Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Magyarország a választott hazája

Ringelhan Birgit, az Erzsébet-kórház patológiai osztályának vezetője jól érzi magát Sopronban.

Az egykori NDK-ból idekerült doktornő hálás, mert itt kitanulhatta a szakmát, Magyarországon tették lehetővé, hogy megvalósítsa álmait.

Ringelhan Birgit, a három szakvizsgával rendelkező doktornő harminckét évvel ezelőtt, 1978-ban kezdte tanulmányait a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Orvos akart lenni mindenáron, de álmát hazájában, az akkori NDK-ban nem tudta megvalósítani. Szülei nem voltak párttagok, így Birgit hiába jelentkezett továbbtanulásra. Jó eredményei láttán azonban megenyhültek az oktatásért felelős szakemberek, s engedélyezték, hogy külföldi egyetemre felvételizzen. Magyarországot választotta.

– Ez volt az egyetlen esélyem arra, hogy orvos legyek. Az első idők pokolian nehezek voltak. Nem mertem beszélni, senkit és semmit nem ismertem, évente csak egyszer jutottam haza. A szobatársam tanítgatott a nyelvre, de így is beletelt három évbe, mire beszélgetést mertem kezdeményezni magyarul – fogalmazott szinte hibátlanul.

Gyakran hazalátogat: Ringelhan Birgit megtalálta a helyét Magyarországon, megszerette az itteni embereket és Sopront.
Gyakran hazalátogat: Ringelhan Birgit megtalálta a helyét Magyarországon, megszerette az itteni embereket és Sopront.

Birgit elmondta, sose hitte volna, hogy a berlini fal egyszer leomolhat. Összehasonlítva a magyar és a német szocializmust, az NDK-ban minden keményebb volt – szögezte le. Figyelték az antennákat a tetőkön, ki melyik adást foghatja, akit a rendszer fegyelmezetlennek ítélt, az megtorlásra számíthatott. Így hiába a nehézségek Magyarországon, Birgit mégis jól érezte itt magát.

– Melegszívűek, segítőkészek a magyarok. Miután az egyetemen megismerkedtem a leendő férjemmel, nem volt kétség afelől, hogy itt maradok. Jöttek a gyerekek, egy év korkülönbséggel Péter, majd az ikrek, Márk és Gábor.

A fiúk miatt szakosodott a doktornő elsőként a radiológiára, mert figyelmeztették, ha gyermekgyógyász lesz, akkor a saját csemetéire kevés idő jut majd. Állították, a röntgenben tervezhetőbb a munka. Birgit hamar megszerette a szakterületet. Elhivatott radiológus lett, később megszerezte a patológiai és a citológiai szakvizsgát is. A soproni kórházban 2005-től dolgozik, előtte Zalaegerszegen töltött hosszú éveket.
Az első idők pokolian nehezek voltak. Nem mertem beszélni, senkit és semmit nem ismertem, évente csak egyszer jutottam haza – mesélte Ringelhan Birgit.
– Kiváló csapatba kerültem, a legmodernebb technológiával végezzük a szövettani vizsgálatokat. A kimetszett szövetekből speciális eljárások segítségével végleges diagnózist állítunk fel, aminek döntő a szerepe a terápia megválasztásában. Izgalmas és felelősségteljes munka ez, ami akkor is segíti a beteget, ha mi nem is találkozunk vele.

Birgit megtalálta a helyét Magyarországon, s noha Németországban jobban kereshetne és hívták is külföldre, mégsem bizonytalanodott el egyszer sem.

– Megszerettem az embereket, Sopront. Gyerekeim miatt sem hagytam volna itt a biztosat a bizonytalanért. Ma már gyakrabban hazalátogathatok, a fiúkról a menyasszonyaik gondoskodnak, így egy-egy hosszú hétvégén találkozhatok szüleimmel és testvéreimmel. Nagyon szeretem a hivatásomat, örülök, hogy a soproni kórházban számítanak a munkámra. 

Olvasóink írták

  • 1. Vita-Max 2010. április 14. 06:46
    „Felőlem itt maradhat,de ne talákozzunk mostanában:))))))))))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többmilliós bírság mulasztás miatt Sopronban

Hónapokkal ezelőtt – s már nem először – lezártak egy szakaszt a soproni Ötvös utcán. A… Tovább olvasom