Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Megszűnés fenyegeti a Lippait

A megszorító intézkedések részeként megszűnhet a soproni Lippai János Kertészeti Szakképző Iskola és Kollégium. Az erről szóló döntés megjelent a Határozatok Tárában.
A június 30-án megjelent Határozatok Tárában jelent meg az a döntés, amely szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) fenntartásában működő hat oktatási intézményt – közöttük a Lippait – megszüntetnek, 2007. augusztus elsejével.

Az iskolát azzal az indokkal szüntetnék meg, hogy a megyében működik – igaz, nem FVM-fenntartásban – hasonló jellegű iskola. Az ügy pikantériája, hogy erről hivatalosan még nem értesítették az intézményt, igazgatójával senki sem tárgyalt.

– Én is csak a Határozatok Tárában olvastam erről, a fenntartó részéről még senki sem keresett meg bennünket – mondotta Ezerné Lóth Annamária, a Lippai igazgatója. – Ezért nem tudok részletekkel szolgálni, és nem is szeretnék addig, míg nem tárgyalunk a minisztérium képviselőivel. Remélem azonban, hogy a döntés nem végleges.

Mint említettük, a döntés június végén jelent meg, már a beiskolázások után. Ez azt jelenti, hogy azoknak a gyerekeknek is garantálni kell – a közoktatási törvény szerint –, hogy befejezhetik tanulmányaikat, akik szeptember elsején lépik át az intézmény küszöbét. Az iskola megszüntetésére tehát legkorábban csak 2010-ben kerül(ne) sor. Ezért hihetetlen a 2007. augusztus elsejei határidő.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban érdeklődésünkre semmire sem tudtak érdemi választ adni. Tóth Enikő, a kommunikációs osztály munkatársa csupán annyit mondott, azért nem adnak egy-egy iskoláról részletes tájékoztatást, mert még tartanak(!) az egyeztetések, többek között az intézmények igazgatóival is. Arra a közbevetésre, hogy Sopronban még nem volt semmilyen tárgyalás, egyeztetés, sőt értesítést sem kaptak a döntésről, megismételte, hogy részletekbe (egyelőre) nem bocsátkozhat.

A Lippai-iskolát 1965-ben alapították. Jelenleg mintegy 220-an tanulnak az intézményben, kertész és növényvédelmi technikus, virágkötő-berendező és szőlő- és gyümölcstermesztő szakon. Bezárása érzékenyen érintené a környék mezőgazdaságát, arról nem beszélve, hogy megszűnne a borászutánpótlás abban a városban, amelynek ma már első számú nagykövete a bor.

– A városvezetés is csak hallomásból értesült a tervezett iskolamegszüntetésről – tudtuk meg Kalmár István alpolgármestertől. – Természetesen nem örülnénk, ha megtörténne, de úgy gondolom, ebben az ügyben van mozgástere a városnak. Annál is inkább, mert korábban az önkormányzat volt a fenntartója. Tisztázni kell a tulajdonviszonyokat, mert ha a minisztérium bezárja az intézményt, akkor – úgy gondolom – a terület és az épületek visszaszállnak a városra. Amennyiben így lesz, akkor elképzelhető, hogy találunk valamilyen megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét megloptak egy nyugdíjas asszonyt

Sopronban az áramszolgáltató munkatársainak adták ki magukat azok a bűnözők, akik százezer forintot… Tovább olvasom