Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Megyei üzenet az osztrák sógoroknak

A kormányzó és az ellenzéki oldal is egyetértett abban, hogy a magyar megyékből és Burgenland tartományból álló eurégió jövőterve egyedül az osztrák érdekeket tükrözi. S bár úgy indult, hogy a megyei közgyűlés éppezért nem fogadja el az előterjesztést, végül módosításokkal támogatta a tervet. 
Mint szombati számunkban megírtuk, a megyei közgyűlés pénteki ülése nem sok vitát hozott, a képviselők zsinórban szavazták meg a napirendi pontokat. Az is igaz persze, maguk a témák sem adtak okot különösebb szópárbajra. De nézzük sorban: zárt ülésen született a döntés (így az is lehet, hogy ebben a kérdésben volt valamelyest vita), hogy a megye értékesíti a Minerva Szállodát és kapuvári társasházi ingatlanát.

A közbeszerzésekről szóló tájékoztatót – már nyílt ülésen – hozzászólás nélkül elfogadták a képviselők, a Petz-kórház gép-műszer beszerzéséhez szükséges saját résznél pedig tisztázták, mennyiben számíthatnak Győr pénzére. Később döntöttek arról, hogy jövőre is folytatódik a Bursa Hungarica-ösztöndíjpályázat.

Egyetértés alakult ki a két oldal frakciói között

A csornai Arany-iskola igazgatójának beszámolójához tizenegy kérdést fűzött Fülöp József szocialista képviselő. A válaszok – úgy tűnik – meggyőzték a testületet, mert egy ellenzéki politikus javaslata ellenére elfogadták az intézményvezető beszámolóját az iskola helyzetéről. Ennél nagyobb volt az egyetértés a két oldal között az Eurégió West/Nyugat Pannónia jövőképéről, amelyet minden érdekelt hevesen támadott.

Ennek oka az, hogy a Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből, illetve Burgenland tartományból álló eurégió jövőjének képét gyakorlatilag osztrák szemmel festették le. Csak egy példa: az úthálózat fejlesztéséből teljesen kihagyták a magyar régiót.

Ezt Zala megye lenyelte, ugyanis már korábban igent mondott a tervezetre, Vas megye 6 oldalnyi módosítást fűzött hozzá; Győr-Moson-Sopron pedig csak úgy fogadta el az előterjesztést, ha az általa összeírt 9 oldalnyi módosítás is bekerül a jövőképbe. Erre minden közgyűlési tag igent mondott, most tehát a sógorokon a sor: értik-e az egyértelmű célzást.

Az ellenzék öröme

Lesz közmeghallgatás szerdán
Közmeghallgatás a megyei önkormányzat  földszinti nagytermében (Győr, Árpád út  32.)  szerdán délután öt órakor lesz. A napirend: „Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése tá
mogató nyilatkozata a Magyar Műhely Alapítvány, Mezőörs által az Interregionális transzferközpont a megújuló energiák hasznosítására című pályázata benyújtásához." A 
közmeghallgatáson bárkifelszólalhat a napi
rendi ponttal kapcsolatban. Előzetesen tájékozódni a témával kapcsolatban a megyeházán lehet. 
A két oldal közötti szokásos egyensúly  visszaállt a közmeghallgatás meghirdetésekor, amikor is a szocialista frakció vezetője azt kérte az elnöktől, vonja azt vissza, mert Mezőörs ügye nem a megyére tartozik. Szakács Imre ennek a kérésnek nem tett eleget, így lesz szerdán közgyűlés (lásd keretes írásunkat).

Az ellenzék számára azonban tartogatott ez a nap emlékezetes pillanatot, amikor Szakács Imre fideszes elnök a szaktárcának megköszönte a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézménynek nyújtott támogatását. A szocialista frakció teljes boldogságát az jelentette volna (ezt mondta is), ha az elismerésben a kormány is részesül, de Szakács maradt inkább az adófizető polgároknál, akiknek pénzéből gazdálkodhat a minisztérium.

Kapcsolódó cikkek >>

A régiók Európájáé lesz a jövő (2002-04-05) >>
A sógorok tovább élnek (2003-09-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bányászati gyűjtemény: Országos elismerés

A soproni Központi Bányászati Múzeum a „Vendégbarát Múzeum-2003" különdíjában  részesült.… Tovább olvasom