Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Megroggyant a tűzfal

Balfi utca 146.: az 1991-es árvíz óta várják az omlásveszély megoldását.

Kelemen Ferencné tíz éve retteg attól, hogy a szomszédos épület hatalmas tűzfala összeroppan, és házára, kertjére omlik. Az 1991-es árvíz ugyanis alámosta az alap nélküli szomszédos házat.

– Hivatalosan először éppen tíz éve írtam levelet az akkori lakásfenntartó és üzemeltető kft.-nek, hogy a szomszédos ház (Balfi utca 146.) tűzfala életveszélyes – eleveníti fel a történetét Kelemen Ferencné. – A vakolat a kertünkbe omlott, először kisebb, majd nagyobb darabokban. Állandó veszélyben éltünk, nem mertünk kimenni a kertbe. Az előzményekhez tartozik, hogy 1991-ben, amikor kiáradt a kertek végében csordogáló Ikva – elöntve a házakat –, alámosta a szomszédos ház alap nélküli tűzfalát, ezért egy évre rá életveszélyesnek minősítették. Ezt a szakvéleményt a 2000-ben elvégzett statikai vizsgálat újból megerősítette. A vakolatot végül 2001-ben verték le, azóta áll csupaszon a repedezett és „kipúposodó" hatalmas tűzfal, de a veszélyt nem hárították el.

2003-ban – újabb levelezgetés után – a megyei közigazgatási hivatal az ágfalvi jegyzőt jelölte ki az építésügyi hatósági eljárás lefolytatására. Ennek eredményeként 2003 decemberében született meg a határozat, amely kötelezi a társasház tulajdonosait – közöttük a soproni önkormányzatot –, hogy végezzék el a szükséges állagmegóvó-szerkezetmegerősítő munkálatokat, amelyeket részletesen leírtak.

Kelemen Ferencné már-már megnyugodott, hogy rendeződik az ügy, de nem így történt, annak ellenére, hogy 2004 novemberében az érintettek bevonásával egy megbeszélést tartottak az akkor már Soproni Ingatlankezelő Kft. néven működő cégnél.

– Az elmúlt évben az akkori alpolgármester – Kalmár István – fogadónapján szóban is bejelentést tettem, hogy végre történjen már valami. Írásbeli válaszában – szakemberek véleményére alapozva – kijelentette, a tűzfal problémájára az egyetlen járható út az épület elbontása és új lakóépület építése. Azóta lassan eltelt egy év, és még mindig ott tartunk, ahol évekkel ezelőtt. Az új városvezetés is ismeri a problémát, jártak a helyszínen, s megerősítették, hogy a tűzfalat valóban el kell bontani. Itt tartunk most és abban reménykedem, hogy 16 évvel az árvíz után talán hamarosan megszületik a végleges megoldás. Ez nemcsak a mi érdekünk, hanem a szomszédos házban élő három családé is.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alacsonyabb áron sincs érdeklődő

Meghirdették az apartmanházat, de a piac nem reagál a kísérletekre. Tovább olvasom