Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Meghalt az egykori városvezető

Életének 86. évében elhunyt dr. Erdély Sándor jogász, aki 1958-tól 1980-ig volt Sopron városvezetője.

Tevékenysége során a város művészeti, sport-, kulturális és oktatási élete addig nem látott fejlődésnek indult. Munkatársai szerint halk szavú, barátságos ember volt. Városvezetése ideje alatt Sopron lakótelepekkel bővült, s az idegenforgalom is fellendült. Kiemelt hangsúlyt kapott a helyi műemlékvédelem és a városszépítő egyesület tevékenysége. Ennek eredményeképpen Sopron műemlékvédelmi Európa-díjban részesült. A város sportélete is új impulzust kapott, az ő idejében építették a sportcentrumot. Az egészségügy területén szintén komoly fejlesztések valósultak meg. Az egykori városvezetőnek Sopron gazdasági, kulturális, idegenforgalmi életének fejlesztéséért, elévülhetetlen érdemei elismeréseként díszpolgári címet adományozott a Walter Dezső akkori polgármester vezette önkormányzat 2005-ben.

Tisztelői és barátai február 18-án, csütörtökön délután 2 órakor vesznek végső búcsút tőle a Balfi úti evangélikus temetőben.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. TancsKaszabell 2010. február 22. 11:15
  „Re: 21. hozzászólás okos_jóska 2010. 02. 21. 22:51

  Mindig újranézem a cikkekhez írt véleményeket magam is mert érdekel mások véleménye.
  Elkeserítem, nem, én nem sértődtem meg, hiszen amit ide rittyentett az nem rólam szólt és ezért nem is volt válasz az írásomra, és nem volt gyalázkodó sem,........... csak olyan ,,okoskodó".
  Az írása, stílusából, jelzőiből a hosszából és a tartalmából, arra következtettem, hogy az ön szellemi horizontja igen csak magasan lehet a sok "piti szellemi nyomoronchoz" képest ! Szégyellem is magam ...

  Komolyra fordítva a szót.
  Úgy vélem Ön lenézi és nem szereti az embereket....!
  Úgy vélem nézeteivel és általában az emberekhez való viszonyával mégis is lehet néhány probléma ....!
  Úgy érzem Ön mintha szenvedne közöttünk, a mi valóságunkban.
  Úgy vélem Ön eltévedt,mert a fórum nem erről szól sokunk számára.

  Ezért ! Keresve újra az okokat ami meghúzódhat e magatartás mögött,újraolvastam a ,,diagnózist", és fenntartom a véleményem!

  Javaslom gondolkodjon el ezen ön is ha kérhetem!

  -Talán azért mert az írásom a ,,véleményem" volt egy általam ismert soproni emberről akit tiszteltem és akit sokan mások is tiszteltek!
  -Talán már ettől feléledhetett volna némi kétely önben,de hát , nem!
  - Az elhunyt értékelésére számomra a halála adott okot.
  - Talán ...tényleg, nem is tudom Ön miért nem tisztelte, nem ismerte talán, mert még ez nem derült ki írásaiból, annyira lefoglalta egy ismeretlenhez írt öncélú és humorosan pimasz válaszának megalkotása !
  Bár jól fogalmaz, azt el kell ismernem!

  De nem világos a számomra még most sem, hogy miért nem a véleményemet vitatta tárgyszerűen ahelyett, hogy saját kórrajza alapján elmés legendákat talál ki egy ismeretlen emberről, és egy másik ismeretlenre pedig ráborítja.

  Közben azért politikai nézeteit is meg-meg csillantja kórrajzában.... félreérthetetlenül felismerhetően !

  Nagyon békétlen és ezért boldogtalan ember lehet ön, de látom, mindenkivel szemben az,békétlen !
  Igen és boldogtalan is !
  Mert a magukat igazán boldognak érző emberek jellemzően a társas hálózatok középpontjában állnak, és sok ugyancsak boldog barátjuk, ismerősük van.Rengeteg barátom van,és ez mindig jó hatással volt rám és kritikai szellememet is személyes emberi tulajdonságaimat is csak javította !
  De ön ,-ezen a fórumon is-,rendszeresen fosztogatja saját magát ezektől
  a barátoktól,mert csak sértés számba menően "oktatja" őket ! Utána néztem nem is igen válaszoltak ...,vajon miért ?

  A mostani válasza már más stílusban készült ....meggondoltabban fogalmazott. Nem is árt !

  Mi az ami zavar írásaiban ?
  -Az, hogy inkább Ön révedt vissza az időben,ezt igazolja a példái sora!
  -Az, hogy az ön számára nem fontos egy értékes a közösségéért élő és munkálkodó ember méltatása de még a méltatás tárgyszerű cáfolata sem.
  -Az, hogy tiszteletlen volt és ,,kioktató" a stílusa! Sőt többnyire csak az!
  Mindenkivel szemben az !
  -Az, hogy tiszteletlen volt a nagypapával és tiszteletlen az unokával szemben is.
  -A tárgyról pedig nem is beszélve !

  Na és személy szerint?
  A sértegetés szándéka egyértelmű. Bár engem nem tud megsérteni, mert ismeretlenül ez értelmetlen, mert értem a céljait és tisztában vagyok állapotával is. Megértő vagyok minden szenvedő iránt.

  Lelkiállapotát írásai alapján,- már önmagam számára-, értékeltem és önt bizony alkalmatlannak találtam bármilyen dialógusra, de a vitára mindenképpen!
  Miért?
  Mert szerintem Ön végtelenül kritikus, de tisztességtelen módon az, hiszen ön a többi kommentelőre jellemző beszélgetés helyett többnyire csak személyükben,-bár míves stílusban-, sértegeti akikhez mondókáját intézi, mert többnyire ,,kioktatást" tart számukra, na és ezt igen szorgalmasan, itt ott humorosan teszi.

  Ön nem beszélget senkivel, inkább csak "okoskodik" önmaga szórakoztatására. Nicknév választása is nagyon jellemző és aki figyelmesen olvassa írásait és nem esik hanyatt,miért is tenné,.... hát az kérdőmódban említi a nevét rögtön és válaszol is rá.... ezért úgy vélem, túlértékeli önmagát és barátságtalan bár jólneveltségét meg nem tagadó módon szólítja meg és búcsúzik el "áldozataitól" !
  Ez ugye egy szerep, amelyben Ön láthatóan jól érzi magát?
  Ez szórakoztatja?Gyerekkorban ezeket a jellemhibákat az okos szülők egy tengerimalaccal vagy ha igényesebbek voltak akkor egy kölyök kutyát ajándékozva próbálták korrigálni...

  Saját írásműveit visszaolvasgatva csak ön nevetgél,bizony,mindenki más persze csak ,,nebuló" az ön számára, néha itt-ott kicsúszik a hülye és más az igazi véleményét durván mellbevágóbban kifejező jelző is...
  Persze csak akkor ha elragadja a névtelenül tobzódókra jellemző "igazmondási" kényszer.
  Csak nem "pedagógus"?
  Mert ez akkor már több mint túlzott kritikai szellem, ez már mindenkinek szóló szellemi ,,pofa be!" felszólítás, némi oktatással egybekötve...
  Mitől ilyen kritikus ? Mert a kötelező jóindulat minimuma sem jellemző Önre pedig bármely más vélemény elfogadásához,megfontoláshoz az szükséges...

  Még mindig úgy vélem Ön nem pihen eleget....................talán törődhetne többet önmagával az egészségével.
  Ha javasolhatom tegye azt ....aludjon többet és akkor kissé megértőbb, megengedőbb és polemizálásra alkalmasabb lesz, lehet fórumtársai számára.

  Mind ezt, persze anélkül, hogy meg akartam volna bántani, látom így!
  Továbbra is őszintén aggódom önért!

  Majd elfelejtettem !
  Tisztelettel kérem, hogy a válaszaimat, akár a többit is helyesírásomat értékelve, javítva, küldje meg, köszönöm szépen!”
 • 21. okos_jóska 2010. február 21. 22:51
  „Re: 17. hozzászólás TancsKaszabell 2010.02.19. 11:32

  Tisztelt TancsKaszabell!

  Visszanéztem ehhez a topikhoz, mert gondoltam, biztosan nem hagyja szó nélkül a múltkori kommentemet, és kíváncsi voltam, mit válaszol.
  Kicsit hosszú lesz, de rászánom az időt, ráadásul itt, ahol most vagyok, egy órával kevesebb van, mint Sopronban. (Persze nem úgy értve, hogy az oroszok ellopták az egyik órát.)

  Azt biztosra vettem, hogy meg fog sértődni, de arra egyáltalán nem számítottam, hogy a hozzászólásom ilyen hatással lesz önre. Arra meg pláne nem, hogy a beírásom egy amolyan Gyurcsók féle televíziós távjós meg egy műkedvelő pszichológus keverékét szabadítja ki magából.
  Ijedten olvastam vissza a hozzászólásomba, hogy vajon mi a csudából bírt olyan következtetéseket kihüvelyezni, hogy ,,súlyos lelki, önazonosságbeli, önértékelési" satöbbi bajokkal küzdök, amiket ráadásul, mivel sikertelen is vagyok (!!!???), kivetítek, satöbbi.

  Kedves TancsKaszabell, én nem akarom önt bántani, de próbálja megérteni, hogy röhigcsélnem kellett az olyan megfogalmazásokon, hogy pl. valaki (mondjuk, ez esetben ön szerint én) a ,,nézeteit averziókká silányítja", meg hogy a gondjait kivetíti a környezetére, sőt: ,,gyakran személyekre". Mondja már, hogy ha valaki a megroggyant pszichéje miatt mondjuk, ilyen kivetítős, akkor ugyan hova a bús máshova vetíti ki a lelki miegymását, ha nem személyekre? A szoba falára?
  Meg ne haragudjon, de ezek a mondatok olyan okoskodó-bölcselkedő-tudományoskodó, piszkosul kommersz... izémizék. Ha nem tisztelném az életkorát, azt írnám, hogy zagyvaságok.

  Kedves TancsKaszabell, őszintén mondom, hogy nem kell értem aggódnia, nincs semmi bajom, a hangok meg a doktorok is ezt mondják itt, a zárt osztályon.
  Sétálni szoktam, köszönöm a tanácsát, de most kicsit elbizonytalanodtam, mert ezidáig az ön javaslatával ellentétben nem egyedül. Remélem, hogy ebből nagyobb bajom nem lesz. A több alvással igaza van.

  Komolyra fordítva a szót: én egyáltalán nem haragszom a világra és az emberekre. Sőt. Eszemben sincs.
  Ha ilyen következtetésre jutott, akkor sajnos nem sikerült jól értelmeznie a hozzászólásaimat.
  Csupán azt nem szeretem és nem is akarom szó nélkül hagyni, ha valaki ,,nagy arccal mondja a frankót meg a tutit", csupán a tárgyszerűségről, az érvekről és a bizonyításról feledkezik meg. Legyen szíves visszaolvasni a saját írását, hogy abban mi van. Ha esetleg nem akarja ezt tenni, ideteszek egy kis csokrot:

  ,,nem flancolt és azt másnak sem engedte a köz pénzén, mint ahogy mai vezetők teszik Sopronban" - ezt írja. Kedves TancsKaszabell, még azt is igyekeznék elhinni önnek, hogy így van, ha legalább egy morzsányi érvet vagy magyarázatot odatett volna az állítása mellé. Mert ez kábé annyira igazságos és megalapozott állítás, mint ha valaki pl. azt mondaná, hogy 60 év fölött mindenkinek meglöttyen az agya. Ugye, hogy ez nem esne jól nekünk?

  Vagy például mit kezdjünk ezzel a mondatával, amit az önkormányzati frakcióval kapcsolatban volt oly kedves mértéktartóan, tisztelettudóan, intelligensen és érvekkel alátámasztva, nem zsigeri indulatból megfogalmazni?: ,,Hát igen ha a képmutatás és a gonoszság szorgalommal párosul és amikor semmirekellő emberek politizálni kezdenek az maga a gyalázat." ??? - Nem lehet, hogy ezzel, ahogy a nekem írt hozzászólásában, engem "diagnosztizálva", fogalmazott: ,,Ön haragszik a világra és az emberekre, úgy általában, azért tanúsít ilyen semmit meg nem bocsájtó kioktató tiszteletlen magatartást az emberi kapcsolataiban, nevezetesen ezen a portálon az írásaiban." ??? (A helyesírási hibákat meghagytam.)

  Vagy: ,,Leszóljuk, gyalázzuk a saját múltunkat a saját eddigi életünket?"
  Kedves TancsKaszabell! Kiről is készített ön diagnózist? (Tudja: amiben a szimptóma van.) Biztos, hogy rólam?

  Üdvözlettel és megértéssel:

  OkosJóska”
 • 20. c7 2010. február 20. 17:19
  „17
  "Hála Istennek"
  E mondatot Lenin és atöbbi k.... nem ismerték.”
 • 19. Lárika 2010. február 19. 18:39
  „Je.Ta. köszi, elolvastam. Ijesztően kevésnek találtam a leírtakat egy ember életéről és 22 év vezetői munkájáról. Igaz, én őt nem ismertem személyesen.
  okos_jóska, Önnek a hozzászólásait köszönöm. Sajnos ritka élvezet manapság, ha egy írásban együtt van a bölcsesség és a humor. :-)”
 • 18. Je.Ta. 2010. február 19. 12:58
  „A Sopron Tv internetes oldalan cikk van a volt Tanacselnökkel kapcsolatban.
  Meg lehet nezni!!!”
 • 17. TancsKaszabell 2010. február 19. 11:32
  „Érdekes jól összeszedett írás egy pallérozott elmére utal, csak az a baja, hogy szerintem a saját lelki állapotának jeleit fogalmazta meg és egy ismeretlen emberre vonatkoztatja, illetve ömlesztette rá. Rám!
  Érdemben a tárgyhoz ragaszkodva nincs is értelme reagálni rá.
  Sajnálom!
  Találtam viszont benne néhány,- bár sértésnek szánta-, de hát önre is vonatkozó, elfogadható alapvetést. Például azt, hogy senki sem tudja a nézeteit alapjaiban ,,átrendezni" és jellemző marad rá korának minden vonása,hatása, amiben szocializálódott. Ez sokaknál a bölcsesség jele másoknál pedig egy rossz emlék, ami miatt még mindig haragszik.
  Ezért !
  Úgy vélem Ön haragszik a világra és az emberekre, úgy általában, azért tanúsít ilyen semmit meg nem bocsájtó kioktató tiszteletlen magatartást az emberi kapcsolataiban, nevezetesen ezen a portálon az írásaiban.
  Szerintem, itt nem én révedek, révedtem a múltba, hanem ön, többnyire önmagát idézi vagy kérdezi és önmaga válaszol is rá... remélem elégedett önmagával...

  Belőlem most kedves ,,okos_jóska" mégis az ön iránt érzett aggodalom szól, csak annyira őszintén, mint amikor az unokának írt válaszában részvétét fejezte ki jelentősen elkésve...
  Miért? Mert amilyen jegyeket ön produkál az mind egy szimptóma példái, amely jellemzi a súlyos lelki, önazonosságbeli, önértékelési zavarokkal, problémákkal küszködő általában sikertelen embert, aki gondjait, problémáit, azok ellen védekezve nézeteit averziókká silányítja, és azt kivetíti a környezetére, gyakran személyekre és gyakorta a saját családja tagjaira is... ez egy betegség, amely szerintem, bár nem vagyok orvos, kezelésre szorul!

  Javaslom, aludjon jóval többet, sétáljon naponta egy két órát a szabad levegőn és lehetőleg a jótékonyan ható természetben és egyedül. Talán javulni fog az állapota.

  Bár nem kérdezte én jól vagyok, rend és harmónia van bennem és körülöttem is.
  Hála Istennek !”
 • 16. okos_jóska 2010. február 19. 02:38
  „Re: 14. hozzászólás TancsKaszabell 2010.02.18. 21:46

  Kedves TancsKaszabell!

  Érdeklődéssel és sorról sorra fokozódó derűvel olvastam a hozzászólását.
  Hollárihó,
  köszönöm önnek, hogy stílusával visszaröppentett a boldog 50-es, 60-as évekbe, fölidézve a felhőtlen fiatalkort, amikor a fogaink száma még növekvő volt a 32 irányában, amikor még a koponyánk elülső részének is volt köze a fésűhöz, amikor még nem kellett aggódva várnunk a prosztata- vagy a méhnyakrákszűrés eredményét, amikor még lihegés nélkül szaladtunk fel az ötödikre, amikor a koleszterin ismerete és lelkifurdalás nélkül zabáltuk a vastagon kent zsíroskenyeret...
  Köszönöm, hogy írása felidézte bennem az általános iskolai tankönyvek olvasmányainak hangulatát, melyekben hős partizánok, lelkes és öntudatos aktivisták vagy ifjú pionírok csinálták a fincsit, erkölcsileg teljesen tisztában léve önmagukkal és másokkal, és eszerint jót tettek ismeretlenekkel, síneket robbantottak, satöbbi.

  Írásának első harmada különösen megkapó, mert oly élénken emlékezteti az olvasót VALAKIRE...

  ,,Tevékeny, hasznos, a közösségért, munkálkodó, puritán, igazi vezető..., mennyi pozitív tett és Neki mind ehhez személyesen köze volt..., reggelenként munkába menet és sokan... igen sokan köszöntek neki... Nagyon egyszerűen öltözött..."
  (Teszem hozzá: visszarúgta a gyerekeknek az elgurult labdát, pedig...)

  Kedves TancsKaszabell! Ha az előző bekezdés mondatait felteszi valahova az internetre, valami nem soproni felületre, hogy ki a megfejtendő személy, hát higgye el, hogy 100-ból 99-szer Lenin fog kijönni.

  De nem ám azért, mert E.S. ilyen volt vagy nem ilyen volt. Hanem azért, mert ÖN ÍGY ÍR.

  Ön, kedves TKB, bizony csuklóból LENINEZIK. Akkor is LENINEZIK, ha nem veszi észre.
  Bölcs és higgadtnak látszó kurzust próbál tartani arról, hogy hogyan kell tartani a beretvát, miközben már rég villanyborotvával borotválkozik mindenki.

  Kedves TKB, ön egyszerűen ITT MARADT EZZEL A GONDOLKODÁSSAL ÉS STÍLUSSAL kb. 65-70 évesen (jól tippeltem?), és nyammogva bezzegezik a ,,több hasonló korú ismerőssel" (ahogy ön írja) a szoci rágalomújság állításait minden kritika és kontroll nélkül elfogadva.
  Azért jön ez ide, mert ma délután kaptam meg valakitől (mert hozzánk nem dobták be) a szimpatikus, nagyon egyszerűen öltözött és gyalog járó, szolíd bérlakásban élő és egyáltalán nem urizáló Kránitz úr által jegyzett színvonalas kiadványt.
  Hát, vastag bőre nem a krokodilnak van...

  Kedves TKB, olvastam egy csomó korábbi kommentjét is.
  Régebben nem volt így megkeveredve.
  Higgadjon le, senki nem bántotta és senki nem akarja bántani.
  De azért engedje meg, hogy elvárjam: az állításait szíveskedjék tényekkel alátámasztani, s ne csupán olyan ködös hülyeségekkel kaszabolni (Kaszabell: nomen est omen?) vakon, mint pl.: ,,nem urizált, nem flancolt és azt másnak sem engedte a köz pénzén, mint ahogy mai vezetők teszik Sopronban". --------- Mit tetszik mondani akarni, kedve TKB?

  Vagy: kérjen már meg valakit, hogy értelmezze az ön alábbi mondatát:
  ,,ennek az alkalmatlan hibát hibára halmozó önkormányzati frakciónak van több tagja aki életkora miatt,munkája miatt személyesen ismerte a városvezető tevékenységét, esetleg kitüntetést vagy valamilyen elismerést is kaphatott tőle,illetve az ő átadásával...,vagy éppen vezetői megbízást...!

  Kedves TKB, ez egy borzalmas mondat, ez valami zűrzavaros agyvelő zűrzavaros terméke.

  Nem én mondom: ,,Minden rossz mondat törött ablak, melyen át egy rossz gondolatra látni. Görbe hüvelyben nincsen egyenes kard. A stílushibák gyűjteménye: nyomorék gondolatok kórháza."
  Nem én mondom, egy hozzáértő: http://www.epa.hu/00000/00022/00049/01290.htm

  (Itt ragadom meg az alkalmat, hogy más olvtársaknak is felhívjam a figyelmét pl. a vesszőhasználattal kapcsolatos értelmezési veszélyekre. A fenti idézetben a veszőhiány azt a szókapcsolatot eredményezi, hogy az önkormányzati frakció ,,alkalmatlan hibát" halmozott hibára... Mit jelent az ,,alkalmatlan hiba?", kérdezhetnénk közösen mindannyian, akik Leninnel és Sztalinnal együtt nyelvészek is volnánk. TKB olvtársunk nyilvánvalóan az önkormányzati frakcióval kapcsolatban szeretett volna halmozottan átkot szórni, miszerint az ,,alkalmatlan" ÉS ,,hibát hibára halmozó" volna. Olvtársunknak biztosan nagyon borzasztóan okos gondolatai vannak, azonban ezeket - valószínűleg az alkalmatlan és urizáló városvezetés miatt - csak trehányslamposan tudta megfogalmazni. Emlékezve a múltra, régen bizonyára nem így tette volna.)

  Kedves TKB! Ön annyi idős, hogy kb. tudjuk, hogy mennyi. Én is annyi vagyok, amennyi.
  Már megbocsásson a vulgáris stílusért, de: pl. a 70-es vagy 80-as években ki a tököm nem öltözött ,,egyszerűen" Magyarországon? Megmondaná, hogy mire gondol? Hogy E.S. nem kisestélyiben szambázott a Kolostor utcában? Lesszíves olyant írni, ami világos, egyértelmű, és nem szimplán demagóg?

  Egyébiránt: akiről ön olyan harmatos tekintettel, ámde mégis harcosan megemlékezik,
  aki önnek régi, jól ismert ismerőse,
  aki ön szerint mindenki számára kétségek és ellenvetések nélkül elfogadandó,
  VÁROSVEZETŐ,
  aki méltatlanul nem méltatott személy,
  aki miatt szégyellje magát, aki...,

  annak a neve, kedves TancsKaszabell,
  nem Erdélyi Sándor, hanem
  Erdély Sándor.
  i nélkül.

  Bocs.

  Üdvözlettel:
  OkosJóska”
 • 15. okos_jóska 2010. február 19. 00:08
  „Re: 12. hozzászólás edemboy 2010.02.17. 21:20

  Tisztelt edemboy!
  Kedves Ádám úrfi!

  Egy kicsit hosszú lesz az irományom, de kérem a türelmét és a megértő figyelmét.

  Először is:
  részvétem önnek mint egy elhunyt ember hozzátartozójának. Ezt komolyan gondolom.

  Másodszor:
  azt viszont egyáltalán nem gondolom, hogy bármikor és bárkivel kötelezően meg kéne osztanom, hogy egy cikk elolvasása bennem milyen érzelmeket kelt.

  Harmadszor:
  zizinyo nevű olvtársunk egyáltalán nem a részvétnyilvánításról ,,fórumozott", ezért is ,,fórumoztam hozzá".
  Hanem, mondjuk ki: egyszerűen hülyeségeket írt. Éspedig jó nagy hülyeségeket.
  Egyrészt akkor, amikor arról bölcselkedett, hogy ,,biztos jól végezte a dolgát, ha ennyiszer megválasztották".
  Na ja. Azért - E.S. személyétől függetlenül (?) - 1958-tól nem éppen egy szoft verzió futott a magyar történelemben, ez talán nem vita tárgya.
  Azt meg szerintem (még) illik tudni, hogy akkortájt a városvezetővé, vállalatvezetővé vagy akármilyen vezetővé válás nem szabad, titkos és demokratikus VÁLASZTÁS útján zajlott. (Hacsak Petőfit kölcsön véve és megcsavarva a ,,ne válasszunk magunknak csillagot?" módszert nem tekintjük választási szempontnak. Már ha érti a csillagot...)
  Szegény zsenge, ifjú zizinyo olvtársunk valszeg elosztotta fejben a 22-t néggyel, és miután a rendszerváltás utáni fogalmak szerint kijött neki több mint 5 ciklus, ebből a NÉP nagy fokú elégedettségére következtetett. :-))))) Zizinyo logikája épp olyan, mint a közismert rendőrviccé, amelyikben az a poén, hogy: ,,ha nincs akváriumotok, akkor buzi vagy". - Kérésre adom a teljes viccet.)
  Azt csak a konkrét helyzet konkrét elemzése tudná eldönteni, hogy a családi vagy az iskolai ismeretátadás hiányossága késztet valakit olyan megfogalmazásra, hogy ,,teljesen mindegy, hogy akkoriban hogy hívták, tanácselnök vagy polgármester, a dolga ugyanaz: vezetni a várost".
  Tudja, kedves ,,edemboy", van valami, ami újra meg újra a teljes feledésbe engedi hullni a múltat. Ezt finoman ,,tömegessé vált ismerethiány"-nak lehet nevezni. Igazság szerint azonban ez a szalonképes gyűjtőneve mindannak, ami voltaképpen tanulatlanságból, felületességből, ostobaságból, primitívségből, zsigeri indulatból tevődik össze. És ez a szellemi köd vagy inkább szmog az, amiben szeret megteremtődni bármilyen valaha volt vadbaromság primitív reneszánsza. Az már tökmindegy, hogy a Kádár-nosztalgiát vagy a Magyar Gárda megnyilvánulásait vesszük példának..

  Negyedszer:
  Ne tessék tőlem számonkérni, hogy milyen saját (igazolt és megalapozott) ismereteim vannak dr. Erdély Sándor munkásságával kapcsolatban. Ugyanis nem jelentkeztem ebből önnél vizsgára. (Nem ad végzettséget.) Én mindössze arra voltam kíváncsi, hogy a zizinyo-félék tudnak-e választ adni azokra a kérdésekre, amiket a végtelen felületességgel és borzasztó tájékozatlansággal, ám mégis rettentő pökhendi magabiztossággal megfogalmazott kijelentéseikre kontrába kapnak.
  Úgy látszik, nem tudnak.
  Szóval, nem önnek kellett volna zizinyo pajtás helyett válaszolni.
  Főleg nem kérdéseket feltennie a válasz helyett.

  Ötödször:
  Ismertem.

  Hatodszor:
  Ön fiatal ember, ön előtt az élet, érdemes lenne egy kis időt fordítania a helyesírása pallérozására.

  Üdvözlettel:
  OkosJóska”
 • 14. TancsKaszabell 2010. február 18. 21:46
  „Volt szerencsém ismerni az elhunytat !
  Jó ember,tevékeny hasznos ember, a városáért, közösségünkért munkálkodó,egyszerű majdnem,hogy puritán ember volt !
  Emlékszem rá ,néhány alkalommal amikor jelen voltam a városi tervek tárgyalásán az igazgatómat kísérve mint szakember, mennyire figyeltek és hallgattak rá , még néhány akkori "nagy" ember is.
  Vezető,igazi vezető volt a szó jó és nemes értelmében !
  Soproni ünnepi Hetek,....lakótelepek...a város pezsgő sportélete,... mennyi pozitív tett és Neki mind ehhez személyesen köze volt !
  Emlékeimben pozitív megítéléssel bír, Ő tiszteletre méltó ember volt !
  A rendszerváltás után megkapta Sopron város díszpolgára címet !

  Gyakran találkoztam vele reggelenként munkába menet és sokan... igen sokan köszöntek neki.
  Nagyon egyszerűen öltözött... !
  Nem voltak "ügyei", nem járt lefüggönyözött autóban,nem urizált, nem flancolt és azt másnak sem engedte a köz pénzén, mint ahogy mai vezetők teszik Sopronban.
  Több hasonló korú ismerőssel is szót váltottunk róla tegnap és ma is, emlékezve értékelve a munkásságát is és......... és szó mi szó végül összevetettük a maiakkal...hát ? , ...csak a tetteiket és a kártételeiket soroltunk fel, egymást váltva...

  Elgondolkodtató az emberi hálátlanság,ez már húsz egynéhány éve rendre megdöbbent, elgondolkodtat és nagyon bánt.
  Eszembe jutott hiszen ennek az alkalmatlan hibát hibára halmozó önkormányzati frakciónak van több tagja aki életkora miatt,munkája miatt személyesen ismerte a városvezető tevékenységét, esetleg kitüntetést vagy valamilyen elismerést is kaphatott tőle,illetve az ő átadásával...,vagy éppen vezetői megbízást...!!! Hát igen ha a képmutatás és a gonoszság szorgalommal párosul és amikor semmirekellő emberek politizálni kezdenek az maga a gyalázat.
  De most az ő számukra az a sikk és az elvárt magatartás,hogy mindent, leszóljanak gyalázzanak ami és eddigi életünkben történt ? Vagy csak ne szóljanak egy méltató szót se,ez az pártjuk elvárása ?Leszóljuk,gyalázzuk a saját múltunkat a saját eddigi életünket ?

  De, az elhunyt " VÁROSVEZETŐ" emberi megítélése nem ő rajtuk és nem az "okosjóskákon" múlik,nem bizony !

  Ma búcsúztatták dr.Erdélyi Sándort ,illő tisztelettel ! Egy szóval sem méltatta az önkormányzat képviselője Sopron város díszpolgárát ...
  Szégyelljék magukat ezért mindnyájan ! Méltatlannak ítélem a magatartásukat !

  Nyugodjék békében dr. Erdélyi Sándor Sopron város díszpolgára !”
 • 13. Je.Ta. 2010. február 18. 10:24
  „En ismertem szemelyesen,igaz elöször gyerekkent,majd fiatalkent!”
 • 12. edemboy 2010. február 17. 21:20
  „9. hozzászólás okos_jóska 2010.02.16. 23:25

  Kedves okos_jóska!

  Látom a név találó, mivel okoskodni azt tudd,de semmilyen konkrétumot nem osztott meg velünk önben milyen érzelmeket váltott ki eme cikk olvasása!?Véleményem szerint itt nem arról kellene fórumozni, hogy kinek milyen esetleges ismeretbeli hiányosságai vannak,hanem az elhunytról és a RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁSRÓL!!!!
  Megkérdezném önnek milyen saját (igazolt és megalapozott) ismereti vannak Dr Erdély Sándor munkásságával kapcsolatban??
  Ismerte esetleg személyesen az elhunytat???

  UI.:NYUGODJ BÉKÉBEN DRÁGA NAGYAPÁM”
 • 11. Je.Ta. 2010. február 17. 12:22
  „Nyugodjon Bekeben!”
 • 10. okos_jóska 2010. február 16. 23:35
  „Most látom, hogy a KisalföldOnLájn nem bírja kezelni a cirill betűket (bezzeg próbálta volna meg E.S. tanácselnöksége idején!), emiatt pótlólag prezentálom az átírásos alakokat:
  - az első sok kérdőjeles helyre ez való: ,,predszedátyelj szovjéta",
  - a második kérdőjeles sor átirata: ,,ja pomagú vam".
  (Kérésre egyébként bármit átírok. Pl.: bigmekk.)
  Üdv:
  O.J.”
 • 9. okos_jóska 2010. február 16. 23:25
  „7. zizinyo 2010.02.16. 19:43

  Kedves ,,zizinyo"!

  Bár még csak február van, biztosan pályázhat majd AZ ÉV HOZZÁSZÓLÁSA díjra.
  Addig is adományozok önnek egy OkosssJosskaDijjjat.
  Ugyanis. Az önmagában nem baj, hogy valszeg bőven 30 év alatti életkorúnak tetszik lenni.
  Az viszont már baj, hogy ez alatt az idő alatt hogy sem a családja, sem az iskolái, sem az érdeklődése által vezérelt ismeretszerzés (?) jóvoltából nem avatódott be alapfokon sem olyan ismeretekbe, amikből megtudhatta volna, milyen is volt a tanácselnökök ,,megválasztásának" demokratikus ügymenete. Ha azt tetszik gondolni, hogy a ,,NÉPEK" választották demokratikusssan újra meg újra az ő szeretett tanácselnöküket (miután szorgos munkával összegyűjtötték neki az ajánlószelvényeket !!! :-)))), akkor ezt elég rosszul tetszik gondolni. KICSIT (bővebben: NAGYON) másképpen működtek a dolgok. A tanácselnök szó eredeti formájában egyébként így néz ki (ha nem tudja megfejteni, hívjon nyugodtan segítséget): ???????????? ??????. (Kicsit segítek - ? ?????? ??? -: a ,,szovjet" - ez a második szó -- jelenti azt, hogy ,,tanács". Nem tudom, előbbre jutottunk-e, így, KÖZÖSEN? :-))))
  Szeretném, ha segítene itt nekünk a fórumon, hogy az ön ismeretei szerint mit csinált ,,Ö" (valójában: őőőőőőőőő) nagyon jól? Ha kérhetném: állításait ne kizárólag a fenti újságcikk közléseire alapozza (az nem érv, hogy a W.D. vezette önkormányzat tüntette ki, sőt...), hanem tegye hozzá saját (igazolt és megalapozott) ismereteit is.
  (Ha ön 30 évnél, pláne 40 évnél mégis idősebb, akkor minden fentebb írtat felejtsen el, akkor az üzenetem mindössze ennyi: ,,RÉSZEMRŐL REMÉNYTELEN-STOP-DE SEMMI BAJ-STOP-CSAK EGYEN, IGYON-STOP-CSÓKSZORCSÓK-STOP".)
  Remélem, nem hoztam nehéz vagy kellemetlen helyzetbe intellektuálisan-érzelmileg-idegileg.
  Válaszát örömmmel várva, minden brazilmagyart és magyarbrazilt üdvözölve:
  okosjóóóóóóóóóóóóóskazinhóóóóóóóóóóóóóóóóó”
 • 8. Nagy_Imre_Vancouver 2010. február 16. 23:18
  „"ha ennyiszer megválasztották."
  zizinyo: hany eves vagy?”
 • 7. zizinyo 2010. február 16. 19:43
  „4. <moderálva> 22- év ami nem kis dolog, biztos jól végezte a dolgát ha ennyiszer megválasztották.
  Szerintem teljesen mindegy hogy akkoriban hogy hívták tanácselnök vagy polgármester a dolga ugyanaz vezetni a várost. Amit Ő nagyon jól csinált!!!”
 • 6. egynő 2010. február 16. 16:06
  „Az éppen aktuális titulustól és szimpátiától függetlenül, nem kellene a városnak megemlékezni, esetleg saját halottjának tekinteni egy díszpolgárt?”
 • 5. ggg 2010. február 16. 11:43
  „a sportcentrumot tudomásom szerint 1987ben adták át...”
 • 4. mindigatutit 2010. február 16. 11:07
  „szép is lett volna ,ha 28év alatt semmi sem feljődött volna.ne szépítsünk-tanácselnök volt”
 • 3. Batistuta 2010. február 16. 11:05
  „A mai világban ismét divat lett komcsizni. Valszeg emiatt volt a KO óvatos, ami azért nagy bátorságra vall:-)”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Raboltak, majd marihuánát szívtak?

Két cimbora – harmadik társuk közreműködésével – közös barátjuk temetési szertartása… Tovább olvasom