Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Már áramot termelnek a nagy szélkerekek

Sopronkövesd - Várhatóan Csehországba szállítják vissza az elmúlt pénteken Sopronkövesden a szélerőműpark építésekor ledőlt darut. A turbinák már próbaüzemben termelik az áramot.
A munkaügyi felügyelőség nem, a rendőrség viszont folytat vizsgálatot a múlt héten pénteken Sopronkövesdnél eldőlt daru ügyében. Mint arról korábban beszámoltunk, a szélerőműpark felépítésének végeztével elkezdték a daru lebontását. A munkálatok közben – feltehetően anyaghiba miatt – a lánctalpas szerkezet megbillent és eldőlt. Információink szerint a darut visszaszállítják Csehországba.

A megjavítása, valamint az elemek átvizsgálása megközelítené a gép vásárlási értékét, így a javítástól eltekintenek, az épen maradt részeket pedig alkatrészként használják majd. A szélerőműpark elkészült, jelenleg tart az egy hónapos próbaüzem. Jelenleg két turbina termel áramot, de folyamatosan kapcsolódnak rá a hálózatra. Lendvai Péter, a beruházó Hungarowind Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta, jelenleg nem tisztázott, hogy az ezen időszak alatt átvett áramot ki fizeti ki számukra. A jogszabály ugyanis erről nem rendelkezik.

A daru épen maradt részeit alkatrészként lehet felhasználni.

– A törvényi szabályozás az év elejétől megváltozott, a szélenergiát tekintve nagy fejetlenség tapasztalható – folytatta az igazgató. – Előírás például, hogy reggel kilencig küldjük el, másnap negyedórás lebontásban mennyi áramot termelünk. Ezt azonban nehéz előre megtervezni, hiszen a meteorológiai szakemberek nem vállalnak garanciát az előrejelzésre. A turbinák másodpercenként négyméteres szélerősségnél lépnek működésbe, ekkor még közel nulla a teljesítmény. Amint másodpercenként egy méterrel nő a szél erőssége, már 500 kW a teljesítmény. A tényleges és az előre jelzett áram közötti különbözet után bírság jár. Amennyiben nem vagyunk biztosak az adatokban, egyszerűbb azt jelenteni, hogy nulla energiát állítunk elő. Ez esetben kevesebb a büntetés, mintha eltérnénk az előzetes adatoktól.

A szakma éppen ezért minél előbbi egyeztetést sürget a szaktárcával. A közeljövőben hazánkban is nagy számmal indulhatnak el a szélerőműparkok, ettől kezdve pedig gazdaságilag is érezhető lesz a mostani szabályozási hiányosság.

Olvasóink írták

 • 5. magyar 2008. február 20. 19:52
  „Eredetileg sokkal többet terveztek, de nem kell, mert a villamos művek nem veszi át. Inkább vesz külföldön 30%-al drágábban mint Németország. Mindig azt emlegetik, hogy erőművet kell építeni, mert kevés, de az olcsó energia az nem kell, ha nem így lenne, akkor nem is Magyarország lenne.”
 • 4. m 2008. február 20. 19:31
  „Az egyik legkörnyezetbarátabb energiaforrás.Többnek kéne lennie.Vegyünk példát szomszédainkról.”
 • 3. joco 2008. február 20. 07:01
  „iksz: akkor az osztrák "nép" okosabb ?, Náluk már lassan minden "dorf"- közelében "szélkerék" müködik.”
 • 2. iksz 2008. február 19. 09:32
  „joco!nem,a nép.beetették őket hogy káros,hangos,stb...
  Ágfalva határába is akartak,de a nép tiltakozott,még olyan kifogás is elhangzott hogy akkor a környéken állandóan fujni fog a szél. :)Meg a lovak félni fognak. :)”
 • 1. joco 2008. február 19. 06:17
  „Csak egy kérdés: Nálunk miért ilyen kevés a "szélkerék"? Talán megint a nagy okos ZÖLDEK okoskodnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vastapsot kapott a Döglött aknák

Sopron - Vastapsot érdemelt Csurka István Döglött aknák című komédiájának premierje a soproni Petőfi… Tovább olvasom