Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Még mindig bűzlik a répaszelet

A petőházi cukorgyár tartósan kizárólag a saját területén tárolja a répaszeleteket.
– A petőházi cukorgyár tartósan kizárólag a saját területén tárolja a répaszeleteket. A melléktermékről Fertőszentmiklósra tőlünk biztosan nem került – jelentette ki Gyuricsek András, a Magyar Cukor Rt. mezőgazdasági igazgatóhelyettese. – A répaszeleteket – Szanytól Zsiráig bezárólag – több mint 500 hektáron juttattuk a termőföldekbe.

SMS
„ Szívesen várjuk kerti piknikre a petőházi cukorgyár osztrák tulajdonosát, aki a rothadó répaszeleteket a fertőszentmiklósi lakóházaktól 50 méterre hordatta ki. Kérjük, bírjon ki egy estét velünk a szabadban, vagy a lakásban nyitott ablaknál."
Jelenleg a saját területünkön túl kizárólag Fertőendréden két bérelt szántóföldön tároljuk a szeleteket. De ezek is közel két kilométerre vannak Fertőszentmiklóstól. A gazdáknak egyébként tonnánként ezer forintot fizetünk, hogy vigyék el tőlünk a mellékterméket. Az elmúlt szezonban a tervezett 600 helyett 800 ezer tonna répát dolgoztunk fel. Így jelentős mellékterméktöbblet keletkezett, amelyet már képtelenség feletetni a szarvasmarhákkal.

Gyuricsek András elismerte, eső előtt, amikor „nyomott az idő", valóban rendkívül kellemetlen és büdös tud lenni a répaszelet. A végső és környezetbarát megoldás az lesz, ha a melléktermékből biogázt állítanak elő. Ez a terv nem is reménytelen, hiszen jól haladnak a kutatások, a kaposvári gyárban ebben az évben már a kísérleti gyártás is elindul. Erre a projektre egyébként idén a Magyar Cukor Rt. 50 millió forintot fordít.

– Már most megkezdtük a felkészülést, hogy az idén keletkező nedves répaszeleteket el tudjuk helyezni – folytatta az igazgatóhelyettes. – Mivel a répaszeletek nyolcvan százaléka víz, így nem éri meg nagy távolságra elszállítani, azaz továbbra is a szántóföldeken szórják majd szét. Ezeket a területeket egyébként rendszeresen ellenőrzi a növény- és talaj-egészségügyi szolgálat. Eddig kifogás nem érkezett – zárta Gyuricsek András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárkölcsönző hálózat

Holland mintára építenek a nyugat-pannon térségben regionális kerékpárkölcsönző hálózatot. Tovább olvasom