Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Megújulnak a kastély tornyai és a tetőszerkezet

Átfogó felújítási munkálatok kezdődtek a kismartoni Esterházy-kastélyban.
 
  A projekt a kastély délnyugati tornyának rendbetételével indult a nyár elején, 2021-ig az egész tető- szerkezetet felújítják. Több részletben mind a négy torony megszépül, valamint az azokat összekötő folyosó a korláttal, a díszítőelemekkel, a nap-, illetve toronyórával és a hagymatetővel. 

A kastély 2010-ben került vissza az Esterházy Vállalatcsoport igazgatása alá, azóta szinte folyamatosan renoválják. Korábban Burgenland Tartomány bérelte az épületet, de 1969 óta nem fordítottak gondot az állagmegóvására. A munkálatok kezdete óta a szakemberek több érdekes felfedezést tettek, például a korabeli vakolástechnikára vonatkozóan, amiket a helyreállításnál felhasználnak. Így nyílik lehetőség az „eltűnt" párkány vagy a díszes bejárat eredeti barokk állapotának visszaállítására. 

1692 óta a délnyugati toronyban található az úgynevezett nagy kastélyharang. Ennek elkészítésével annak idején I. Esterházy Pál bízta meg Johann Kippo harangöntőt. A történelmi harang a barokk öntvények legszebb darabjainak egyike, 7,3 tonna súlyával Ausztria legnagyobb világi barokk harangjának számít. Utoljára 2014-ben kongatták meg az utolsó Esterházy hercegné, Melinda tiszteletére, amikor a családi kriptába tartó gyászmenet a kastélyhoz ért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltozás miatt forgalomkorlátozás lesz Sopronban

A Lővér körút (Citadella - Mikoviny u. közötti szakaszának) aszfaltozási munkái kezdődnek pénteken. Tovább olvasom