Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Mégis jut rá pénz idén?

Az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak szükségük lenne panorámaröntgenre, azonban nem telik rá.
A betegeknek ezért fizetniük kell az egyébként ingyenes ellátásért. Változás az idei költségvetés tárgyalásától remélhető.

Sopronban a panorámaröntgen kérdésében hamarosan előrelépés történhet. Dr. Molnár Ágnes az egészségügyi bizottság elnökeként – érezve a lakossági igényt – úgy döntött, bizottságával megvitatja az ügyet, majd módosító indítványt nyújt be a 2005-ös költségvetés tárgyalásához. Mint kifejtette: úgy véli, egy 21 milliárd forintos városi költségvetésnél elvárható, hogy a közgyűlés tárgyaljon egy ilyen tízmillió forintos egészségügyi beruházásról.

Utaznak vagy fizetnek

Sopron fogászati alapellátása nem rendelkezik az amúgy szakmailag nélkülözhetetlen panorámaröntgennel. Erről a tényről Pénzbe kerül a térítésmentes ellátás címmel (Kisalföld, január 22.) számoltunk be. Mint írtuk: a fogorvosok – amennyiben az alsó és felső állkapocs összes fogáról képet adó panorámaröntgen-felvételre lenne szükség – kénytelenek választás elé állítani pácienseiket. Vagy Győrbe látogatnak, ahol a megyei kórház szájsebészeti részlegén ingyenesen túleshetnek a beavatkozáson, vagy helyben több ezer forintot fizetnek valamely magánpraxison elkészített felvételért.

A soproniaknak tehát két választásuk van: utaznak vagy fizetnek. A Korona üzletházban csak háromezer forintot, mivel az ott található rendelő munkatársaival szóbeli megállapodást kötöttek a rendelőintézet fogorvosai. A Korona Fogászat ezzel vállalta, hogy az egyébként több mint ötezer forintos önköltségi árú felvételt jutányosan készíti el az oda irányított pácienseknek. Azonban van olyan magánrendelő, ahol akár a 12 ezer forintot is elérheti egy panorámaröntgen-felvétel ára. Kérdés, hogy a kispénzű – s épp ezért az alapellátást igénybe vevő – emberek mindezt hogyan tudják megfizetni.

Napi 3–4 beteget küld

Dr. Pongrácz Kristóf fogorvos elmondása szerint napjában három–négy beutalót állít ki panorámaröntgenre. És ez csak egyetlen praxis Sopron 16 körzete közül. E számok alapján kiszámítható, hogy egy hónap alatt több mint 900, alapellátáson megforduló beteget érint a fenti probléma.
– Amikor 1999-ben, a fogászat funkcionális privatizációjakor az alapellátási igazgatóság szerződést kötött fogászati röntgenpraxisra az egészségbiztosítási pénztárral, tárgyi minimumfeltételként szerepelt a fogászati röntgen – eleveníti fel dr. Pongrácz Kristóf. – A tíz fogorvosnak helyet adó, volt SZTK épületében van egy intraorális röntgenünk, amivel legfeljebb három fogról tudunk felvételt készíteni. De ez vajmi kevés. Panorámaröntgen híján fizetős magánrendelésekre küldözgetjük a pácienseket, holott joguk lenne ahhoz, hogy ingyen és bérmentve juthassanak hozzá ehhez az ellátáshoz – állítja a fogorvos.

Financiális kérdés

Dr. Horváth Zoltán alapellátási igazgató mindezzel kapcsolatban elmondta: igaz, hogy minőségi különbség van a panorámaröntgen és a sima fogászati röntgen felvételei között, de az alapellátást ezzel a gyengébb, intraorális készülékkel is el lehet látni. – Természetesen ideálisabb lenne egy többet mutató és tudó berendezés. Ahogy minden olyan eszközre szükség lenne, mely magasabb szintű diagnosztikát, kezelést és ellátást tenne lehetővé. Ez azonban financiális kérdés – szögezi le az igazgató.

Elméleti elgondolás

Ezt erősítette meg Palotai György, az intézményfelügyeleti iroda vezetője is: – Mivel egy panorámaröntgen beszerzése, üzemeltetése majd tízmillió forintos költséget jelent, a városnak pillanatnyilag csupán az elméleti elgondolásai között szerepelhet. A szándék azonban megvan, hiszen a városvezetés is tudja, hogy hasznos és fontos fogászati berendezésről van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegnyilatkozat a gyógyszerekről

Az orvosoknak vényíráskor nyilatkozatot kell kérniük a páciensektől, hogy az elmúlt egy hónapban máshol milyen gyógyszereket igényeltek. Az eljárás időrabló, meghosszabbítja a várakozást. Információink szerint már zajlik a módosító jogszabálytervezet előkészülete. Az orvosok vegyes érzelmekkel fogadták a pluszadmi- nisztrációt: nem látják értelmét a nyilatkozattételnek. Tovább olvasom