Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Magyarul tanulnak a külföldi diákok

A 163. tanévnyitó ünnepséget tartották tegnap a Széchenyi-gimnáziumban, ahol öt külföldi diák folytatja középiskolai tanulmányait. A fiatalok először járnak Magyarországon.
A Széchenyi-gimnázium tegnap rendezett évnyitójának különlegessége volt, hogy bemutatkozott az az öt diák, aki az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány keretében tölt el egy tanévet az intézményben.

Széchenyi-évnyitó: Bangáné Jarecsni Rita (a mikrofonnál), a nemzetközi csereprogram-alapítvány hazai igazgatója mutatta be az öt külföldi diákot. Fotó: Magasi Dávid
Széchenyi-évnyitó: Bangáné Jarecsni Rita (a mikrofonnál), a nemzetközi csereprogram-alapítvány hazai igazgatója mutatta be az öt külföldi diákot. Fotó: Magasi Dávid

– Nálunk tananyag az 1989-es Páneurópai Piknik, amit a berlini fal leomlásának egyik előzményeként tartunk számon. Többek között ez is szerepet játszott, hogy Magyarországot választottam cserediákként – közölte a Kisalföld érdeklődésére a Németországból érkezett Nelly Latzko.

Griet Claerbout Belgiumból jött Sopronba. – Magyarország a csikósok és a gulyás országa. Amit olvastam a történelméről, azt nagyon érdekesnek találtam. Szeretném, ha Magyarország a második otthonommá válna – fogalmazott.

Warute Udomrut Thaiföldről repülte át a fél világot, hogy részt vegyen a soproni évnyitón. – Számomra Magyarország Európát fogja jelenteni, hiszen még sosem jártam a kontinensen. Magyarországot eddig csak útifilmekből és turisztikai magazinokból ismertem, kíváncsian várom a tanévet – mondta.

– Sokat hallottam arról, hogy lovas nép a magyar. S mivel jómagam is lovagolok, egy okkal több, hogy egy évet Magyarországon töltsek – mosolygott az olasz Beatrice Ottolina.

Mai Nomura Japánból érkezett, hogy elsajátítsa a magyar nyelvet, és megismerkedjen kultúránkkal. – Nehéznek találom a magyart, de szép kihívás lesz, hogy megtanuljam. Magyarországról láttam már egy tévésorozatot, szimpatikus országnak találom. Remélem, sok barátom lesz Sopronban...

– A nemzetközi cserediákprogramban a fiatalok főként nyelvtanulás, illetve más országok kultúrájának megismerése, ismeretségi kör bővítése céljából utaznak külföldre. Nyelvtudásukat a későbbiek folyamán akár nyelvtanárként, akár a diplomácia területén vagy multinacionális cégeknél való elhelyezkedés során hasznosítják – tájékoztatott Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány magyarországi ügyvezető igazgatója.

– Hazánkban két évtizede működik a program. Ez idő alatt – önkéntes fogadócsaládok közreműködésével – 1400-an utaztak külföldre, s nagyjából ennyien érkeztek hazánkba. Győr-Moson-Sopron megyéből eddig ötvenen éltek a lehetőséggel. A küldő szülők fizetik a részvételi díjat: célországtól függően 1,5–2 millió forintot kell befizetniük az alapítványba. A program legfontosabb elemét abban látjuk, hogy a fiatalok folyékonyan megtanulják az adott ország és a tolerancia nyelvét. Ha a jövő generációja együtt tud érezni más nemzetekkel, megérti a világ sokszínűségét, elfogadja a különbségeket, akkor talán a háborúk is elkerülhetők lesznek – zárta az igazgatónő, aki a szervezet nevében elismerő réztáblát nyújtott át a fogadóiskola igazgatójának, Szabó Miklósnak.

Ley Szilvia, az AFS soproni körzetelnök-helyettese elmondta, idén további öt diák tanul még Sopronban: egy thai lány és egy olasz fiú a Szent Orsolya-gimnáziumban, egy olasz lány az Eötvös-iskolában, egy thai lány a Roth-szakközépiskolában és egy venezuelai fiú a Vas-Villá'-ban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül az Egerek és emberek

Pataki András rendező irányításával megkezdődtek az Egerek és emberek elemző próbái a Soproni Petőfi… Tovább olvasom