Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Megmentik az őshonos területeket

Nemzeti park - A Kisalföldre jellemző növény- és állatvilág utolsó érintetlenül maradt mozaikdarabjai közül kettő lesz védett Ebergőcön és Ivánban. Olyan ritka és veszélyeztetett fajokat is megmentenek ezáltal, amelyek az országban egyedül ezeken a területeken élnek.
Akár évekig is eltarthat, de megéri az erőfeszítést, hogy Ebergőcön a 48 hektáros láprétet, Ivánban pedig a 97 hektáros szikest országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítsák. Az előbbi településen már megszületett a megegyezés az érintett gazdák és az önkormányzat között, Ivánban a 19 tulajdonos közül kettő kifogásolta a tervet. Az eljárás már tárcaközi egyeztetésen van, a környezetvédelmi tárca folytatja az eljárást, a miniszter rendeletben hirdeti majd ki a védettséget. A kezelői feladatokat pedig a Fertő–Hanság Nemzeti Park látja el.


– A Kisalföldön az elmúlt évtizedekben a művelhető, értékes területeket felszántották, így jelentősen lecsökkent azon helyek száma, ahol többé-kevésbé érintetlenül maradt a növény- és állatvilág – fogalmazott Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság zoológusa. – Ebergőcön és Ivánban szerencsére vannak ilyen területek. Az utolsó mozaikok ezek, amelyeket meg kell mentenünk. Számos olyan faj él itt, amely védett vagy fokozottan védett. A lápok és a szikesek meglehetősen rossz termőterületnek számítanak, ezeken a helyeken szinte nem is folyik gazdálkodás. Ezek a földek elsősorban rétnek vagy kaszálónak alkalmasak. Ám az elmúlt időszakban szinte teljesen megszűnt a szarvasmarhatartás, így háborítatlan maradhatott az élővilág.


Pellinger Attila kiemelte: Ebergőcön a láprét olyan ritka orchideafajnak ad élőhelyet, amely hazánkban csak itt található meg. Emellett a ritka és fokozottan védett madárnak, a harisnak is otthont ad. A hangyaboglárka-lepkéknek három faja ismeretes, s kuriózum: mind a három együtt itt, Ebergőcön honos.


Az iváni szikes sem kevésbé különleges. Az ilyen talaj jellegzetessége, hogy nagy a felszínközeli sótartalma. A Fertő-parton kívül ilyen területek a Dunántúlon egyedül Fejér megyében találhatók.

A védettséggel számos olyan faj is biztos élőhelyet talál, mint a szibériai nőszirom, a lappföldi ujjaskosbor, vagy a sárga gyapjasszövő.
A védettséggel számos olyan faj is biztos élőhelyet talál, mint a szibériai nőszirom, a lappföldi ujjaskosbor, vagy a sárga gyapjasszövő.

Az viszont már megyei ritkaság, hogy több ezer tő orchidea is megbújik a szikes tölgyesek alatt.

Érdekes rovarfaj és fontos érték az Európa-szerte veszélyeztetett sárga gyapjasszövő lepke.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. február 06. 18:38
    „Erre kútra kik szereli fel a vízórát és kik zsebelik be az alapdíjat és környezetterhelési díjat? vagy lehet, hogy feltalálják rá a "gém" díjat is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peresztegi mentős tragédia: `az úttal nincs baj`

Pereszteg - A szerdai, halált okozó mentőbaleset újra fókuszba állította a 85-ös főútvonal… Tovább olvasom