Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Megszűnik Peresztegen a téesz

A téesz jogutód nélküli megszüntetése mellett döntött a peresztegi Szabadság Mezőgazdasági Szövetkezet tagsága. A megyei cégbírósághoz pár napja benyújtott dokumentum jóváhagyása után lezárul a falu egyik, több mint öt évtizedig tartó fejezete.

Peresztegen vegyes érzelmeket váltott ki, hogy a 24 fős tagság önszántából megszünteti az 1950-ben alakított mezőgazdasági szövetkezetet. Vannak, akik úgy vélik, a rendszerváltásnak mást kellett volna hoznia, mint hogy az addig jól menő téesz tönkremenjen. Mások vallják, nincs szükség a nosztalgiára, tekintetünket csak a jövőbe szabad vetnünk.

A Szabadság téesz központjának épületein a vakolat némely helyen a téglákig kopott. A látvány beljebb is szomorú, kihalt. A bejárathoz közeli irodákban már rég nem dolgoznak, a csend az úr. Csak a még tovább bátorkodók üdvözölhetnek egy szorgos adminisztrátort. A belső helyiségben, az elnöki irodában Rákos András vár bennünket, aki 14 évig volt első embere a szövetkezetnek.

Gazdasági tevékenység nélkül

– A Szabadság már vagy másfél éve nem folytat gazdasági tevékenységet, mindössze a vagyon hasznosításával, értékesítésével kapcsolatos teendőket intézzük – utalt a tagság döntésének hátterére Rákos András. – Ennek oka, hogy egyre kevesebb földet kaptunk bérleménybe, emiatt a mezőgazdasági termelés egyre kevésbé volt kifizetődő. Bő tíz évvel ezelőtt még kétezer hektáron dolgoztunk, a tagság száma is kétszáz körül volt. Két éve már csak ötszáz hektárnyi földet művelhettünk, többnyire a leggyengébb termőterületeket. Ilyen körülmények között nem sok értelme látszott a munkának, fejlesztésre például egyre kevesebb jutott. A mezőgazdasági kormányzatok pedig nem a téeszeket, hanem a magángazdaságokat részesítették támogatásban.

Út a döntésig

– A Szabadság szövetkezet tavaly már nem is bérelt földet – folytatta Rákos András. – Akkor vetődött fel, hogy a legjobb lenne értékesíteni a vagyont, s végelszámolással megszüntetni a szövetkezetet. Eddig a téesz ingóságainak, ingatlanjainak mintegy nyolcvan–nyolcvanöt százalékát sikerült eladnunk, belőle rendre kifizettük a téesztulajdonosok nagy hányadának üzletrészeit. Húsz tagunk nyugdíját is megváltottuk belőle. A maradék vagyonból befolyó összegeket is a még hátralévő üzletrészek rendezésére és a téesz alkalmazottjainak végkielégítésére fordítjuk.

Korábban jól dolgoztak

Árvai Levente tizenkét évig dolgozott a téeszben sofőrként. – Annak idején jól ment a szövetkezetnek, kiváló szakmai munkát végeztek – mondja. – Az utolsó években is kimagasló terméseredményeket produkáltak. Sajnálom, hogy megszűnik a szövetkezet, de hát egyre kisebb területeken tényleg nem lehet csodát művelni. Azt hiszem, az osztrákok zsebszerződései ellen nincs mit tenni...
Kiss Gábor nyugdíjas húsz éve él Peresztegen. P is úgy tudja, mindig eredményes volt a téesz, egészen addig, amíg a kormányzatok a magángazdaság támogatását nem helyezték előtérbe. „Most tönkrement az, ami jól működött, a magángazdaság felívelése pedig még várat magára" – foglalja össze véleményét egy mondatban.
Ivancsics Margit egykori téesztag is tömören fogalmaz: – A gazdasági folyamatok magukért beszélnek, nem lehet, nem szabad nosztalgiázni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 zenekar döbörög a VOLT-on

Hivatalosan is megnyitotta kapuit csütörtökön Sopronban a 12. VOLT Fesztivál. Az ország második… Tovább olvasom