Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Másfél milliós orvosi fizetés

Dániában nagy a presztizse az orvosi hivatásnak, évente 1200 fiatal kerül erre a pályára.
Dánia területét és lakosságának létszámát tekintve is feleakkora, mint Magyarország, egészségügyi-ellátási rendszere mégis példa Európa országai számára, derült ki tegnap a Dán Királyi Nagykövetség egészségügyi napján.

A soproni Polgármesteri Hivatal és a Dán Királyi Nagykövetség egészségügyi napot szervezett, annak érdekében, hogy a megfontolandó dán példa, együttgondolkodásra ösztökélje a hallgatóságot. A programon Sopron egészségügyi és szociális intézményeinek dolgozói vettek részt, ők szembesülhettek a Jónap Gábor kereskedelmi főtanácsadó előadásából kibontakozó „egetverő" különbségekkel.

Dániában nagy a presztizse az orvosi hivatásnak, évente 1200 fiatal kerül erre a pályára. Egy kórházi orvos havi fizetése 42 ezer dán korona, ez közel másfél millió forintnak megfelelő összeg, a nővéreké 770 ezer forintnak felel meg. A dán egészségügy sarokkövének azt tartják, hogy szinte teljes egészében adókból finanszírozott. Az állami bevételek 8,4%-át fordítják e terület működtetésére.

A kórházi ellátást csak a valóban rászorulók vehetik igénybe, egyébként otthonukban, járóbetegként gyógyulnak a betegek. Hogy kinek milyen ellátásra van szüksége, a vállalkozóként dolgozó 3700 háziorvos dönti el. A kórházi ellátás ingyenes, általában nincs várakozási idő. Ha egy beteg mégis 3 hónapnál tovább nem jut be kivizsgálásra, automatikusan valamelyik magánkórházba utalják.

A kórházak működtetése nem állami, hanem megyei hatáskörben történik. A helyi önkormányzatok pedig a háziorvosi és fogorvosi hálózatot, valamint a háziápolást működtetik. A gyógyászati segédeszközök minden rászorulónak térítésmentesen járnak. Nem csoda, ha egy közelmúltban végzett felmérés szerint a dánok 90%-a tökéletesen elégedett az egészségügyi ellátással. Mindezeket hallván volt min elgondolkodni...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvénytelen az első időközi választás

A soproni országgyűlési képviselő- választás első, az alacsony részvétel miatt érvénytelen fordulója mind a hét képviselőjelöltnek csalódást okozott. November 28-án négy jelölt neve biztosan szerepel majd a szavazólapon, hárman még megfontolják indulásukat. Sopronban még nem volt időközi választás és az időjárás sem kedvezett annak, hogy az emberek kimozduljanak otthonról. Tovább olvasom