Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Megszűnt a vízi mentés

Fertő tó - Papíron még működik, a gyakorlatban azonban megszűnt a vízi mentés a Fertő tavon. Ezért fordulhatott elő, hogy több alkalommal az egyik hajózási társaság személyszállító hajójával kellett kihozni a bajbajutottakat.

A törvény a Fertő tóra, a strandon kívüli területre nem ír elő kötelezően mentőszolgálatot, önkéntes alapon a civilek viszont az állam anyagi hozzájárulása nélkül elláthatják ezt a tevékenységet. Ehhez szükséges, hogy rendelkezzenek életmentővizsgával, vízi jártassággal, valamint legyen megfelelő felszerelésük. A Fertő tavon a vízi mentéshez szükséges engedélyekkel rendelkeznek a Concorde Soproni Speciális Mentők, mégsem működik a szolgálat. A minimális személyi és tárgyi feltételek – például a saját csónak – hiányában nem is tudnák ellátni feladatukat. Ezért is fordulhatott elő már három alkalommal, hogy a Fertő-tavi Hajózási Kft. a saját huszonkét személyes sétahajójával sietett a bajbajutottak megsegítésére.

– Mindegyik eset szolgálati időn belül történt, a civil vízi mentőket azonban nem tudtuk elérni – mondta el Kovács Gabriella, a kft. ügyvezető igazgatója. – Többször láttuk már, hogy amikor közeledett a vihar, a mentők elhagyták a tavat. Úgy látjuk, ha felerősödik a szél, akkor nekik kellene a parton elsőként ügyeletet tartani.

A Fertő tavon – a strandon kívül – a törvény nem írja elő a vízimentő-szolgálatot. Civil egyesületek elláthatják a feladatot, állami finanszírozás azonban erre nem jár. Fotóillusztráció: Magasi
A Fertő tavon – a strandon kívül – a törvény nem írja elő a vízimentő-szolgálatot. Civil egyesületek elláthatják a feladatot, állami finanszírozás azonban erre nem jár. Fotóillusztráció: Magasi

– Hol vannak a vízi mentők, ha emberéletekről van szó? – kérdezte Kovács Gabriella, a kft. ügyvezető igazgatója.

A Concorde a szezon előtt még nagy elszántsággal szervezte a vízi mentést, pedig az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság már tavaly felmondta az együttműködési megállapodást. Az igazgatóság úgy ítélte meg, nem hosszabbítja meg a 2006-ban kötött Sopron környéki mentésre, felderítésre kötött szerződést. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne végezhetne vízi mentést a szolgálat a Fertőn. Csupán annyit, hogy a tűzoltóság, a katasztrófavédelem vagy a polgári védelem nem riaszthatja őket. A bajbajutottak viszont igen, és az életveszélyes helyzeteket leszámítva a szolgáltatásért pénzt is kérhet a Concorde.
A történetnek azonban nincs vége. A korábbi parancsnok, Holló Dániel a napokban kivált a szolgálattól és önállóan folytatja tevékenységét.

– Jelenleg az Építők SK egyesület biztosítja a hajót, így a nyári szezonban lent lehetek a tavon – fogalmazott Holló Dániel. – A Concorde-dal olyannyira megromlott a viszony – elmaradtak a juttatások –, hogy nem volt más választásom. Tudni kell, a kezdetekkor még közel húsz vizsgázott fiatal dolgozott itt. Amint megtudták, hogy akadoznak a fizetések, továbbálltak és más nyári munkát kerestek. A vitás ügyeket szeretném tisztázni a Concorde-dal, amennyiben ez nem sikerül, akkor bírósághoz fordulok.

A Concorde Soproni Speciális Mentők vezetője, Sztojka András másként látja a helyzetet. Elmondása szerint Holló Dániel ellen fegyelmi vizsgálat indult és ezért bocsátották el.

Kérdésünkre, hogy szolgálati időben miért nem voltak a Fertő tavon, és miért egy magáncégnek kellett közbeavatkoznia, Sztojka András azt válaszolta, előfordult, hogy valóban nem voltak a helyszínen.
Hozzátette, egyelőre csupán egy kölcsönbe kapott hajójuk van, ami nem mindig áll rendelkezésükre, de jövőre újraszervezik a szolgálatot és folytatják a mentést.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. buvár2 2008. augusztus 31. 00:10
  „Egy kérdés:
  A szóbeszéd szerint Sztojka András az APEH tartozók listáján is szerepel...

  A többi hozzászólás is csak magáért beszél, mindenesetre árgus szemekkel figyeljük a további eseményeket a témával kapcsolatban.”
 • 33. valakiakivalaki 2008. augusztus 28. 22:08
  „<moderálva>”
 • 32. Jereváni 2008. augusztus 27. 16:50
  „31. Mindentudó anonymus!
  Tudom, ezt mondom één is. A többivel csak kábítja a jónépet!”
 • 31. Mindentudó anonymus 2008. augusztus 27. 12:31
  „30. Jereváni!
  Sztojkát kirúgták onnan ahol tanult és az érettségire már el sem mehetett! Ha neki jogi végzetsége lenn akkor én a szememmel kett tudék vágni egy követ! Neki csak a Nyolc általános van meg és még "egy kicsi"!”
 • 30. Jereváni 2008. augusztus 27. 09:55
  „29. Mindentud anonymus!
  Egyetértek vele! De... soha nem állíottam, hogy valaha is vontattak hajót!
  Jaja, Sztojka veresenyúszó volt a fürdőkádban. A Sztojka egy időben azt is híresztelte, hogy neki jogi végzettsége van és csak azért nem használja a Dr-t a neve előtt mert akkor nagyon nagyképűnek tűnne. No meg akkor még a rendőrtiszti sulijáról még nem is beszéltem... persze mindezt 8 általánossal vitte véghez! Az érettségit csak elkezdte de eddig tudtommal még nem tette le holott ennek már jóideje, hogy elkezdte.
  Azok akik meg itt bírósággal fenyegetnek engem meg még néhányunkat azoknak üzenem, hogy száljanak magukba mert talán pl: én kicsit többet tudok az egész vizi és egyéb mentésekről mint a Sztojka András és csapata! Nézzétek meg, hogy kik vannak a csapatban! Sok esetben 18 - 23 éves emberek akik munkanélküliek vagy éppen nyári diákmunkások! Ők igen aztán értenek a mentéshez! Sztojka pedig a bőrszínét kihasználva jut mindenhol előnyhöz. Nem a levegőbe beszélek, ismerem Sztojkát!”
 • 29. Mindentud anonymus 2008. augusztus 26. 22:56
  „Jerevánai --> a büdös életbe nem vontatták a nagyhajót!

  Egy Fertő-tavi alkalmazott--> az a motoros mindig használva van csak nem a vizimentőknél mert a tulajdonosa jogosan félti a Concorde-től!!

  Matróz...52... hozzászóláshoz...--> A ha a sztojka 6évig versenyúszó volt és országos II. helyezett akkor én vagyok uri geller utódja! (Ezt a enyhénszóva nevetséges baromságot ugye nem gondoltad komolyan!)

  A tavalyi pénzek a sztojka zsebében landoltak nem másutt!

  A vizimentés egy kihalt dolog motoros nincs, pénz ami van az zsebbe landol vagyis nincs, ember ninics, AKKOR MINEK ERRŐL BESZÉLNI?”
 • 28. Jereváni 2008. augusztus 26. 22:03
  „Kedves 23. Jereváni...nak!
  Ha elolvastad azt amit írtam akkor láthattad, hogy PÉLDAKÉNT ÍRTAM AZT AMUIT ÍRTAM a gyíkorlatról. Kérklek olvasd el és próbáld meg értlemezni! Mellesleg soha nem voltam Concrdos és nem is leszek!

  24. Matróz...52... hozzászóláshoz... !
  Ezt buktad mivel nem otthonról netezek! Mellesleg ha egy IP címről valaki ír az nem feltétlen az adott net előfizetője lehet!”
 • 27. Egy Fertő-tavi alkalmazott 2008. augusztus 26. 13:47
  „A cikkben szereplő állítás szerint előfordult, hogy nem voltak a telephelyükön, mely igaz. Azzal a kiegészítéssel, hogy csak az elmúlt 1 hetet nezve a telephelyet látogató Concorde-osok száma megközelítően nulla volt.
  Érdekesség képpen kérdezném Sztojka Andrást ama állításáról, miképp az ominózus hajózási társaság hajóit több esetben kellett partra "VONTATNIUK", hogy hogyan sikerült nekik partra VONTATNI egy hajót, mely egymaga több tonnát nyom, és akkor még szó sem esett a rajta lévő vendégekről. Eme mutatvány biztos sok adományt hozna, főleg hogy hajó nélkül tudják ezt végrehajtani eme partra vontatást.
  Az állítólagos kölcsönbe kapott hajót egyébként melyik érvényes jogosítvánnyal rendelkező munkatársuk vezeti azokon a nagyon kivételes napokon, amelyből még nem látott a Fertő-tó túl sokat (ha látott egyáltalán...)?”
 • 26. 1soproni 2008. augusztus 26. 12:06
  „Ja már értem.
  Oldal alján az "Adatvédelmi irányelvek"-re kattintva 404 - az oldal nem található :)”
 • 25. 1soproni 2008. augusztus 26. 12:05
  „Kiadja az IP-ket a Kisalföld nyomozás nélkül? Na szép kis adatkezelési szabályzata lehet...”
 • 24. Matróz...52... hozzászóláshoz... 2008. augusztus 25. 23:04
  „Tájékoztatlak, hogy Sztojka 6 évig versenyúszó volt Országos II. helyezéssel! Ha nem tudod akkor ne beszélj hülyeséget.........!
  Nem tudom miért lovagolnak néhányan a kéklámpán.. csak nem irígyled? Ja és a temetőőr dologhoz válaszolva: Csak arra vigyázz ne hogy Ő legyen akkor ügyeletben és rakja fel a szemfedelet.... te ostoba..

  Ha egyébként tudni akarod akkor a te ip. címed és a jerevániéi is megvan és azt is tudjuk, hogy hol laktok és mi a pontos nevetek... ezt csak úgy mellékesen a rágalmazások miatt... nehogy egyszer a bíróságra lekkjen mennetek.... Hahahah...”
 • 23. Jereváni...nak 2008. augusztus 25. 22:57
  „Tisztelt jereváni....!
  Nem tudom, miért vagy olyan nagyra azzal, hogy tudod a Concorde tavalyi bevételét! Nem nagy dolog.... Bárki megtudhatja csak fel kell menni a netre... Tudod minden alapítvány tevékenysége,,nyilt,, így az iratok és a pénzügyek is és nem nehéz azt fillérre pontosan tudni!

  Egyébként nem tudom, hogy honnan veszed, hogy a gyilkos tónál voltak gyakorlatozni...mert nem voltak ott!
  Egyben figyelmeztetlek, hogy a rágalmazás az bűncselekmény...
  Ja és csak nem Concorde s voltál?”
 • 22. matróz52 2008. augusztus 25. 20:53
  „Milyen mentőszolgálat az, aki az evezőt nem ismeri fel? A büfében várják a hívásokat dolgozni kéne elmenni nem pedig piknikezni és az adományokra várni semmiért. A Holló Dani az, akire számítani lehet mikor a mentésre szükség van. Ő az, akinek szakképesítése van a vízi mentéshez, Sztojka úr csak asszisztál és dirigál a száraz földön. Sztojka úr ,,úszni tud", csak még vízben nem próbálta, csak a zavarosba. Kérdezem, mi van a jogtalan kék fény használattal, ami most történ nem rég Fertőrákoson? Eljárás van, vagy el van simítva az úgy megint? Vissza kéne, menni temető őrnek ott nem érhetnek atrocitások. Egyébként olyan vagy, mint a strandolók jó időben megjelensz, ha jön a rossz idő azonnal távozni látunk.”
 • 21. mindigatutit 2008. augusztus 25. 15:25
  „Jereváni
  ne vagdalkozzon,ha tud valamit tegyen lépéseket.üdv”
 • 20. Jereváni 2008. augusztus 24. 23:47
  „18. Dr. Kiss Gergely!
  Biztos forrásból tudom a tavalyi bevételüket szinte fillérre pontosan. Had ne soroljam, hogy a támogatói közt van a Soproni sörgyár az Audi, posta, OTP, stb... mindegyikről pontos összeggel rendelkezem, hogy tavaly mely cégtől és mennyi támogatás folyt be.
  Tudja uram, hiába az APEH az ügyészség ha szépen el lehet tapsolni a pénzeket. Benzin számlát 10%-ért már bárhol lehet venni és az ellenőrízhetetlen. Feltünteik, hogy gyakorlatoztunk Erdélyben a Gyilkos tónál és máris elszámolt 50 ezer ftot plusz élelem stb... noha itthon voltak Sopronban. természetesen ez csak egy példa volt, hogy hogyan lehet 50 - 100 ezreket aztán többször megcsinálva milliókat eltüntetni!
  Ennél a mentőcsoportnál nagyon úgy vélem, hogy smemi nincs rendben! A kék villogó használatuk sem volt jogszerű és le is vették a kocsi rendszámát emaitt, nincs egy nyavajás mentőcsónakjuk ami egy ilyen vizimentésnél alapfeltétel lenne. melleskleg megjegyzem, hogy Sztojka és bandája országos szinten amolyan feketelistán van! ha baj van ők lennének az utolsók akit hívnának ha hívnának! Mindezt az alapján mondom, hogy az országban több speciális mentőcsoport vezetőjét és tagjait ismerem személyesen!
  megjegyzem, hogy nem ok nékül bontotta fel velük a szerződést a katasztrófavédelem, tűzoltóság és még kitudja, hogy kik nem!? Talán ezeken kellene elgondolkodni előbb és utánna védeni!”
 • 19. Iszló 2008. augusztus 24. 22:30
  „Szerintem amit csinálnak a Concorde sok, az jó! Aki nem tudja, hogy milyen segíteni, vagy menteni az ne szóljon bele... Pláne ne ostobaságokat... Na mindegy ... Ha te okosabb vagy akkor menny oda és segítsél nekik.. ha nem akkor jobb ha befogod a szádat...”
 • 18. Dr. Kiss Gergely 2008. augusztus 24. 22:22
  „Tisztelt Látogatók, T. olvasó!

  Nem tudom mi a bajuk a Concorde-val, vagy Sztojkával vagy egyáltalán a Vízi mentő Szolgálattal. Végzik a munkájukat még pedig az idei évben INGYEN! Van olvasó és író aki kérdőre vonja a Concorde pénzügyeit..., hogy hol van a 14 millió? Megkérdezném személyesen a T. Jerevánitól... aki egyébként nem adja a nevét ahhoz amit ír.., hogy honnan tudja, hogy mekkora bevétele és kiadása van a Concorde nak.
  Egyébként meg jogászként elmondom mindenkinek, hogy a Concorde felett az ügyészség, az APEH és a Magyar Államkincstár gyakorolja a felügyeletet és működésük óta nem találtak problémát! ( ezt csak úgy mellesleg)”
 • 17. Palotai 2008. augusztus 24. 22:13
  „Tisztelt olvasók!

  Örülök annak, hogy a Concorde pénzügyeivel ennyien foglalkoznak és tudják, hogy hol és mennyit kell költeni.... mennyi a kiadásuk!

  Roppant értelmes hozzászólója a cikknek a ,,Frisco,, nevű író.. Ő bizonyára sokkal okosabb és többet tett azért, hogy a városunkban legyen egy civil szolgálat...

  Majd akkor Muhahá-zzál ha neked kell segíteni és nem lesz majd senki... Talán el kellene menned tanulni.... egy kicsit és megtudnád, hogy milyen menteni......
  Ne foglalkozz velük Sztojka ... irígyek és buták.... csak így tovább”
 • 16. Frisco 2008. augusztus 24. 15:41
  „Kedves Sztojka "úr" !

  Szerintem, soha az életben nem volt egyetlen bevetése sem, tehát a működése abszolúdt haszontalan, és pénzpazarló. Adják inkább oda a pénzt a mentőknek, akik talán fel tudnak vonultatni egy ütőképes csapatot. Önök pedig menjenek dolgozni! Talán hasznosabb lenne, mint a Várkerületen furikázni...
  Speciális mentők??? Muhaha!!!! Már a megjelenésük is félelmet keltő... Félek, hogy egyszer hozzám jönnek, aztán nekem annyi...!”
 • 15. Jereváni 2008. augusztus 24. 01:02
  „A 14. hozzászólásra még annyit reagálnék, hogy vagy igaz vagy nem, hogy Holló Dánielt kirúgták mindenhonnan, de azért azt sem felejtsük el, mint ahogy azt a cikk írta, hogy a Sztojka András vezette Concorddal a Katasztrófavédelem már 2006-ban szerződést bontott velük (gondolom nem ok nélkül) és tudtommal a városi tűzoltóság sem szerződéses partnere a csapatnak feltételezem ez sem ok nélkül!

  Kedves Sztojka úr!
  A tavalyi bő 10 milliós bevételvéle el tud számolni? Tud valami érdemleges eredményt felmutatni?
  Ebből a mondtaból azt veszem ki, hogy biza van pénz csak nem mond igazat a Holló ex kollegája:
  "Nem tudom, hogy Holló miért kábítja az olvasókat, hogy Ő azért ment el mert nincsen pénz és hogy megromlott a kapcsolat velünk!"

  Ugyanakkor egy másik mondatában meg ezt mondja:
  "Az, hogy a Concorde-nál anyagi gondok vannak az sajnos igaz."

  Vállaltak valamit akkor talán illene is tenni érte! 14 millió Ftos bevétele volt a Concordnak tavaly mindenféle támogatásokból és pályázatokból! Mit tudnak ebből felmutatni? Hova ment el az a bizonyos 14 millió Ft!? (az esetleges fiktív számlákat most ne számolja hozzá) Mennyi a valós és tiszta kiadás??”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Született színésznő

Sopron - Még csak 22 éves, de évtizedes színházi tapasztalata van. Nem kér az olcsó népszerűségből.… Tovább olvasom