Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Megyei emléktúra 1956 tiszteletére

A Berzsenyi Líceum által szervezett túra résztvevői a megyében, illetve Mosontarcsán ötven évvel ezelőtti események helyszíneit tekintette meg.
A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium által szervezett 56-os emléktúra Győrből indult, ahol a börtön falán lévő, a mártírhalált halt fiataloknak emléket állító tábla előtt felelevenítették 1956 eseményeit, majd megtekintették a városházát és Deim Pál: Golgota című, az áldozatokra emlékező alkotását. A következő úti cél a mosonmagyaróvári 1956-os emlékpark volt, ahol a sortűz által meggyilkolt – a jelenlegi ismeretek szerinti – 54 hősre emlékeztek. Az emlékparkban Rieger Tibor szobrász alkotásánál a diákok koszorút helyeztek el. Andau irányába indulva az 1956-os emlékoszloptól – amelyet szintén megkoszorúztak – a 9 kilométer hosszú „menekülés útján" mentek végig, amely mellett a forradalmat idéző szobrok, alkotások láthatók; alkotói európai művészek. Az andaui hídon keresztül 1956. november 4-én körülbelül hatezer ember hagyta el az országot, majd az azt követő napokban pedig több átkelőhelyen összesen mintegy kétszázezren menekültek nyugatra. Aki elment, vagy soha nem jött vissza, vagy csak a rendszerváltás után tért újból haza. A hidat 1996-ban újjáépítették, majd 2006-ban felújították. A sopronkőhidai '56-os emlékhelynél koszorúval és mécsesekkel adóztak az áldozatok emlékének, végül pedig elénekelték a Himnuszt.
A diákok minden helyszínen versekkel, korabeli röplapokból vett idézetekkel, a tanárok pedig az adott emlékhelyhez kapcsolódó forradalmi események felelevenítésével, az 56-os szervezők – Földes Gábor és Szigethy Attila – életútjának ismertetésével tették méltóságteljessé és élményszerűvé az emlékkirándulást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágfalván főzött Dávid Ibolya

Az ágfalvi gesztenyefesztiválon főzött Dávid Ibolya, az MDF elnöke, közben válaszolt a sajtó… Tovább olvasom