Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Megszűnhet a gyakorlati képzés az új adócsomag miatt

Hétfőn a tanulószerződéseket is érintő adócsomagról szavazott a parlament. A képzőhelyek kevesebb ösztöndíjat számolhatnának el, de kevesebb jutna anyagköltségre is. A gyakorlati oktatást is végző iparosok úgy nyilatkoztak, ha ez megvalósul, akkor nem fogadnak többé tanulókat műhelyeikben.

A gazdálkodó szervezeteket és a tanulószerződéseket érintő megszorításokat tartalmazó törvény szerint csökkentenék a tárgyi eszközök beszerzésére, felújítására, az anyagköltségekre, gyakorlati oktatók bérére fordítható összeg elszámolhatóságát. A tanulók ösztöndíja pedig a korábbi 50 százalék helyett csak a minimálbér 20 százalékáig lesz elszámolható.

– Ebben az esetben a tanulókat nem fogják fogadni a gyakorlati helyeken a vállalkozók. Azok az iskolák, akik nem rendelkeznek tanműhellyel, beszüntethetik tevékenységüket, vagy fejlesztésbe kell fogniuk. Ez pedig költségekkel jár, s ha kormányzati forrásból valósul meg, akkor a megszorító csomag nem hogy megtakarítást nem hoz, de többletköltséget okoz – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Horváth Vilmos, a soproni kereskedelmi és iparkamara elnöke. – A kamara felmérése szerint 74 százalékkal csökkenhet a tanulószerződések száma. Veszélybe kerül a soproniak tanulószerződése is, jelenleg 439 diák 180 képzőhelyen szerezhet gyakorlati tapasztalatot.

Horváth Vilmos, azt is sérelmezi, hogy a törvényalkotók ezúttal sem kérték ki a szakmai szervezetek véleményét. Álláspontjukat Sopron és környéke parlamenti képviselőinek és a szakmai szervezeteknek is eljuttatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT Fesztivál: a szervezők válaszoltak

VOLT-os titkokról beszélt szerkesztőségünkben Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a VOLT fesztivál… Tovább olvasom