Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Másfél hónapra leáll a soproni színház

Takarékossági okokból decemberben és január első felében nem lesz előadás a Soproni Petőfi Színházban.

- Elfogyott a darabok játszására fordítható, egész éves keret, decemberben a Petőfi Színházban nem tartunk előadásokat – sommázta a helyzetet Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Decemberben a Liszt Központban öt bérletes színházi előadást tartunk. A Sopron Orfeum egy zenés kabaré, azaz nincsen "színpadhoz kötve". Így a kamara előadások helyett idén egy nagyszínházi darab került át a Lisztbe.

Mint megtudtuk, a színházban decemberben és január első felében nem lesznek előadások. A hagyományos, két ünnep közötti előadásokra sem kerül sor.

A fűtéssel, a világítással és az egyéb költségekkel így mintegy másfél, kétmillió forintot lehet megspórolni. A színházban dolgozók a Liszt-központban végzik feladataikat.

- A bérletek eladásával nem volt gond, tehát nem mondhatjuk, hogy a soproniak elfordultak volna a színháztól – részletezte Nyerges Ferenc. – Továbbra is azon dolgozunk, hogy miként lehetünk még hatékonyabbak és költségtakarékosak úgy, hogy ebből a közönség a lehető legkevesebbet vegyen észre.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. nága 2011. november 30. 21:12
  „Szájer Józsefhez kellene fordulni, aki a város díszpolgára is és hátha felajánlana valamit a "kultúra oltárára", ill. segítene szponzorációt szerezni szeretett városa színházának!”
 • 21. pantani86 2011. november 29. 18:51
  „Nyerges Úr, könyörgöm ne nevezze mégegyszer színháznak a fejlámpás_éneklős_showműsorokat, amiket a nyúzikel arénába hoznak!”
 • 20. norbi29 2011. november 29. 18:16
  „hisz már társulata sincs Sopronnak,
  csak ezt elég ügyesen probálják elhallgatni :D”
 • 19. látó 2011. november 29. 17:46
  „Fejlődés-e ,hogy olyan fejlesztéseket hajtok végre, melyek működési kiadásaihoz a fejlesztések végrehajtása után keresem a forrást?? Lásd konferencia központ, városi stadion, jégpálya, Innvovációs központ, mélygarázs, apartman ház, Egyetemi fejlesztések, páneurópai piknik, Fő tér...barlangszínház??
  Szerintem ezt legfeljebb műszaki szempontból lehet értékelni, de ez nem fejlődés, mindez legfeljebb rövidtávon javított a komfortérzeten!! Ez továbbra is meggyőződésem!”
 • 18. amalfi 2011. november 29. 17:39
  „17. NyergesFerenc 2011.11.29. 17:09
  "Nem tudom, hogy mennyi hiányzik a Város 2012-es költségvetéséből, de biztos vagyok benne, hogy ezeken a gondokon túl lehet és kell lépni"
  Uram! Hogyan lehet ezeken a gondokon túllépni?! Szőnyeg alá söpörjük aztán majd lesz valami?
  Ön sem ezt tette a színházzal! Nincs pénz, nincs a színházban előadás. Nem örömteli dolog, de ezt sajnos tényleg el kell fogadni. De ne védje már városunk vezetőit, vakok ők, nem vakmerők!”
 • 17. NyergesFerenc 2011. november 29. 17:09
  „Tisztelt Biczi Úr! Sok "kicsi" sokra megy. Az egyszemélyi vezetői kötelezettségem, hogy a fennálló keretek között úgy finanszírozásában, mind szakmailag eredményesen vezessem a Pro Kultúrát. Minden stimmel, erről akár Ön is bármikor meggyőződhet. Nem gondolom blamázsnak a Helyi Témát, inkább széles körben olvasottnak, persze vannak és lehetnek kritikák, nem is lenne jó, ha mindenkinek ugyanaz a cikk vagy színdarab tetszene. Lehet, hogy a jövő évi költségvetési koncepcióban szerepel a közösségi lapra 29 millió, de mi helyette nagyrészt külső, más forrásból oldjuk meg az új, soproni "Soproni Témát". Erről - a költségvetési tervezet készítését követően - már tájékoztattam a Városvezetést. Az összegnek jobb helye lehet másutt.
  Nem tudom, hogy mennyi hiányzik a Város 2012-es költségvetéséből, de biztos vagyok benne, hogy ezeken a gondokon túl lehet és kell lépni, a Város tovább fog fejlődni és 2013-ban vagy legkésőbb 2014-ben Önnel együtt fogunk örülni pl. a Barlangszínház és Témapark - a régió egyik új projektje - megnyitásának. Ha kérdése, javaslata van, bármikor várom intézményünkben. Üdvözlettel: Nyerges Ferenc”
 • 16. Biczi_László 2011. november 29. 16:15
  „Azért ez fura.
  1,5-2 milliót spórolunk ezzel az írás szerint. A Pro Kultúra éves költségvetése milliárdos nagyságrendű. Itt valami nagyon nem stimmel.
  Örülök, hogy megszűnik Sopronban a Helyi Téma, igencsak blamázs volt már az a lap. Ugyanakkor problémának látom, hogy a jövő évi költségvetés koncepciójában, több, mint 29 millió szerepel közösségi sajtókiadványok címszó alatt. Ez nem azt mutatja, hogy szponzorok és hirdetők tartják majd el az új újságot.
  Mindez csak azért probléma, mert nagyjából 3,5 milliárd, azaz 3500 millió Forint hiányzik a város 2012-es költségvetéséből. Ekkora bizonytalanság mellett nem szerencsés még saját újságot is finanszírozni.
  De, persze nem csak ez a gond...”
 • 15. Gould1985 2011. november 28. 22:16
  „Melyik jelenlegi hozzáértőnek van érvényes jegye decemberre? Mert akkor megértem, ha ennyire osztja az igét, mert lemaradt valamiről... De a bérletes népek sem hiszem, hogy előadás híján fognak maradni, hiszen csak megtartatik az összes, amire bérletet váltott... Akkor pedig nem értem, miért ez a dobálózás. Inkább örüljünk, hogy még van színház! Ennyire erélyesen megveszitek az eredeti CD-ket is, és nem letöltögettek? Mert ahány baromi okos "kritikus" van itt, és mindegyik venne egy eredeti CD-t, kétszeresére nőne a lemezelőadás...:D”
 • 14. Majsztró 2011. november 28. 20:40
  „kicsit oldjuk a hangulatot :))
  http://indavideo.hu/video/A_leminosites”
 • 13. Majsztró 2011. november 28. 18:50
  „itt is csak a háborús retorika... nem unják még a narik ezt a sok háborúzást? biztos a spekulánsok miatt nem lesznek előadások decemberben és januárban... biztos nem azért, mert rosszul gazdálkodtak... ááá...”
 • 12. Gould1985 2011. november 28. 18:26
  „Én tudom, hogy meg lesznek tartva az előadások, a kérdés költői volt. Csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy egy ilyen jellegű kapuzárás nem okvetlenül a világvégét jelenti! :)”
 • 11. látó 2011. november 28. 18:22
  „Ha már Churchill...szerintem ide illik:"Az ellenséget mindig félre kell vezetni, a széles körű közvéleményt is félre lehet vezetni néha a saját érdekében, a szövetségest azonban sosem szabad becsapni."”
 • 10. bogote 2011. november 28. 18:16
  „Sajnos minden szinház pénzhiánnyal küszködik.”
 • 9. pénzszóró 2011. november 28. 17:01
  „Itt az idő,most vagy soha! Mozi bezárt,mos a színház következik!
  -ÉN ERRE MÉRGET VESZEK!”
 • 8. NyergesFerenc 2011. november 28. 16:55
  „4. Jövő januártól a HT helyett saját városi lapot olvashatnak a soproniak, melynek kiadásai jelentős részét hírdetésekből és szponzoroktól fedezzük. 5. Az évad folyamán természetesen minden bérletes előadás meg lesz tartva! 6. Van színház és lesz színház! Churchillnek a II. v.háborúban az egyik munkatársa azt ajánlotta, hogy csökkentsék a kultúrára szánt pénzt. "Akkor minek háborúzunk?" kérdezte a miniszterelnök. A színház és a kultúra ma már alapvető igény, van és lesz is.”
 • 7. NyergesFerenc 2011. november 28. 16:03
  „1. Nem félreszámolta, túlköltötte a színház a felhasználható keretét. 3. A Színház lejátszotta az őszi időszakra szánt bérletes előadásokat, a Liszt Központban lesznek színházi előadások és az MKB Musical Aréna is tart két nagyszabású Abigél előadást, tehát a soproniak nem maradnak színház nélkül. Ezen kívül decemberben a Liszt Központban ( és másutt is ) sok kulturális előadásra kerül sor.”
 • 6. falcobiarmicus 2011. november 28. 16:01
  „Nincs már mozi csak méregdrága cinema, nincs már színház sem,a kórház elképesztő emberhiányban és pénzhiányban szenved,a helyijáratokon nincs fűtés,az élelmiszerárak folyamatosan növekednek, nem beszélve az üzemanyagról és még sorolhatnánk...valóban ELKÉPESZTŐ !!!! Aki nem külföldön dolgozik, az már régesrégen nem látja az alagút végén a fényt, de már az alagutat sem.Aki meg kint van, itthon nem adózik és van lámpája az alagúthoz :) Megismétlődik 1956: elvándorolnak a fiatalok.De komolyan? Aki itt marad(t) azzal mi lesz?”
 • 5. Gould1985 2011. november 28. 16:00
  „Mindenki azt olvasta, hogy nem lesz megtartva az összes előadás? Vagy hogy költséghatékonysági okokból bezárnak egy intézményt másfél hónapra? Mert a kettő nem egyezik! Másfelől tudjátok mit, inkább egy színházat zárjanak be, likviditási gondok miatt, mint egy iskolát!”
 • 4. psanyi 2011. november 28. 15:47
  „Nincs baj, a Helyi témára még futja!

  Onnan épp elegendő mennyiségű kultúrához juthat a nagyérdemű.”
 • 3. nága 2011. november 28. 15:36
  „SZÉGYEN!!! Most már se társulat, se épület ?! Néhány napja még nem ezt kommentelte Ny.F!”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent a Csík zenekarral: Teltház a soproni templomban

Közeleg már az emberfia címmel hét várost érintő adventi turnéra indult a Csík zenekar. Elsőként… Tovább olvasom