Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Még nincs a helyén a Dorffmaister-kép

Sopron - Nyolc év telt el azóta, hogy megcsonkították a Szent György-templom Dorffmaister-képét. A restaurálás elkészült, a kép azonban nincs a helyén. Az oldalkápolna még vizes, és a védelemről is gondoskodni kell.
– Sajnos, egyelőre nem tudjuk helyére tenni a Dorffmaister-képet – mondja Bindes Ferenc, a Szent György-templom plébánosa. – A mellékkápolna fala többször beázott, és amíg ki nem szárad, nem tehetünk semmit. A külső falon a csapadékvíz elvezetését már megoldottuk, így további vizesedéstől nem kell félnünk. A kápolna teljes restaurálása is hátravan még.

Bindes Ferenc hozzátette, ha ezzel elkészülnek, meg kell oldani a kép védelmét. A tervek szerint egy vastag üveglapot helyeznének a festmény elé, vagy az egész kápolnát lezárnák plexilappal. A kápolna felújítása és a védelem legalább kétmillió forintba kerül. Ennyi pénz azonban jelenleg nem áll rendelkezésre. A plébánia anyagi erőit az 1633-ban épült s így Közép-Európa legrégibb működő orgonájának restaurálása köti le.
– Mivel a templom állandóan nyitva van – az altemplom miatt –, tartunk attól, hogy valaki újra szemet vet rá. Egyelőre biztonságos helyen őrizzük – zárja a plébános.

Nincs eredmény
1999 januárjában vandál kezek kivágták a kisded Jézust tartó Madonna alakját a Dorffmaister István Jótanács Anyja című alkotásából. A rendőrségi nyomozás azóta sem hozott eredményt, noha a kép eszmei értéke milliókban számolható.

Bertha Ágnes
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a kismartoni kastély lovardáját

Kismarton - Felújítják és átépítik a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély lovardáját. A 19… Tovább olvasom