Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Még idén foroghatnak a szélkerekek

Közmeghallgatással egybekötött lakossági fórumot tartottak szombaton Sopronhorpácson. A helyi közhasznú egyesület a kérdéseket írásban juttatta el a polgármesternek.
– Tavaly mintegy 144 millió forintból gazdálkodott Sopronhorpács, ebből körülbelül hetvenmillió volt az állami normatíva – kezdte az elmúlt év értékelését Talabér Jenő sopronhorpácsi polgármester a szombati lakossági fórumon. – Létfontosságú az iskola és az óvoda működtetése, fejlesztése. Az Alpokalja kistérségi társulásban vállaltuk az oktatási gesztorságot. Az általános iskolában például olyan szakemberek tevékenykednek, akik az eltérő nevelési igényű diákokkal foglalkozhatnak.

Ráférne a bővítés az óvodára

– Az óvodába jelenleg 44 kisgyermek jár, miközben 37 főt képes befogadni a mostani intézmény – folytatta Talabér Jenő polgármester. – Éppen ezért ráfér a bővítés és a korszerűsítés. Ugyanez mondható el az iskoláról is. Igaz, 118 tanulónk van, ez a létszám 200-ig bővíthető.

Felújítás után rosszabb lett az út

A Sopronhorpácsért Közhasznú Egyesület korábban már összeállította a kérdéseket. Észrevételként felmerült, mikor hozzák rendbe a tavaly átadott Sopronhorpácsot Zsirával összekötő mezőgazdasági utat, mert a felújítása előttinél is rosszabb állapotban van most. Talabér Jenő elmondta, megállapodtak a kivetelezővel, hogy idén tegye rendbe az utat, ellenkező esetben akár bírósághoz is fordulnak. További észrevétel volt, hogy az úgynevezett sopronhorpácsi elkerülőút mikor épül meg. A polgármester közölte, az építési engedélyeztetés folyamatban van, de a legkorábbi kezdési időpont 2007.

– A községnek jelenleg pénzre van szüksége, a képviselő-testület úgy döntött, a jelenlegi alsó tagozatos iskola épületét értékesíti, hogy a befolyt összegből a felső tagozatos épületet bővíthessék, így egy helyre kerül a nyolc évfolyam – folytatta Talabér Jenő. – Évek óta visszatérő ügy a kastély helyzete. A vagyoni igazgatóság tájékoztatása alapján a Széchenyi-kastélyt idén tavasszal pályázat útján lakottan értékesítik.

Év végén már foroghatnak

Balla József, a tervezett tizenegy tornyos szélerőműpark koordinátora közölte, a villamosenergia-hálózatban az elmúlt évtizedekben rengeteg fejlesztés elmaradt. Ez pedig gátolja a szélerőművek létrejöttét. A tervek szerint hatmilliárd forintból transzformátorállomás és egy új magasfeszültségű távvezeték épül Szombathelyig. A térségünkben létrehozandó szélerőművek befektetői konzorciumot hoztak létre. Sopronhorpács esetében már rendelkeznek környezetvédelmi engedéllyel és a szükséges szerződéseket is megkötötték. A szélkerekek a tervek szerint legkésőbb az év végén már foroghatnak is.
A településen működő, hobbiállateledelt gyártó üzem képviselője, Borsfai Csaba kijelentette, a közelmúltban lezajlott tulajdonosváltással nem kerültek veszélybe a munkahelyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás előtt a Széchenyi-gimnázium

Az idei esztendő legnagyobb soproni beruházása minden bizonnyal a Széchenyi-gimnázium teljes felújítása lesz, abban az esetben, ha a parlament – várhatóan tavasszal – jóváhagyja a címzett támogatásokat. A program 600 millió forint értékű. Tovább olvasom