddő és idős emberek is házasságot köthetnek – vallják az azonos neműek házasságának támogatói.

Felvetődik a kérdés: vajon a magyar társadalom elég toleráns ahhoz, hogy "megtűrje" a melegek házasságát? Ön engedné, hogy házasodjanak, ne adj' Isten gyereket fogadjanak örökbe? Írja meg véleményét!

Olvasóink írták

298 hozzászólás
 • 298. lótusz 2009. szeptember 07. 04:59
  „nem jól mondod truci. éljenek egy külön bolygón a melegek, és persze házasodhatnak. előbb utóbb kihalnak, mert kíváncsi vagyok hogy lennének utódok.”
 • 297. lótusz 2009. szeptember 06. 22:45
  „legyen mindenki meleg aki helyesli ezt. gyerekei sőt férje felesége is váljon azzá. az egész kormány buzuljon. hisz úgyis azok. de mi egy szebb utat akarunk egy természetes utat. igazi férfi női szerelmet ahogy az normális.”
 • 296. Truci 2009. szeptember 05. 18:14
  „Igen engedélyezném, hogy egybekeljenek, de ne nevezzék házasságnak, és csak akkor fogadhassanak örökbe gyereket ha már egyetlen heteró házaspár sincs aki örökbefogadásra vár! Ilyen úgyse lesz, tehát...”
 • 295. Jazz8 2009. augusztus 16. 14:14
  „Miért van ennyi homofób ember Magyarországon?
  Mert,aki kicsit is művelt,az tudja hogy a melegség nem akarat kérdése,hanem így születik az ember.
  Mert tudom hogy sok ember a gyilkosokat is többre becsüli mint a
  becsületes melegeket,és minden meleget a TV-ben szereplő egy-két
  idétlen meleg ember miatt ítélnek el.Pedig túlnyomó többségben vannak a
  rendes,becsületes melegek.”
 • 294. Ms.Wolf 2009. augusztus 13. 22:29
  „EgyFiú24!
  Ha tetszik, ha nem, ez nem elfogadott, és nem is lesz az. Ha bele gebedsz sem. Sorry.
  Nyugat gazdag, mi meg csórók. Ennyi. ( Nem mintha rád tartozna, de olvasok külföldi lapokat, azért képben vagyok...nagyjából...)
  Nekem sem a sértegetés a fő célom, de nehogy már én legyek az érdekes, aki egészséges...
  Olvasd el a hozzászólásokat , mucikám, és nézd meg, hogy hál´ Istennek az emberek 99%-a normális gondolkodású. De nem fogok leállni veled vitatkozni, a végén még azt hiszik, hogy egy szinten vagyunk.
  Üdv: Ms.Wolf”
 • 293. operátor 2009. augusztus 09. 12:22
  „Sajnálom, de én nem tudom elfogadni őket”
 • 292. hozsuzs 2009. augusztus 07. 18:50
  „hm...nem ítélem el a homoszexualitást, hiszen ők ilyenek, nem tehetnek róla, és attól még lehetnek ők is hasznos polgárok. Viszont nem értem, miért érzik szükségét, hogy kérkedjenek másságukkal? Miért fontos nekik, hogy regisztrált párkapcsolatban éljenek, ne adj Isten, házasságban? Azt viszont abszolute ellenzem, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe. Ha egyikük saját gyermekét viszi a kapcsolatba, az más kérdés, bár a gyermek nagy valószinűséggel predesztinálva lesz a másságra, hisz a személyiségfejlődés nem csak genetika, hanem nagy mértékben nevelés illetve hozott minták is. Szóval miattam otthon azt csinál, úgy él, ahogy akar, csak ne menjenek felvonulni.”
 • 291. tricse 2009. augusztus 07. 11:51
  „Na már megint egy önjelölt Nobel-díjas aki gyógyítja a homoszexualitást!:)”
 • 290. F.L. 2009. augusztus 07. 08:05
  „Undorító beteg ..... Javaslom a kényszergyógykezelést.”
 • 289. tricse 2009. augusztus 06. 22:01
  „Azért az hatalmas poén lenne ha kiderülne,hogy a képen a csávók nem is melegek csak félresikerült egy baráti üdvözlés!:))”
 • 288. sosi123 2009. augusztus 06. 21:57
  „moderálva”
 • 287. soproni 2009. augusztus 06. 20:04
  „"Azt mondja meg valaki,hogy meddig kell még nézni ezt az ocsmány képet""Ba...meg vegyétek már le ezt a képet mert mindíg hányingert kapok tőle!!!!!" Érdekes,hogy én csak akkor látom,ha akarom....csak nem betettétek alapértelémezett képnek a monitorotokra? A másik észrevételem: érdekes,hogy "EgyFiú24" milyen értelmesen és emberi hangon válaszol az őt és a hozzá hasonlókat szidalmazó,nem éppen emberekhez méltó hangvitelben íródott támadásokra:) Bezzeg az ellentáborra ez nem mondható el. Nekem is van homosexuális és leszbikus ismerősöm,de sokkal inteligensebbek , értelmesebbek,
  megbízhatóbbak,barátságosabbak és műveltebbek nagyon-nagyon sok heterónál .Az egyik orvos,a másik ügyvéd és naponta sokan rázzák hálájuk jeléül és köszönetet rebegve a kezüket .”
 • 286. tricse 2009. augusztus 06. 15:52
  „Na azért most már egy kicsit keresgélni kell azt a képet ha újra meg újra meg akarod nézni!:))))”
 • 285. Lézerman 2009. augusztus 06. 09:29
  „Azt mondja meg valaki,hogy meddig kell még nézni ezt az ocsmány képet.Lassan egy hete itt van..............
  Szerkesztő Úr!!!!! Kapjon már a fejéhez,vagy ha annyira szereti őket akkor a seggéhez.Ne,hogy pórul járjon:))))))))”
 • 284. Cerwin 2009. augusztus 06. 07:59
  „A melegek ugye nem tehetnek arról, hogy azonos neműekkel szexelnének, hát fogadjuk el?
  A pedofílok sem tehetnek róla, tehát az lesz a következő?
  Az után mi lesz? Nekrofilia, szodomia, gyilok szex?

  Hova tartunk? Meg kéne állni a sok elfogadással!”
 • 283. Reális 2009. augusztus 06. 07:55
  „Világ far..... egyesüljetek!”
 • 282. tricse 2009. augusztus 05. 22:34
  „Nem plagizálok csak a sötétben nincs kedvem keresgélni a macskakörmös billentyűt!:))))”
 • 281. adlerzsigabá 2009. augusztus 05. 22:33
  „ok”
 • 280. tricse 2009. augusztus 05. 22:33
  „És reméljük senkit nem fognak meglőni sörétes puskával se éjjel álmában!

  Jó éjt!”
 • 279. adlerzsigabá 2009. augusztus 05. 22:31
  „Plágium! Gyorsan a google-t!”
298 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: Aki a csodára várt, lemaradt

Sopron - Az uniós előírásokat nem a magyar kormány hozta meg, így ami Sopronban a hulladékkal… Tovább olvasom