Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Megújul az ország legrégebbi tornacsarnoka Sopronban

Külső és belső felújítást végeznek Magyarország legrégebbi, eredeti funkcióját máig megőrző tornacsarnokán, a soproni Papréti Tornacsarnokon.
Az  1867-ben elkészült épület rekonstrukciójára idén 25 millió forintot  költenek - közölte Schekulin Nándor főmérnök.

A felújítást a fenntartó soproni önkormányzat önerőből  finanszírozza. A munkálatok július végén kezdődtek és októberre  fejeződnek be, úgy, hogy közben a sportcsarnok üzemel.  

A korábbi években is végeztek már felújítást a csarnokon,  például javították a tetőt, rendbe tették a csapadékvíz-elvezetést  és a szigetelést mintegy 14,5 millió forint ráfordítással. 
 
Az idei ütemben többek között a homlokzat került sorra, amely  modern, úgynevezett lélegző vakolatot kapott. A csaknem 1000  négyzetméter alapterületű, kétszintes csarnokban három öltöző, a  vizesblokkok padlószerkezetei, burkolatai újultak meg, emellett  javították a nagyobb tornaterem álmennyezetét, az eltömődött  szennyvízcsatornát is - sorolta az elvégzett feladatokat a  főmérnök.   

A belső munkálatok befejeződtek, a műszaki átadás következik. A  homlokzati festés viszont még hátra van - mondta Schekulin Nándor,  hozzátéve, hogy a rekonstrukció a következő években is folytatódik  majd. 
 
A tornacsarnok megépítését a Soproni Torna- és Tűzoltó  Egyesület kezdeményezte még 1866 őszén, tornászaik ugyanis egy  bérelt teremben gyakoroltak, ami hamar kicsinek bizonyult. A  következő év tavaszán már az egylet vezetősége tárgyalta a  terveket, és az építkezés májusban el is kezdődött. Az  avatóünnepséget 1867. szeptember 22-én a tartották.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti napok Sopronban a levegőből, videóval

Szüreti napok Sopronban a levegőből, videóval
Pölz Róbert újabb videóval jelentkezett. Tovább olvasom