Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

MaGYaR JáTéK VáR! program - Pro Cultura Hungarica díjat vehetett át Sterlik Nikolett

Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki a magyar kormány a Madridban élő, soproni születésű Sterlik Nikolettet, a MaGYaR JáTéK VáR! program megálmodóját és kidolgozóját. Az elismerést Győri Enikő madridi nagykövet adta át nemzeti ünnepünk alkalmából.
A játékos nyelvi foglalkozásokat öt évvel ezelőtt indította el a Madridban élő Sterlik Nikolett. Mára a spanyol főváros mellett Barcelonába és Costa del Solra is elvitték a programot.

– Nagyon örülök a kitüntetésnek, álmomban sem gondoltam ekkora elismerésre. Köszönet minden segítőmnek és persze legfőképpen a családomnak a bizalomért, támogatásért – mondja Nikolett, aki spanyol férjével 2007 óta él Madridban.
 
Sterlik Nikolett Győri Enikő madridi magyar nagykövettől vehette át a kormány elismerését.
Sterlik Nikolett Győri Enikő madridi magyar nagykövettől vehette át a kormány elismerését.

Kislányuk megszületésekor egyértelmű volt számukra, Emmát úgy nevelik, hogy a magyar kultúrát ugyanúgy magáénak érezze, mint a spanyolt. De hogy lehet mindezt egy gyereknek észrevétlenül átadni? – fogalmazódott meg a családban a kérdés. Úgy tűnik, nagyon jó módszert találtak. S ha már megtalálták, miért ne adnák át másoknak is? Azoknak a Spanyolországban élő magyar gyermekeknek, akiknek az ottani iskolarendszeren belül nehéz lenne megőrizni, megélni magyarságukat.

– Olyan tervet próbáltunk összeállítani, ami felkelti a gyerekek érdeklődését. Módszereink alapja a játék és a nyelv észrevétlen, élményszerű elsajátítása. Semmit nem fordítunk le, a kicsik mindent kipróbálhatnak, megtapasztalhatnak, esetleg megkóstolhatnak. Így jobban rögzül a magyar nyelv is. Olyan környezetet teremtünk, mintha egy csöpp Magyarországon lennénk. Akár az anyanyelv elsajátításánál, a dolgokat megmutatjuk, lerajzoljuk vagy eljátsszuk. Másodsorban megpróbálunk minél több tipikusan „magyar" tárgyat, zenét, ételeket, kellékeket bevinni a foglalkozásokra. Témáink Magyarországhoz kötődnek, legyen szó ünnepekről, évszakokról, történelmi eseményekről, természettudományokról vagy gasztronómiáról – meséli lelkesen Nikolett, aki a legtöbb játékot maga találja ki és alkotja meg.

Szervezett keretek között immár ötödik éve foglalkozik a magyar nyelv és kultúra átadásával. A MaGYaR JáTéK VáR! oktatási projekten túl a Madách madridi magyar kulturális egyesület keretein belül működő vasárnapi iskola létrejöttének is aktív részese. Ezért is érdemelte ki a Pro Cultura Hungarica elismerést.

– A programban többen dolgozunk és vannak önkéntes segítőink is. A férjem, Jorge szintén maximálisan támogat – teszi hozzá a fiatal anyuka.

A kilencéves Emma a módszernek köszönhetően mára öt nyelvet beszél akcentus nélkül. Nikolett férje szintén kiválóan beszéli a nyelvünket. A nyarakból egy hónapot mindig Magyarországon, a nagyszülőknél töltenek, s ugyanúgy otthon érzik magukat Sopronban, mint Madridban. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február óta keresi a rendőrség a 17 éves lányt, aki Hegykőről tűnt el

Február óta keresi a rendőrség a 17 éves lányt, aki Hegykőről tűnt el
Azt kérik, bárki aki tud róla valamit, jelentkezzen a rendőrségen. Tovább olvasom