Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Megerősödött a szélsőjobb a burgenlandi tartományi választáson

Elemzők szerint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tartományban a bevándorlásellenes kampányának köszönhette megerősödését.

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) megerősödését hozták a vasárnap megtartott tartományi választások Burgenlandban és Stájerországban az előzetes eredmények szerint, s mindkét tartományban szavazatokat veszítettek az országos szinten kormányzó nagypártok.

Burgenlandban az FPÖ hat százalékkal erősödött a legutóbbi eredményéhez képest, míg a két hagyományos nagypárt ebben a tartományban is visszaesett. A szociáldemokraták megőrizték első helyüket, de hat százalékkal, 42 százalékra estek vissza.

Az ÖVP öt százalékot veszített, 29 százalékot ért el. Elemzők szerint az FPÖ mindkét tartományban bevándorlásellenes kampányának köszönhette megerősödését, főként Stájerországban, ahol "Idegenként a saját hazánkban" és az "Új mecsetek helyett új lakásokat" szlogenekkel igyekezett megnyerni a választókat.

Burgenlandban az FPÖ egy áprilisi kampányrendezvénye keretében Féltorony (Halbturn) településen jelképesen "lezárta" a határt, a határellenőrzés visszaállítását követelte és azt, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be.

Stájerországban az FPÖ csaknem háromszor annyi szavazatot - 27 százalékot - kapott, mint a legutóbbi tartományi választásokon. Eredménye a nem végleges adatok szerint nem sokkal marad el az eddigi stájer kormányt adó és országos szinten is együtt kormányzó pártok, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) szavazatarányától. Az SPÖ 29, az ÖVP 28 százalékot ért el a tartományban.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24. VasVilla kerékpártúra Sopronban - fotók

A VasVilla kerékpártúra nemcsak a legnagyobb sportrendezvény, jótékony is: százezer forintot a… Tovább olvasom