Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Magukra hagyott kastélyok

Kistérség - Van, ahol idősek otthona működik, van, ahol magukra hagyták az egykoron szebb napokat látott kastélyt. Tervek készülnek a hasznosításukra, azonban évek óta egyre rosszabb állapotban vannak.
Tavaly már az utolsó lakó is kiköltözött a sopronhorpácsi Széchényi-kastélyból. Azóta a patinás épület üresen áll. A parkba ma már nem lehet bemenni, az értékeket biztonsági őrök vigyázzák. Információink szerint több lehetséges befektető is érdeklődött, de eladására eddig nem került sor.

Nem szebb a sorsa Széchenyi István édesapja, Széchényi Ferenc fertőszéplaki szülőházának sem. Elképzelések folyamatosan születtek. Felmerült, hogy galériát, kiállítótermet rendeznek be. Az épület állaga folyamatosan romlik, felújítására a közeljövőben kevés az esély. Bozsvári István polgármester elmondta, elsődleges feladat a hatszáz éves épület rendbetétele. Amennyiben sikerül befektetőt találni, akkor kulturális célra lehet átalakítani.

Nagylózson idősek otthona működik a kastélyban. Az eredetileg nem szociális célra épült, 124 éves, műemlékké nyilvánított kastélyépület kiváltására az új, 100 férőhelyes épület tanulmányterve már elkészült. A költségek elérik  az 1,3 milliárd forintot. – A beruházást a szaktárca indokoltnak találta, a címzett támogatást azonban a kormányzat nem fogadta be, így azt csak pályázati forrásokból lehet megvalósítani – közölte Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke.
A csáfordjánosfai idősek otthonát 2003-ban korszerűsítették. Megtörtént a szobák teljes felújítása, a padozatok részleges cseréje. A teljes épületrekonstrukció egyetlen akadálya a szűkös pénzügyi helyzet. Így ez esetben is pályázati forrásokban bízhatnak.

A másik ellenpéldát Zsira jelenti. Az 1739-ben épült Rimnóczy-kastély az állam tulajdonában van, de a fővárosi önkormányzat tartja fenn az értelmi fogyatékosok otthonát. A kastélyt folyamatosan újítják fel. Tavaly például a fazsindely tetőt mázolták újra. Ami további pozitívum, hogy turistákat is fogadnak, a főépületben például a lakók vezetik körbe a látogatókat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a rend a GYSEV-nél is

Győr-Moson-Sopron megye - A GYSEV Zrt. vonalain délutántól újra a megszokott rend szerint… Tovább olvasom