Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Matáv Sopron: maradt a kilencedik hely

Egy felemás, viharos és összességében a várakozástól kicsit elmaradó évet zárt a Matáv Sopron élvonalbeli labdarúgócsapata, amelynek ma a tervekkel ellentétben nem sikerült előrelépnie, hanem ugyanúgy a 9. helyen végzett, mint az előző szezon végén.
Különböző okok miatt nem kevesebb mint öt szakember ült az együttes kispadján az évad során, Reszeli Soós István, Fedor Sándor, a tragikusan elhunyt Simon Tibor, majd Farkas József és végül Bognár György.

Öten a kispadon

A tavaszi szezonra Simon Tibor és segítője, Farkas József vette át a csapat munkájának szakmai irányítását. Psszel, még Reszeli Soós István dirigálása mellett voltak jó periódusai a csapatnak, de akadtak gyengébb szakaszok is. A szezon zárásakor egy emlékezetes jégfocimérkőzésen kikapott Újpesten a Matáv, így a 9. helyen zárt. Farkas József egész tavasszal a soproni gárda mellett dolgozott, Simon Tibor halála után pedig két mérkőzésen ő dirigálta a szakmai munkát a rájátszásig, azaz Bognár György érkezéséig.
– Milyen szakmai szempontok alapján kezdték meg a felkészülést a tavaszi évadra ?
– Psszel nagyon sok gólt kapott a Matáv – mondta Farkas József. – Elsődleges volt a csapat védekezésének felépítése, összerakása. Nagyon aprólékos munkával, úgy gondolom, sikerült ezt megoldani. Ezenfelül nagyon fontosnak tartottuk, hogy egy stabil gerincet, vázat adjunk a csapatnak és ezt a Szabados, Somogyi, Tóth Mihály középső tengely formájában szintén sikerült megtalálnunk. Az ősszel elég kevés meccset nyert itthon a csapat, szerettük volna hazai pályán győzelmekkel megörvendeztetni a szurkolókat. Azt kell mondanom, ez sikerült, megvertük a Dunaferrt, a Fradit és a később bajnokságot nyert ZTE csapatát.
– Hat meccsen át veretlen maradt a gárda, számítottak-e ilyen szereplésre, és minek volt ez köszönhető ?
– Azt természetesen nem vártuk, nem várhattuk, hogy ilyen sokáig veretlen marad a gárda, de nagyon örültünk annak, hogy így alakult. Úgy gondolom, ebből az időszakból egyénileg nem is érdemes senkit kiemelni, csapatként működött kitűnően a társaság, nagyon egységesek voltunk, mindenki nagyon akarta a sikert.
– Távozott Salagean, érkezett három új fiú, mennyire jelentettek erősítést ?
– Úgy gondolom, Pintér Zoltán, aki egy összekötő kapocs volt a védekező- és a támadójáték között, nagyon nagy nyeresége volt az együttesnek, nem véletlen, hogy a válogatottba is bekerült. A rájátszásban három meccsen nem szerepelhetett, érződött is, hogy hiányzik. Ami Fehér Zoltánt illeti, jól kezdett a fiatal, olimpiai válogatott labdarúgó, de megítélésem szerint a szezon végére elsősorban idegileg elfáradt. Hozzáteszem, ezzel nem volt egyedül. Eguija Javrujan helyzete nem volt könnyű. A Sira – Tóth Mihály ékpár mögött többnyire csereként jutott szóhoz, de becsületére legyen mondva a fiatal csatárnak, hogy szinte mindig tudott valami pluszt adni a csapatnak, gondoljunk például a Fradinak lőtt góljára.

A tragédia után

– Nem mehetünk el szó nélkül a szomorú tragédia, a haláleset mellett, amelynek gondolom, voltak kihatásai a továbbiakra...
– Természetesen. Nagyon nehéz időszak volt, főleg lelkileg. Szerintem egy nagyon tehetséges, ambiciózus, fiatal edzőt vesztett el a magyar futballtársadalom. A csapatnak is nehéz volt feldolgozni a történteket, de úgy gondolom, valahogy túltette magát a tragédián. Itt azért meg kell említenem, hogy a felügyelőbizottság és Klement Tibor minden segítséget igyekezett megadni a csapatnak. Utóbbi, aki végigkísérte a csapat szakmai munkáját, még Cipruson is ott volt az edzőtáborban, a kritikus, nehéz meccseken a kispadról próbált segíteni, erőt adni a srácoknak.
– Két meccsen ön dirigálta a csapatot, az Újpest ellen és a Debrecen ellen...
– Az Újpest elleni meccs előtti éjjel halt meg Simi. Felmerült, hogy halasszuk el a meccset, de nem volt új időpont és a srácok is játszani akartak. Ebben a nagyon keserű hangulatban a szezon talán legszebb győzelmét aratták az Újpest ellen. Ezt a valóban gyönyörű győzelmet Simon Tibi halála beárnyékolta. Debrecenben aztán hősies akarással döntetlent harcolt ki a gárda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az én városom

Sopron szabad királyi várossá nyilvánításának 725. évfordulója tiszteletére a Soproni Képzőművészeti… Tovább olvasom