Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Magyar felirat az isonzói hősök emlékére

Az Isonzo völgyében, a fogliano-redipugliai hősi temetőben az osztrák–magyar hadsereg 14.550 katonája nyugszik. A napokban soproni kezdeményezésben magyar nyelvű emléktáblát avattak a helyszínen.

Az első világháború vérzivataros időszakában évekig folyt a csata az Isonzo völgyében, Olaszországban. Tizenkét ütközetet tartanak számon a történészek. Az osztrák–magyar hadsereg elesett katonái közül 14.550-et a fogliano-redipugliai hősi temetőben hantoltak el.

– A Pedagógusok Művelődési Háza és a ferrarai Lions Club szervezésében két évvel ezelőtt látogattak el soproniak a helyszínre. Ekkor fedezték fel, hogy a központi emlékművön csak olasz és német felirat adóz a katonák emlékének, magyar nyelvű nem – mondta az előzményekről Bódi Ottó nyugdíjas tanár, akinek nevéhez a bánfalvi hősi temetőről szóló könyv fűződik. – A soproniak kezdeményezésére két év alatt sikerült pályázati úton, a Nemzeti Civil Alapítvány, az önkormányzat és az NYME, valamint a művelődési ház alapítványa támogatásával elkészíttetni azt az emléktáblát, amelyet a napokban ünnepélyes keretek között felavattunk.

Immár magyar nyelvű felirat is emlékeztet az Isonzo völgyében elesett első világháborús katonák hősiességére.
Immár magyar nyelvű felirat is emlékeztet az Isonzo völgyében elesett első világháborús katonák hősiességére.

Az eseményre a budapesti Hadtörténeti Intézetből is érkeztek vendégek. Az ˝Ebben a temetőben lelt végső békét az osztrák–magyar hadsereg hazáját szerető 14.550 elesett hőse. Itália testvéri szeretete helyezte őket itt örök nyugalomra. Emlékükre állította Sopron város közönsége˝ feliratú táblát a magyarok mellett olasz részről több magas rangú katonatiszt, továbbá a ferrarai Lions Club is megkoszorúzta.

Olvasóink írták

 • 3. Baradlay 2010. május 07. 01:09
  „Mennyi? Ketto?”
 • 2. meir 2010. május 05. 01:05
  „baradlay <moderálva>!!
  az isonzoi halottak kozt szepszammal vannak zsidok is!!ne mond el senkinek!!”
 • 1. denes 2010. május 03. 13:38
  „Örülök, már negyon kellett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fajtalankodás a soproni erdei iskolában

Szemérem elleni erőszak bűntette miatt indult eljárás, a soproni Doborjáni-speciális iskola egyik… Tovább olvasom