Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Megnyílt a szelektív hulladékátvevő

Sopron - A szelektált hulladék mennyiségi megkötés nélkül, ingyenesen elhelyezhető a Harkai úti hulladéklerakóban. A szelektív hulladékátvevő hely már üzemel.

Megnyílt a szelektív hulladékátvevő hely a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. (STKH) Harkai úti telephelyén.

˝Az év elejéig egy köbméter hulladékot lehetett ingyenesen, válogatás nélkül lerakni a Harkai úton, de ez a lehetőség megszűnt. Ennél egy lényegesen haladóbb, európaibb rendszert dolgoztunk ki˝ – mondta Kosztka László, az STKH ügyvezető igazgatója. ˝Szelektálva mennyiségi megkötés nélkül, ingyenesen lehet lerakni a szemetet hétköznap 9-től 17 óráig. Körülbelül tíz frakcióban – például üveg, műanyag, papír, fém, főzőolaj, elektronikai eszközök, autógumi – gyűjtjük a hulladékot, egy munkatársunk fogadja az érkezőket és segít az eligazodásban. Újdonság, hogy bevezettük a fél köbméteres szemétjegyet (1750 forint), így ha valakinek a szelektálás után marad olyan típusú hulladéka, amit szelektíven nem, csak díjkötelesen tudna elhelyezni, nem kell egy köbméternyi díjat kifizetnie.˝

A szelektív hulladékátvevő hely már fogadja a külön gyűjtött szemetet. Fotó: Magasi Dávid
A szelektív hulladékátvevő hely már fogadja a külön gyűjtött szemetet. Fotó: Magasi Dávid

A munkálatok még javában tartanak, de a szelektív hulladékátvevő hely már működik, a lakosság igénybe veheti a szolgáltatást.

˝A szemétanalízis azt mutatja, hogy a hulladék hatvan-hetven százaléka újrahasznosítható lenne. Próbáljuk ráébreszteni a lakosságot ennek
fontosságára, és ezzel persze a nem kevés pénzből épült Harkai úti hulladéklerakót is kíméljük, aminek így nő a kapacitása. Saját forrásból alakítottuk ki a szelektív átvevőhelyet, ami összesen körülbelül egymillió forintba került. Az utolsó simításokat végezzük, mert az időjárás eléggé hátráltatta a munkát˝ – tudtuk meg.

Olvasóink írták

 • 9. Péy 2010. március 21. 16:18
  „Magyarországon is tilos kerti hulladékot égetni, kivéve, ha ezt helyi rendelet megengedi. Sajnos Sopron ilyen város. Pedig ez a füst erősen mérgező, és rákkeltő. Egy széntüzelésű erőmű mellett jobb a levegő mint a Lőverekben.”
 • 8. info2009* 2010. március 20. 21:21
  „Nyugat-Europa egyik orszagaban 5 euro a szemet lerakasa, ugyhogy ne panaszkodjunk. Akit pedig elkapnak illegalis szemet-learakson jol megbuntetik. Ja, es az egetest is tiltjak es BUNTETIK. Sopronban es kornyeken az a hobbi, hogy mindennap 15-20 tuz van ami fustol tobb oran keresztul, mert mindent egetnek (Ezert alergias es asztmas Sopron fele). Nehany napja az Aranyhegyen a tuzloltok oltottak el egy tuzet, amit a tulaj mar nem tudott.
  Ausztriaban is tiltjak az egetest es az illegalis szemet-lerakast (ezert hozzak a sogorok hozzank a szemetet es kidobjak az erdoben)...”
 • 7. xen 2010. március 19. 19:48
  „Az erdőkben és a szőlőkben egyre több a szemét..vajon, miért? Talán nem a szemét lerakáson kellene meggazdagodni.”
 • 6. józanparaszt 2010. március 19. 12:35
  „Remélem csak a véletlen műve volt, hogy a ki- és beléptetési procedúrával kb.25 percet vett igénybe a "szelektívitásom" ebből 3 perc a hulladékok lerakása, 22 perc a sorbanállás a mázsáláshoz. Ezt csak a legelvetemültebb "szemétgyüjtők" fogják kivárni, és nekem is megfordult a fejemben, hogy egyszerűbb mindent otthon a kukába gyömöszölni...
  Kérjük a logisztika javítását!”
 • 5. Ciklámen 2010. március 18. 20:58
  „Csak munka időben érhet lerakni a szemetet 9 és 17 óra között .majd mindenki szabadságot
  vesz ki ha van szemete .Ezt megint jól ki találták .”
 • 4. c7 2010. március 18. 19:07
  „Most ez mi a képen ? Papir vagy tapir,mivel a kartont " öszekéne " vagdalni,és nem igy be..ni”
 • 3. meksz 2010. március 18. 15:46
  „Nagyon rossz üzenete van ,hogy nem lehet a nem szelektív hulladékot ingyen elhelyezni.És ezt még Kosztka Úr úgy jelenti be, hogy előrelépés, hogy 1750,-Ft-ot kell fizetni. Eléggé visszalépés ez.Majd megint az árokpartok telnek meg szeméttel és ezt a mi pénzünkből ötszörös áron lehet takarítani.Előre gondolkodni?Nem is Magyarországon élnénk ha így lenne.”
 • 2. Odenburg 2010. március 18. 13:04
  „Igen, lenne mit tanulni , és itt van a szomszédba.
  Bevált jó ötleteket miért nem lehet átvenni .
  Nagyon jól tudnak árat emelni!
  MÁR 6215Ft lett a szemétszállítás negyed. éves díja!
  Magyarországon csak Sopronban ilyen drága!
  Hajrá Fideszes város vezetés , csak így tovább!”
 • 1. modernsopron 2010. március 18. 11:39
  „Másik városokban bent a városban vannak ilyen gyüjtöszigetek (Köszeg, Szombathely, Budapest) - itt is látszik mennyire el van maradva Sopron a recycling területén ! A recycling-konténerek szépek is lehetnek, és minden városnak rész kellene lenniük a város-butorainak, mint a kukák, a padok stb. A köszegi üveg-gyüjtök példamutatók, nézzetek meg.
  Érdekes, hogy egy csöpp kritika nélkül ezt leírta a Kisalföld szerkesztöje. De mit történik a komposzttal, azt nem vihetünk el?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeghisztéria SP koncertjén

Tömeghisztériával végződött Éder Krisztián, azaz SP fővárosi koncertje a minap. Tovább olvasom