Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Megélénkült a soproni diplomácia

Sopron - Az utóbbi hónapokban-hetekben Németországban, Görögországban, Olaszországban, Izlandon és Brüsszelben is járt soproni küldöttség. Városi delegáció hamarosan Erdélybe és Japánba viszi hírünket.
Soproni városi delegációk április végén Kemptenbe, májusban Bad-Wimpfenbe, május végén Itáliába, Montespertoliba, június elején Spártába, június végén Izlandra, néhány nappal ezelőtt Brüsszelbe látogattak.

– A városvezetés fontosnak tartja a testvérvárosi kapcsolatok ápolását, miként azt is, hogy minden lehetséges nemzetközi fórumon propagáljuk Sopront, illetve járjunk el érdekében. E külföldi utak is ezeket a célokat szolgálták – fejtette ki Fodor Tamás polgármester. – A küldöttségek összeállításánál nagy figyelmet fordítottunk arra, városunkat ne csak a közgyűlés frakciói, hanem adott esetben a kisebbségi önkormányzatok, a civil szervezetek, intézmények, művészeti csoportok is képviseljék.
A polgármester részletezte: kempteni útjuk a húszéves testvérvárosi kapcsolat megünneplésével kezdődött, s gazdasági tárgyalásokkal folytatódott. Jó hír, hogy augusztusban kempteni gazdasági szakemberek érkeznek Sopronba, hogy számba vegyék az együttműködés konkrét lehetőségeit.

Bad Wimpfenben az egykori kitelepítettekkel és leszármazottjaikkal találkoztak. Ennek keretében a soproni pedagóguskórus adott hangversenyt a németországi testvérvárosban. A toszkán városka, Montespertoli vezetése jubileumi borünnepre hívta meg a soproniakat, a küldöttségben szakácsok és zenészek is helyet kaptak. Brüsszelben pedig Szájer József invitálására tettünk látogatást, ahol közvetlen uniós pénzügyi források igénybevételéről tájékozódtunk a város érdekében.

Az Abdai Géza alpolgármester vezette küldöttség Spártában – a tízéves múltra visszatekintő partnerség apropóján – egy helyi sportvezető tiszteletére rendezett öregfiúk-futballtornán vett részt, amelyet a soproniak meg is nyertek. A kétoldalú megbeszélések is sikeresek voltak, mindkét város kész a kulturális és sportkapcsolatok kiszélesítésére. Az elmúlt időszakban is jártak soproni diákok és kulturális egyesületek Spártában és viszont. Izlandon pedig harminchét ország hatvannégy városának küldöttsége – köztük a 12–14 éves soproniak – részvételével zajlottak le a nemzetközi diákjátékok.

Medgyes és Japán várja a soproniakat

Soproni városi küldöttség utazik az erdélyi testvérvárosba, Medgyesre július 12-én, a hivatalos kapcsolatok megújítására. Július 23-án tíztagú delegáció – képviselők, hivatali dolgozók, a kórház egy alkalmazottja, illetve négy középiskolás – Japánba, Kazunóba látogat.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába állították le, tovább épül a mélygarázs

Sopron–Budapest - Bár a polgármesteri hivatal építéshatósági osztálya szerdán leállíttatta az építkezést, a beruházó SPT Mélygarázs Kft. nem kér fennmaradási engedélyt a liftházra és folytatja a Petőfi téren a munkálatokat. Tovább olvasom