Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Magyar diákok osztrák iskolákban

Sopronból több mint nyolcvan diák kel útra nap mint nap Burgenland általános és középiskoláiba. A szülők vállalják az utaztatás költségeit is annak érdekében, hogy csemetéjük anyanyelvi környezetben, magas szinten sajátítsa el a német nyelvet.
A külföldön tanuló diákok magyar iskolával állnak jogviszonyban, hiszen csak így részesülhetnek az őket állampolgári jogon megillető kedvezményekből, például így kaphatnak diákigazolványt. A hazai általános iskola igazgatója engedélyezi számukra a kinti tanulást, s felmenti a diákot a magyar iskola látogatása alól, év végén pedig kéri az igazolást arról, hogy a tanuló eleget tett tankötelezettségének.

Útlevéllel: Több mint nyolcvan diák indul Sopronból minden reggel a burgenlandi iskolákba.
Az engedélyeket, igazolásokat minden tanévre le kell adminisztrálni, hiszen a gyerek bármikor visszatérhet a magyar intézményrendszerbe. Mint ahogy a gyakorlatban ez gyakran elő is fordul. Sok szülő ugyanis kifejezetten a nyelvtanulás miatt íratja be csemetéjét kinti iskolába, s ha már perfekt tudással rendelkezik a gyerek, inkább visszahozza, úgy gondolva, ha magyar középiskolában folytatja majd tanulmányait, jobb, ha itthoni felkészítést kap. Hiszen Ausztriában osztrák irodalmat és történelmet tanulnak, a magyart csak kiegészítő órákon oktatják vagy magántanárral pótolják. Bár ez sincs mindenütt így: az ebenfurti általános iskolában, ahová a legtöbb – huszonnyolc – soproni diák jár, órarendbe illesztett magyar irodalom és nyelv, valamint történelemoktatás van.

Átjárható rendszer

A két ország közötti intézményrendszer egyébként átjárható. Nem szenved hátrányt a kint tanuló a magyar felvételin, persze csak akkor nem, ha lelkiismeretesen felkészült a magyar tantárgyakból is. Tökéletes nyelvtudása még előnyt is jelent, főleg akkor, ha szüleivel együtt úgy dönt, középiskoláit is külföldön végzi. Mégis, a soproni tapasztalatok szerint az Ausztriában általános iskolai tanulmányaikat befejező 14 éveseknek csupán tíz százaléka jelentkezik osztrák középiskolába.

Utazó általános és középiskolások

Összesen 66 soproni gyerek általános iskolás Ausztriában. A Fenyő térről 27 diák jár a haracsonyi (Horitschon) partnerintézménybe, két tanulójuk pedig Németországban folytatja tanulmányait. A Gárdonyi Géza-iskolából 28 diák megy útlevéllel az ebenfurti partneriskolába. A többi általános iskolából 1–5 diák jár ki, általában Nagymarton (Mattersburg), Ebenfurt és Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) intézményeibe. A középiskolásoknál már nehezebb nyomon követni a kijárókat. Az biztos, hogy a Széchenyiből egy, a Líceumból három, a Vas-Villá’-ból tizenegy diák kérte felmentését ausztriai tanulmányai miatt.

Fordítva is

Nemcsak magyar gyerekek választják egy másik ország iskoláját, már a trend fordítottjára is van példa. A soproni Hunyadi-iskolában például három osztrák állampolgárságú gyermek is tanul a német nemzetiségű két tannyelvű osztályban. Igaz, ők nem járnak át naponta a határon, szüleikkel együtt Sopronban élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mécsesekkel az életért

Zarándoklatot tartottak Sopronban több száz hívő részvételével minden meg nem született életért a… Tovább olvasom