Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Meghalt a hatodik gyermek

Meghalt az az újszülött, aki egy fertőszentmiklósi család hatodik gyermekeként jött a világra.

Fertőszentmiklóson nagy megdöbbenést keltett a hír, hogy egy ötgyermekes családnál a napokban – eddig meglehetősen tisztázatlan körülmények között – meghalt a hatodikként megszületett jövevény.
Az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat szerint élve született az a kislány, aki egy fertőszentmiklósi család hatodik gyermekeként jött a világra, s aki feltehetően ellátatlanság miatt órákon belül meg is halt. A rendőrség segítségnyújtás elmulasztása bűntettének megalapozott gyanújával indított vizsgálatot az édesanya ellen.

A megkérdezett falubeliek a huszonegy éve házasságban élő párt egyszerű, ugyanakkor szorgos és rendes szülőknek tartják. Az apa az egyik közeli gyárban dolgozik, az anya a főállású anyaság után az önkormányzatnál hivatalsegédként tevékenykedett.

Az édesanya tegnap már az iskola alkalmazásába állt volna takarítónőként, de egyelőre – érthető módon – hat hétig nem dolgozhat. A faluban senki nem érti, hogyan történhetett a titkolt terhességből való szülés, s az azt követő újszülötthalál. Az ügyben a rendőrség vizsgálatot indított.

Terhesgondozásra nem járt

– A rendelkezésre álló adatok szerint a 38 éves édesanya titkolta hatodik állapotosságát, terhesgondozásra sem járt – mondta Kiss Imréné rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – A napokban odahaza megszülte gyermekét, egy kislányt, aki – legalábbis az igazságügyi orvos szakértő megállapítása szerint – érett csecsemőként élve látta meg a napvilágot, de az ellátatlanság miatt órákon belül meghalt. Reggel hat óra tájban a férj szembesült a szülés tényével, ő értesítette a mentőket, akik a csecsemőn már nem tudtak segíteni. Az édesanyát a kórházba szállították.

– A szülés körülményei egyelőre tisztázásra várnak, miként az is, pontosan hány hetes terhességből származott a kislány. A rendőrség az édesanya ellen segítségnyújtás elmulasztása megalapozott gyanúja miatt indít vizsgálatot – hangsúlyozta a sajtóreferens. – Az anya szabadlábon védekezhet.

„ Nem emlékszem semmire"

– Nem emlékszem semmire, sem a szülésre, sem az azt követő órákra – rázza szomorúan a fejét Márta asszony, az ötgyermekes édesanya. – A kórházban tértem magamhoz, ott értesültem arról, meghalt a csecsemő. Nagyon megrázott a halál ténye. Férjem is, a gyermekek is nagyon sajnálták az új jövevényt, hiszen így három fiunk és három lányunk lett volna. S hogy kívánt terhességből származott-e a kislány, akit Évikének neveztünk el? Férjem hatgyermekes családból való, nekem is van testvérem. Öt gyermeket nevelünk tisztességgel – a legnagyobb már fodrászként dolgozik –, elfért volna a hatodik is. Nemrég nagyobbítottuk meg a házunkat, hogy kényelmes fészket biztosítsunk a gyerekeknek. Évikét elhamvasztatjuk, s Fertőszentmiklóson temetjük el.

Más volt, mint a többi

– Ez a terhesség más volt, mint a többi – folytatta az édesanya. – Sokáig nem is sejtettem, hogy terhes vagyok, hiszen még júniusban is megjött – igaz, ha kismértékben is – a mensesem. A hasam sem volt olyan nagy. Csak akkor gondoltam arra, hogy terhes vagyok, amikor már rúgni kezdett a kisbaba. S hogy miben érzem magamat hibásnak? Abban, hogy ekkor nem mentem el a terhesgondozóba...

A polgármester, Horváth Tibor szerint is érthetetlen, ami történt. – Minden tőlük telhetőt elkövettek, hogy szép otthont teremtsenek a családnak. Ezért sem gondoljuk azt, hogy az asszonynak akaratlagos köze lenne a hatodik gyermek halálához – tette hozzá a falu első embere.

Igazságügyi elmeszakértőnek kell döntenie

„ Azt egy igazságügyi elmeszakértői vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy az adott személy tudata élt-e olyan védekezési mechanizmussal a szülés idején és az azt követő órákban, hogy az átélt dolgokat meg nem történtnek éli-élte meg" – jelentette ki dr. Payer Erzsébet pszichiáter főorvos, a soproni Erzsébet-kórház osztályvezető főorvosa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még tart a gombaszezon

Még tart a gombaszezon. A csapadékos nyarat szárazság követte, ami nem kedvez a gombáknak. Tovább olvasom