Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Még nem épül üvegfaerdő a focipályán

A csökkentett források miatt a fertődi Esterházy-kastély közelében mégsem épül meg az üvegfaerdő. A mintegy félmilliárd forintból egy egyszerűbb fogadóépület valósul meg.
Várhatóan még az idén, de legkésőbb január elején dönt a kormány a fertődi Esterházy-kastély felújításának II. üzeméről. Az eredeti terveket azonban idő közben át kellett dolgozni, mert kiderült, nincs elegendő pénz a grandiózus tervek megvalósítására. Mint ismeretes, a kastély közelében, a jelenlegi sporttelep szomszédságában épül meg a fogadóépület. Ide egy üvegfaerdőt is megálmodtak, amelyet az országos tervtanács is támogatott – mondván nagyszerűen illeszkedik a kastély építészeti stílusába. A fogadóépületet az eredeti elképzelések szerint lábakra állított zöld üveggömbök alkották volna. S mindez egy fákkal körülvett tisztást idézne. Csakhát a pénz közbeszólt. Erre a célra ugyanis jelenleg mintegy félmilliárd forint áll rendelkezésre.

A kastély előtt elhaladó autóforgalom elvezetése, valamint az új épület jobb megközelítése miatt egy elkerülő utat is építettek volna. Úgy tűnik, ez utóbbi szintén anyagi okok miatt csupán terv marad.

Fontos, a II. ütem további projektjei nem szenvednek csorbát. Így megújulnak a gránátos házak, a kamara- és a rózsakertek, helyreállítják bábszínház-, a kínai lakosztály épületeit, valamint a kiskastélyt is. Ezek összes költsége 2,4 milliárd forint.

– Szomorú vagyok, hogy nem valósulhat meg az álomszerű terv, azaz nem lesz az üvegfaerdő – mondta el a kisalfold.hu-nak Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. – A módosított tervek szerint látványelemeiben lecsökkentett üveg fogadóépület épül meg. Ez így is impozáns lesz, és a fertődiek, valamint a turisták érdekeit szolgálja majd. Úgy számolunk, a kormánydöntést követően a jövő év nyarán megköthetjük a szükséges szerződéseket. A kivitelezés pedig szeptemberben kezdődhet el.

Varga Kálmán szólt a kisvárosi sporttelep helyzetéről is: a futballpálya egyelőre a helyén marad. A fogadóépület alagsorában alakítják ki az öltözőket és a kiszolgáló helyiségeket. A hosszú távú tervekben viszont az szerepel, hogy a labdarúgó pályán egy pihenő tisztást alakítanak ki.

– A célunk az, hogy a fejlesztések mellett fertődi sportélet se szenvedjen hátrányt – folytatta az igazgató. – A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága városban számos területtel rendelkezik. Az önkormányzatnak felajánlottuk a csere lehetőségét, és így közösen tudnánk megtalálni a sporttelep új helyét.

Olvasóink írták

 • 4. quaestor 2009. december 20. 07:43
  „Üvegfa erdő??? Minek???? Tiszta agymenés.... Illeszkedik a kastély építészeti stílusába??? Na ne már... Teljesen felesleges.
  Nem a műemlékvédelem feladata, de akkor is inkább meg kell(ene) oldani Eszterháza és Süttör közötti kerékpáros közlekedés biztonságos feltételeit, nem???? Vagy ez túl realista hozzáállás? Igaz, egy kerékpár útban semmi látványos nincs...nem bolt.”
 • 3. jánosi 2009. december 19. 21:37
  „Elképesztő, hogy mi mindenre pazarolják a máshol jobban felhasználható pénzt !
  Üvegfa erdő ? 40 cm -es kilátó, kutya welnesz, satöbbi ! Ennyire jól megy ? egyeseknek elment az esze...
  A jó öreg fertődi pálya kinek a szemét szúrja ?”
 • 2. gall 2009. december 16. 00:54
  „Szomorú vagyok, hogy nem valósulhat meg az álomszerű terv, azaz nem lesz az üvegfaerdő - mondta el a kisalfold.hu-nak Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. - A módosított tervek szerint látványelemeiben lecsökkentett üveg fogadóépület épül meg.----------------elmebeteg.”
 • 1. Hozzászóló 2009. december 15. 13:13
  „Szerencsére lehúzták azokat az őrületes üvegfákat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétmilliárdos pályázati támogatás a NYME-nek

A hétmilliárd forintos támogatással nemzetközi kutatóegyetemmé válhat az egyetem. Tovább olvasom